Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του 2010, η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων δημάρχων πανελλαδικά ή στήριξε τον «Καλλικράτη» ή τήρησε μια ευμενή ουδετερότητα απέναντι του.
Οι αντιτιθέμενοι στον «Καλλικράτη» κατηγορήθηκαν για «συντηρητισμό» αφού αρνούνταν την… μεταρρύθμιση του κράτους, τους χαρακτήριζε «απουσία οράματος για την αυτοδιοίκηση» και «έλλειψη προτάσεων».
Το κύριο επιχείρημα των αντιπάλων του «Καλλικράτη», πέρα από την αντιδημοκρατική διάσταση της υποχρεωτικής συνένωσης, ήταν ότι ο νόμος δεν αντιμετώπιζε το θεσμικό και οικονομικό πρόβλημα των δήμων,  δηλαδή την ανάγκη για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, αλλά αποτελούσε εφαρμογή της δανειακής σύμβασης του Μνημονίου στον χώρο της αυτοδιοίκησης
«Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά καθαρή εικόνα για τα οικονομικά της», δήλωσε  κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξής Τύπου για τα οικονομικά των ΟΤΑ ο Γ. Παπακωνσταντίνου. «Η Ελλάδα μαθαίνει την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Γ. Ραγκούσης.
Πέντε μήνες από την έναρξη εφαρμογής του νόμου, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έμαθε η Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, ακόμα και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του «Καλλικράτη», έμαθαν που αποσκοπεί η πολιτική της κυβέρνησης.
– Περικοπή 1,5 δις για το 2010 (900.000.000 ? ΚΑΠ και 600.000.000 ? ΣΑΤΑ).
– Περικοπή 3 δις ? για το 2011 ? 2013 από θεσμοθετημένους πόρους της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης η οποία προβλέπεται
Οι «προβληματικοί», πριν τον «Καλλικράτη» Δήμοι, που κατά τον κ. Ραγκούση στις προγραμματικές δηλώσεις, «συνέβαλαν αποφασιστικά στο τεράστιο δημόσιο χρέος» (1,05 δις ? οι ΟΤΑ, στα 140-150 δις ?  συνολικού χρέους, δηλαδή το 0,7% σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του) ξαφνικά «νοικοκυρεύτηκαν», «συμμορφώθηκαν» και επιτέλους είναι πλεονασματικοί από την?  εξοικονόμηση των 160.000.000 ? που υπολογίζουν τώρα ότι είναι το κέρδος των συνενώσεων.
Η κυβέρνηση «καμαρώνει». Γιατί; Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος ο υπουργός έδωσε στην δημοσιότητα, η Ελλάδα κατέχει την  τελευταία θέση  σε δαπάνες για την Αυτοδιοίκηση!
3,1% του ΑΕΠ και 5,8% των Δημοσίων δαπανών πάνε στους δήμους, όταν  ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των 27 είναι αντίστοιχα 17,2% και 33,8%.

Η σκόπιμη κατασυκοφάντηση της Αυτοδιοίκησης, προπομπός της μνημονιακής πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, αποκαλύπτεται με τον καλύτερο τρόπο στα στοιχεία που ο ίδιος ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα:
1. Oι δήμοι χρωστούν σε ελληνικές και διεθνείς τράπεζες 1,891 δισ. ευρώ. Τα παρακρατηθέντα, σύμφωνα με τον νόμο, ποσά των δήμων από την κεντρική διοίκηση, ανέρχονται σε 1,711 δισ. ευρώ.
2. Οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους ανέρχονται σε 1,270 δισ. ευρώ. Μόνο το 2010 παρακρατήθηκαν και δεν αποδόθηκαν στους ΟΤΑ θεσμοθετημένοι πόροι ύψους 1,5 δισ.
3. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, αν η κυβερνήσεις τηρούσαν τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, οι ΟΤΑ όχι μόνο δεν θα παρουσίαζαν χρέη αλλά θα είχαν απαιτήσεις και διαθέσιμα περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, 4. To «δυσθεώρητο» σύνολο των δανείων και των μακροπρόθεσμων, ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των 325 δήμων ανέρχεται στο 1/3 του χρέους μίας μόνο ΔΕΚΟ ή στο 0,7% του δημοσιονομικού χρέους της χώρας!!!

Για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος την κυβέρνηση είναι για έλλειψη στόχων και σχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όσοι μιλούν για «ανίκανη κυβέρνηση» ας το ξανασκεφτούν.
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο οι κυβερνώντες:
1. Εφαρμόζουν το Μνημόνιο και στους Δήμους.
2. Βάζουν ταφόπλακα σε χιλιάδες κοινωφελείς οργανισμούς προκειμένου να καταργηθούν και να εμπορευματοποιηθούν οι προσφερόμενες κοινωνικές υπηρεσίες.
3. Ο κεντρικός ρόλος των ΟΤΑ στην πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού, στην επιτυχή κοινωνική ενσωμάτωση και στη στήριξη των ευπαθών ομάδων καθίσταται  πολυτέλεια στα πλαίσια της δημοσιονομικής εφαρμογής.
4. Η τοπική «αυτοδιοίκηση» σταδιακά μετατρέπεται σε τοπική «διοίκηση», με πλήρως ιδιωτικοποιημένες και ανταποδοτικές – ελαφρώς επιδοτούμενες – υπηρεσίες, χωρίς κοινωνικές και αναπτυξιακές δυνατότητες. (Ήδη ψηφίζεται τροποποίηση για την παράδοση των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες).  Οι δήμοι μετατρέπονται σε διεκπεραιωτές των κρατικών εντολών. Ο πιο «καλός» δήμαρχος θα βραβεύεται με «αριστεία», γιατί θα έχει «πλεόνασμα» στο ταμείο κι ας έχει τεράστια κοινωνικά ελλείμματα κι ας πληρώνουν οι πολίτες αδρά σε ιδιώτες για κάθε τοπική υπηρεσία που θα τους παρέχεται.
5. Τοπικές κοινωνίες με ιστορία και ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς (όπως  π.χ. η Νέα Ερυθραία) διαλύονται και από αυτόνομες δημοτικές πολιτικές οντότητες μετατρέπονται σε απρόσωπες χωρίς λόγο και νομική ισχύ περιοχές μεγάλων πολεοδομικών ενοτήτων, όπου κυριαρχεί η απόσταση από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων,  η διαμεσολάβηση της γραφειοκρατίας αντί της πολιτικής και η ασυδοσία μικρών και, κυρίως,  μεγάλων συμφερόντων.
Αυτό είναι το «σύγχρονο όραμα για την αυτοδιοίκηση» που με επιτυχία υλοποιεί η κυβέρνηση του συμπολίτη μας πρωθυπουργού. Πιθανώς να υπάρχουν πολίτες σε αυτή τη χώρα που να πιστεύουν  ακόμα, ότι η κυβέρνηση διαθέτει και κάποιο άλλο όραμα και να αναμένουν. Οι υπόλοιποι, που βλέπουν καθημερινά  αντί για «όραμα», τον εφιάλτη, τι περιμένουν για να αντιδράσουν;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.