«Ο Απρίλιος έχει τη δροσιά και ο Μάης τα λουλούδια». Τα ηλιοφώτιστα πρωινά και τα γλυκά δειλινά, ο ανοιξιάτικος ήπιος αέρας και η πολύχρωμη οπτική πανδαισία των αγριολούλουδων της Ελληνικής υπαίθρου, συνθέτουν το σύμβολο της αναγέννησης και της αισιοδοξίας. «Το Μάη κρασί μην πίνετε κι ύπνο μην αγαπάτε» (επειδή αρχίζουν οι αγροτικές δουλειές) και «Μάης άβροχος, μούστος άμετρος» ή «Μάη μου καλέ μου μήνα, να σουν δυο φορές το χρόνο».
Ο λαός αγαπάει πολύ το Μάιο και εκδηλώνεται απ την Πρωτομαγιά. Η πρώτη του μήνα λοιπόν γιορτάζεται με κέφι σε κάθε γωνιά της χώρας.
Οι Πόντιοι εύχονται στα ζώα τους «Στείρα να πααίνετε  και γαστρομέντσα να έρθεστε». Μετά τα παίρνουν μαζί τους, αφού τα στολίσουν με λουλούδια, σταυρούς και κουδούνια.
Στη Μήλο φτιάχνουν το Μαγιοστέφανο με λουλούδια και σκόρδο στη μέση, για το κακό το μάτι και τρώνε κρασοψυχιά δηλαδή ένα κομμάτι μαγιοκούλουρο (φτιαγμένο με ζυμάρι της Λαμπρής) βουτηγμένο στο κρασί.
Στη Λέσβο οι γυναίκες κάνουν αποβραδίς σταυρούς με μέλι, πάνω απ την πόρτα του σπιτιού, για να περνούν οι γαμπροί, να γλυκαίνονται, και να μη φεύγουν.
Στην Κρήτη φτιάχνουν το σαρανταδέντρι – σαράντα φυτά, ανακατεμένα με μέλι και γάλα, που το τρώνε για να μην τους πιάνουν τα μάγια. Συσχετίζουν το όνομα του μήνα με τη μαγεία. Βέβαια όποιος « το Μάη εγεννήθηκε τα μάγια δεν φοβάται». Αλλά επειδή αποδίδουν τον Μάιο πολλές κακές ώρες, τον πιο ερωτικό μήνα του χρόνου, δεν παντρεύονται. «Ο γάμος ο Μαγιάτικος πολλά κακαποδίδει» λένε στην Κρήτη.
Ακόμα την Πρωτομαγιά στήνουν παραστάσεις στις πλατείες και τις εξοχές του τόπου τους, όπως τους Μάηδες στο Πήλιο, ή το Ζαφείρη στην Ήπειρο, ή το Φουσκοδέντρι στην Στυμφαλία.
Κύριο στοιχείο στα μαγικο-θρησκευτικά δρώμενα, είναι η αγωνία του θανάτου και ο θρίαμβος της νίκης της Ζωής. Τώρα που είναι η καλύτερη ώρα της Άνοιξης, αρχίζει η καρποφορία και η φύση γιορτάζει!
ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΙΞΗ

Προηγούμενο άρθροΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Α΄ κατηγορία ΕΠΣΑ – ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ
Επόμενο άρθροΗ σωστή επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.