γράφει o ΠΑΝΟΣ ΜΠΟΖΟΣ,
Μαθηματικός, Δημ. Σύμβουλος Κηφισιάς

Επιτέλους !Το πρώτο βήμα της νέας μεγάλης διοικητικής Μεταρρύθμισης έγινε.Το σχέδιο «Καλλικράτης» πήρε σάρκα και οστά και όλοι καλούμεθα να καταθέσουμε τις απόψεις μας, τις προτάσεις μας με στόχο να υλοποιηθούν, όσο το δυνατόν καλύτερα, οι ομόφωνες αποφάσεις όλων των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης. Επιτέλους  έγινε κατανοητό απ? όλους ότι είναι εκτός πάσης λογικής τα 10.000.000 Έλληνες να χρειάζονται 1034 Ο.Τ.Α για να εξυπηρετήσουν τις άμεσες και βασικές ανάγκες τους !
Το παράλογο μετατρέπεται σε κωμικό αν αναλογιστούμε ότι στα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που ζούμε 6 εκ. κάτοικοι λειτουργούν (όπως λειτουργούν) 150 Δήμοι, ενώ για τα υπόλοιπα 4 εκ. υπάρχουν άλλοι 900 Ο.Τ.Α !! Μεγάλους και ισχυρούς Δήμους έχει ανάγκη η Χώρα.
Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το σύστημα τίποτα δεν προσφέρει. Όλοι ομολογούν ότι στους Δήμους υπάρχει αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση, διαφθορά.
Κάθε τόσο γινόμαστε μάρτυρες ακραίων αντικοινωνικών συμπεριφορών από ανθρώπους της Τ.Α (καταχρήσεις, εκβιασμοί, εμπρησμοί, δολοφονίες?).
Αυτά συμβαίνουν γιατί στους Δήμους δεν λειτουργούν συστήματα ελέγχου, στους Δήμους κυριαρχεί η εξουσία του ενός, στους Δήμους δεν υπάρχει Δημοκρατία !!
Όσοι βρίσκονται απέναντι στη μεγάλη αυτή αλλαγή, απλώς επιζητούν να συνεχίσουν να διαχειρίζονται οι ίδιοι αυτή τη μίζερη εξουσία, προβάλλοντας σαθρά και ιδιοτελή επιχειρήματα. Προβάλλουν λόγους γεωγραφικούς, ιστορικούς, οικονομικούς, λόγους εγγύτητας και επικουρικότητας, αδιαφορώντας για την ωμή πραγματικότητα που λέει  ότι είναι ανήμποροι και αδύναμοι να προσφέρουν θετικό έργο στους Πολίτες, τους οποίους αλλοίμονο, είναι ταγμένοι να υπηρετούν.!
Όμως προσοχή !! Τώρα είναι η ευκαιρία η Τ.Α να γίνει πραγματικά εργαλείο ανάπτυξης της χώρας. Τώρα είναι η ευκαιρία να απαλλαγεί από όλα τα βαρίδια που χρόνια τώρα την κρατά καθηλωμένη και ανήμπορη να επιτελέσει το καθήκον της.
Θα πρέπει στο Σ/Ν να καθιερωθούν :
1. Δημοκρατία στη διοίκηση του Δήμου με σαφή κατοχύρωση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Χωρίς έλεγχο κάθε Αρχή πολύ σύντομα διολισθαίνει στον αυταρχισμό και στην ασυδοσία.
2. Κατάργηση της μονοπρόσωπης Αρχής της διοίκησης από το Δήμαρχο. (ούτε ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν αποτελεί μονοπρόσωπη Αρχή).
3. Ανώτατο όριο θητείας (8 χρόνια) για το Δήμαρχο. Οι ισόβιοι Άρχοντες τέλος !!
4. Αντιστοίχιση της σύνθεσης του Δ.Σ με την αποδοχή κάθε παράταξης από την κοινωνία.
5. Λειτουργία του Δ.Σ ανάλογη με την λειτουργία της Βουλής.
6. Σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διοίκησης και δυνατότητα παρέμβασης της Τ.Α σε όλους τους τομείς που αφορούν την περιοχή ευθύνης της.
Προχωρήστε !! Ο «Καλλικράτης» γίνεται για τις επόμενες γενιές και όχι για το προσωπικό βόλεμα των ολίγων.
Οι μεταρρυθμιστές μένουν στην Ιστορία , ενώ οι δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι (απλώς) εξαφανίζονται?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.