Οι λαοί ζουν με συμβολισμούς, θέτουν οράματα, αναζητούν λύσεις. Ο ελληνικός λαός ζει με συγχωνεύσεις – στερήσεις, εγκλωβίζεται σε φοβίες, βιώνει αδιέξοδα. Παραμένει σε ένα «φθινόπωρο» που μάλλον τον οδηγεί σε «χειμώνα», ενώ εκείνος νοσταλγεί «το καλοκαίρι».

Ανέφερα τη λέξη νοσταλγεί που προέρχεται από τη λέξη Νόστος και συνειρμικά θυμήθηκα του Μικρασιάτες. «Νόστος» σημαίνει νοσταλγία επιστροφής στις Αλλοτινές Πατρίδες. Δεν ταιριάζει «χαμένες» πατρίδες. Η Μικρασία με τη χιλιόχρονη δυναμική, δημιουργική και ευλογημένη ζωή της, πλήρωσε τα σοβαρά πολιτικά ελληνικά λάθη του 1922, υπέκυψε στα οικονομικοστρατηγικά συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων εκείνης της εποχής. Όμως ζει ως συμβολισμός, όραμα και λύση στην καθάρια σκέψη και ζεστή καρδιά, όχι μόνο των Μικρασιατών, αλλά και όλων των Ελλήνων.

Σίγουρα και ευτυχώς για τις επόμενες γενιές των Μικρασιατών είναι προσκύνημα, είναι η επίσημη αγαπημένη, όμως για τους υπόλοιπους Έλληνες που ζουν με Ανθρωπιά, δεν ισοπεδώνονται από την παγκοσμιοποίηση και δεν αυτομαστιγώνονται από τον τεχνοκρατισμό, είναι πονεμένη – αλλά γλυκιά παρακαταθήκη, είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Στις πολύ δύσκολες και σαθρές οικονομικές συνθήκες που είμαστε, στις αβέβαιες πολιτικές εποχές που διάγουμε, παρουσιάζονται «Σωτήρες» που αγωνιούν να σώσουν την Ελλάδα. Επιβάλλουν συγχωνεύσεις – στερήσεις, σπείρουν φοβίες, παρατείνουν τα αδιέξοδα. Και βέβαια δεν αμφισβητείται ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Χρέος όμως και σαφή επιλογή είναι να μη λησμονούμε, αλλά να νοσταλγούμε, να κοιτάμε μέσα στον καθρέπτη του Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Είναι ένας καθρέπτης της Αλήθειας και όχι της πλάνης ή της ουτοπίας. Είναι έναυσμα για φιλεργία και φιλομάθεια και όχι για οκνηρία και αδιαφορία. Τελικά η Μικρασία είναι Αλλοτινές και όχι «χαμένες» πατρίδες. Δεν ζουν μόνο ως ανάμνηση, αλλά είναι στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι μόνο τα διάσπαρτα τοπωνύμια στην Ελλάδα, κάποιοι γείτονες της διπλανής πόρτας, το ρεμπέτικο – σμυρναίικο τραγούδι, τα ήθη και έθιμα.

Είναι κυρίως η ωφελιμότητα να κατανοήσουμε, χωρίς κανένα μεγαλοϊδεατισμό ότι απαραίτητες ρίζες μας είναι ο Μικρασιατικός Πολιτισμός. Δεν είναι επίφαση, αλλά ρεαλισμός να καταλάβουμε και να αποδεχθούμε, μια και από τα πιο επίσημα πολιτικά χείλη ακούγεται «είμαστε σε πόλεμο…» ότι σε αυτόν τον αγώνα, για να είναι υπερήφανος και δίκαιος, χρειαζόμαστε αξίες πνευματικές και νάματα που απλόχερα μάς προσφέρει η έρευνα και μελέτη του Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Γι’ αυτό ο καθένας χαίρεται και ευχαριστιέται που ο νέος Δήμος Κηφισιάς και προπαντός ο δήμαρχός του κ. Ν. Χιωτάκης, πέτυχε το Πνευματικό Κέντρο της Νέας Ερυθραίας να συσταθεί ως Ν.Π.Δ.Δ., με την επωνυμία «Πνευματικό Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Μικρασιατικού Πολιτισμού Χερσονήσου Ερυθραίας». Είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει το σπίτι όλων των Μικρασιατών του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς και θα συντελέσει να χτυπά πιο δυνατά η καρδιά του δήμου.

Επιτρέψτε μου μια αλληγορία: οι ρίζες του δέντρου είναι ο Μικρασιατικός Πολιτισμός που θα δυναμώνει και θα ζωογονεί τον κορμό που είναι οι δημότες του ενιαίου δήμου. Δεν διατυπώνονται αυτές οι σκέψεις, γιατί ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο με εμπιστεύθηκαν και με εξέλεξαν τακτικό μέλος στο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Ν.Π.Δ.Δ. Αφορμή για τα λεγόμενά μου και ελπίζω να πρόσφερα κάτι, είναι ότι την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου τελέστηκε Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ήταν παρόντες ο δήμαρχος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, απλοί προσκυνητές. Χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Κύριλος με την ιερά ακολουθία του. Όλοι προσκύνησαν και τίμησαν αυτή τη μεγάλη για τον ελληνισμό καταστροφή (ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών και άλλοι φορείς και σύλλογοι).

Το κείμενο αυτό είναι ένα βήμα από το παρελθόν στο παρόν. Είναι προσπάθεια για αποφυγή επανάληψης των τραγικών λαθών, πηγή έμπνευσης – δημιουργίας και αντισώματα στον καταιγισμό της οικονομικής κρίσης και στο στροβιλισμό εξαφάνισης αρχών και αξιών, ηθικού – θρησκευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

 

* Τ. Δ/ντής Λυκείου Νέας Ερυθραίας, αντιπρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Β’βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.