Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει στους εταίρους ένα πρόγραμμα σκληρών περικοπών με στόχο να αποσπάσει σε αντάλλαγμα χρόνο και μια νέα ελάφρυνση του χρέους.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα όμως δεν είναι πλέον μόνο η στάση των εταίρων. Η χώρα καταστρέφεται όλο και ταχύτερα. Το Κράτος αποδομείται, η οικονομία υφίσταται ζημίες που αντιστοιχούν σε πολεμική σύρραξη, η κοινωνία πληγώνεται ανεπανόρθωτα και η πολιτική τάξη που διαχειρίζεται τα πράγματα απονομιμοποιείται κάθε μέρα και περισσότερο.

Η κυβερνητική τακτική στηρίζεται στο σκεπτικό ότι με βάση τις ισορροπίες στην Ευρωζώνη, οι επιλογές είναι εξαιρετικά περιορισμένες και δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να υπακούσουμε στις απαιτήσεις των δανειστών για να “ευεργετηθούμε” με περαιτέρω στήριξη. Επιμένουν στην τακτική αυτή, παρόλο που αποτυγχάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια καθώς το μόνο αποτέλεσμα είναι να βυθίζεται η χώρα βαθύτερα στο πρόβλημα.

Κάθε φορά αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη δεν έχει σχέδιο και ότι η σπασμωδική εφαρμογή αποτυχημένων συνταγών απλώς επιδεινώνει το πρόβλημα και αυξάνει το κόστος της λύσης (αν υποθέσουμε ότι δεν έχουμε ακόμη περάσει το σημείο όπου το πρόβλημα γίνεται άλυτο).

Στο ίδιο αδιέξοδο έχει μπει πλέον και η Ισπανία, όπου η κυβέρνηση παρουσίασε ένα πρόγραμμα μεγάλων περικοπών, την ώρα που οι πολίτες είναι στους δρόμους και η περιφέρεια της Καταλονίας απειλεί να αποσχιστεί.

Στην Ελλάδα, το μόνο βέβαιο με τα νέα μέτρα που συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είναι ότι η οικονομία θα παραμείνει σε βαθιά ύφεση και το επόμενο έτος .

Η αφαίρεση εισοδημάτων από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα πλήξει περαιτέρω την κατανάλωση και θα παρατείνει το καθεστώς ασφυξίας της οικονομίας. Στην ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η φορολογική επιδρομή, χωρίς να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εσόδων, αφού παρατηρείται ήδη ότι με τις νέες φορολογίες αυξάνονται οι ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι παρεμβάσεις εκτός από το ότι είναι ατελέσφορες, ενισχύουν το αίσθημα της αδικίας. Ακόμα και οι αλλαγές στη φορολογία που κυοφορούνται σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, θα κάνουν ακόμα πιο άδικο το σύστημα, καθώς θα αφαιρέσουν φόρο από τα υψηλά εισοδήματα για να τον μεταφέρουν στα χαμηλότερα!

Η πορεία βαθύτερα στο αδιέξοδο είναι δεδομένη, ακόμα και εάν δοθεί η περίφημη επιμήκυνση για την εφαρμογή των μέτρων, όπως λέει το “καλό σενάριο”.

Δυστυχώς, ακόμα και το καλό σενάριο είναι ένας εφιάλτης.

★ Ο ΓιώργοςΠαπαγεωργίου είναι δημοσιογράφος κaι οικονομικός αναλυτής. Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από ανάρτηση στο protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.