Η πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για «διαβούλευση» (!!!) επί των προτάσεων του μελετητικού γραφείου και της διοίκησης για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή όπου από την προηγούμενη σχετική συνεδρίαση έχουν προηγηθεί:
1. Η απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών να εντάξει στις χρηματοδοτήσεις του Δ΄ΓΠΣ τη επέκταση του ΗΣΑΠ μέχρι τον Άγιο Στέφανο και τη δημιουργία τριών υπόγειων σταθμών στη Νέα Ερυθραία
2. Η μελέτη του συγκοινωνιολόγου Ε. Μπακογιάννη για την ελεγχόμενη στάθμευση στο εμπορικό κέντρο της πόλης
3. Η υποβολή του «στρατηγικού σχεδίου πολεοδομικής και κυκλοφοριακής οργάνωσης της Νέας Ερυθραίας» από τον καθηγητής του ΕΜΠ, Θάνο Βλαστό.
Έχουν σχέση τα προαναφερθέντα με την υπό συζήτηση πρόταση για το ΓΠΣ; Άρρηκτη κατά την ταπεινή μας γνώμη, αλλά δυστυχώς κανένας από τη διοίκηση του δήμου δεν έχει μπει στον κόπο να μας εξηγήσει πως όλα αυτά θα συνδεθούν μεταξύ τους.
Για παράδειγμα: το καθεστώς των εμπορικών χρήσεων που προτείνεται από την πρόταση αναθεώρησης συνάδει με την προοπτική της δημιουργίας των σταθμών του ΗΣΑΠ; Η πόλη θα δεχτεί σημαντικές οικιστικές αλλά κυρίως εμπορικές πιέσεις τόσο στο κέντρο της (η εύκολη μέσω ηλεκτρικού πρόσβαση  θα προσελκύσει εμπορικές χρήσεις κυρίως στο τομέα των υπηρεσιών, ανταγωνιστικές με την Κηφισιά των ακριβών ενοικίων) αλλά και περιφερειακά στο Μορτερό όπου ο σταθμός κοντά στη Εθνική θα δημιουργήσει πιέσεις για υπερτοπικές εμπορικές χρήσεις (βλέπε Καρφούρ και όχι μόνο).
Αν το πρόβλημα με το υπό αναθεώρηση ΓΠΣ είναι η ανακούφιση των επαγγελματιών από τα προβλήματα του Π.Δ. του 2000, ας μην επιδιωχθεί μια άρον-άρον λύση, αλλά ας επικεντρωθεί η προσπάθεια σε μια προσωρινή νομοθετική ρύθμιση και ας ανοίξει η συζήτηση από την αρχή στη βάση των νέων δεδομένων και του πλαισίου που έθεσε η μελέτη Βλαστού.
Η εμμονή της κυβέρνησης να βάζει το άλογο πίσω από το κάρο, όχι μόνο δεν μειώνει τις εντάσεις που προκαλούνται από τους δημότες, αλλά εμποδίζει και τη διερεύνηση των απαραίτητων για την περίπτωση συναινέσεων. Εκτός και αν οι συναινέσεις είναι εκτός του ορίζοντα της διοίκησης.

ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΣΤΕΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.