ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, γγ της Ομοσπονδιας βόλεϊ (ΕΟΠΕ)

kyriakidis_aggelos1

– Ο Πανερυθραικός από μόνιμος πρωταγωνιστής στην Α2 και για μια χρονιά στην Α1, τώρα βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στην Β΄ Εθνική.  Τι συνέβη;
«Είναι γεγονός ότι από το 1999 μέχρι τον Ιούνιο του 2006 η ανδρική μας ομάδα μεσουράνησε στο Ελληνικό βόλεϊ αφού για 6 συνεχή χρόνια πρωταγωνίστησε στην Α2 Εθνική κατηγορία με αποκορύφωμα την άνοδο στην Α1 Εθνική κατηγορία  την Άνοιξη του 2005.  Μια επιτυχία που όλη η αθλητική Ελλάδα το χαρακτήρισε  σαν  μικρό θαύμα για μια πόλη του μεγέθους της  Νέα Ερυθραίας. Όλη αυτή η επιτυχία δεν θα μπορούσε να έλθει, ότι και να κάναμε εμείς  οι παράγοντες αυτής της ομάδας, αν τον Ιούνιο του 1999 η τότε δημοτική αρχή δεν είχε υιοθετήσει τις προτάσεις για στήριξη της ομάδας, η οποία μόλις είχε ανέβει στη Α2 Εθνική.
Δυστυχώς η σημασία της επιτυχίας της ανόδου στην Α1 δεν έγινε τότε αντιληπτή από τους φορείς της πόλης και η στήριξη όλων ήταν πολύ μικρή για να μην πω ανύπαρκτη σε σχέση με αυτή των προηγουμένων χρόνων. Παροχές για όλες τις ομάδες τις πόλης που είχαν κατακτηθεί και ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο το 1999 λόγω της ανόδου μας στην Α2, γεγονός που ώθησε τη δημοτική αρχή να  βοηθήσει όλες τις ομάδες, χάθηκαν σε μια βραδιά, αφού πρώτα βαπτίστηκαν «παράτυπες» και «καταχρηστικές». Έτσι ήλθε φυσιολογικά η πτώση από την Α1 στην Α2 και δυστυχώς μετά από δύο βασανιστικά  χρόνια καταλήξαμε στη Β΄ Εθνική, κουβαλώντας μαζί μας όλα τα προβλήματα αυτής της τριετίας που κληρονομήσαμε από την ασυνέπεια λόγων και έργων κάποιων…»

– Πέρυσι ξεκινήσατε μια ανανέωση στο έμψυχο υλικό της ανδρικής ομάδας. Φέτος βλέπουμε ότι αυτή  γενικεύτηκε. Αλλαγή φιλοσοφίας ή έλλειψη χρημάτων;
«Πάντα είχαμε από την εποχή του αείμνηστου Σ. Καλαϊτζή αναπτυξιακή φιλοσοφία, αυτό άλλωστε το αποδεικνύουν οι τεράστιες επιτυχίες που έχουμε κάθε χρόνο στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα παμπαίδων – παίδων – εφήβων. Οι ομάδες αυτές κάθε χρόνο τερματίζουν μέσα στις καλύτερες όλης της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι λόγω αυτών των απόψεων μου, μας έχει ανατεθεί μαζί με τον συμπολίτη μας κο Θανάση Μαργαρίτη (πρώην Εθνικό προπονητή) η ευθύνη της ανάπτυξης του Βόλεϊ πανελλήνια από την νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι μετά από μια μελέτη που κάναμε σε βάθος 10ετίας, ο Πανερυθραϊκός καταλαμβάνει τη 4η θέση πανελλήνια για τις επιτυχίες του και τη προσφορά του στη ανάπτυξη μετά από τις καταξιωμένες ομάδες Ηρακλή Θες/νικης, Ολυμπιακό και Εθνικό Αλεξ/λης !!
Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο ψηλά σε κατηγορία βρίσκεται  μια ομάδα τόσο πιο δύσκολο είναι για ένα νέο παίκτη να πρωταγωνιστήσει. Τώρα λοιπόν στη Β εθνική είναι μοναδική ευκαιρία να παίξουν και να ξεπεταχτούν νέοι παίχτες, ας σημειωθεί δε ότι φέτος από τους 16  παίχτες μας οι 14 είναι κάτω από 24 χρονών και από αυτούς οι μισοί είναι παίχτες του εφηβικού μας !! Βεβαίως το κόστος της ομάδας τώρα είναι και χαμηλότερο.
Η ομάδα αυτή έχει πολύ ταλέντο και νεανικό ενθουσιασμό και με μια δυο προσθήκες μπορεί σε ένα δύο χρόνια να διεκδικήσει την επιστροφή της στην Α2».

– Πως συνδυάζεται η δουλειά στις υποδομές με τον πρωταθλητισμό ;
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο στον αθλητισμό από τον υγιή πρωταθλητισμό. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι η εποχή έχει αλλάξει και σε όλα τα επίπεδα η ζωή μας έχει γίνει πιο ανταγωνιστική. Στη φύση του ανθρώπου, πόσο μάλλον ενός παιδιού υπάρχει το μικρόβιο που το ωθεί να βγει πρώτο, το ωθεί να διακριθεί, να επιβεβαιώσει τις ικανότητες του κλπ. Όλα αυτά βρίσκουν διέξοδο μέσα από τη σωστή προπόνηση, τη σωστή δουλειά που φέρνουν την ατομική και ομαδική βελτίωση άρα τη νίκη στον αγώνα. Ο πρωταθλητισμός είναι η φυσική συνέπεια όλων αυτών. Δεν είναι τυχαίο ότι λόγω αυτής της φιλοσοφίας μας προτιμούν οι νέοι αθλητές που θέλουν να ασχοληθούν με το Βόλεϊ σε σχέση με άλλους συλλόγους.
Όταν οι μικροί αθλητές μεγαλώσουν με τη λογική του στόχου και του οράματος να παίξουν στην ανδρική ομάδα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ενταχθούν σε αυτήν όταν θα έλθει η κατάλληλη στιγμή αφού θα έχουν ζήσει ανάλογες στιγμές και εμπειρίες στις ομάδες υποδομής»

330_afisa_pas_sos– Μπορεί ένα σωματείο να λειτουργήσει χωρίς την ενίσχυση από οικονομικούς παράγοντες;
«ΟΧΙ κατηγορηματικά ΟΧΙ, αν θέλει να έχει ποιότητα σε αυτό που κάνει και να μην περνάνε απλά την ώρα τους οι αθλητές στη προπόνηση. Στη ζωή ότι δίνεις παίρνεις λέει μια παροιμία, για μας όμως τους ερασιτέχνες παράγοντες έχω αρχίσει να πιστεύω ότι στη Ελλάδα στη πατρίδα των Ολυμπιακών αγώνων, αυτό δεν ισχύει. Δίνουμε πάρα πολλά  και εισπράττουμε τεράστια προβλήματα, μικρή, ελάχιστη αναγνώριση από το επίσημο κράτος, είτε αυτό λέγεται Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είτε Αθλητική Ομοσπονδία, είτε Δήμος, είτε εμπορική επιχείρηση και οι  χαρές συνήθως είναι πλέον λίγες , δυστυχώς…. Κανένας δεν θέλει να γίνει αθλητικός παράγοντας με τόσα προβλήματα. Γιατί να μπλέξει ;
Χωρίς ένα συνειδητοποιημένο χορηγό ο οποίος να αγαπάει αυτό που κάνει και να θέλει να συνδέσει το όνομα του με την επιτυχία μιας υγιούς ομάδας τίποτα μεγάλο δεν μπορείς να επιτύχεις. Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει αυτή η συνείδηση στις περισσότερες εταιρίες. Όσον αφορά το κράτος, σπαταλάει πολλά χρήματα για τον αθλητισμό χωρίς πρόγραμμα, χωρίς οργάνωση και δεν στηρίζει την ανάπτυξη και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Σαν παράδειγμα αναφέρω ότι η επιχορήγηση στη Α2 ήταν 50.000 ευρώ και τώρα στη Β εθνική μόλις 12.000 ευρώ και δεν μας τα δίνουν.. Για τις ομάδες υποδομής η επιχορήγηση είναι 300 ευρώ το χρόνο για τη Παιδική ομάδα και άλλα 300 ευρώ για την Εφηβική !!! Έτσι λένε ότι βοηθάνε την ανάπτυξη….

Τι περιμένετε από το δήμο;
Πριν από λίγα χρόνια θα έλεγα πολλά, με την εμπειρία όμως των τελευταίων ετών δεν περιμένω τίποτα, είμαι αρκετά μεγάλος για να κοροϊδεύω τον εαυτό μου. Έχω καταλάβει ότι μόνο στον εαυτό μου, στους συνεργάτες μου και τους πραγματικούς φίλους της ομάδας μπορώ να υπολογίζω. Χρόνια ολόκληρα προσφέρουμε αφιλοκερδώς στη Νέα Ερυθραία  μέσω του αθλητισμού, δεν αντέχουμε ούτε να παρακαλάμε ούτε ζητιάνοι να αισθανόμαστε, ούτε ανάγκη έχουμε από προσωπική προβολή. Αν μας θεωρούν αναγκαίο κακό καλά θα είναι να έχουν το θάρρος να μας το πουν ξεκάθαρα. Ας καθίσουν επιτέλους όλες οι δημοτικές παρατάξεις να συζητήσουν τι μοντέλο αθλητισμού θέλουν για την πόλη αυτή και να το ακολουθήσουν ανεξάρτητα ποιος είναι εκάστοτε διοίκηση του Δήμου. Θέμα πολιτικής βούλησης είναι πρωτίστως…. Να ξέρουμε και εμείς πως να λειτουργήσουμε. Τώρα δυστυχώς ο κάθε σύμβουλος έχει διαφορετική γνώμη ακόμα και στην ίδια παράταξη.
Τη Κυριακή 18/10/09 στις 11.00 πμ έχουμε καλέσει Δήμο, Αθλητικό Οργανισμό, ΔΕΑΝΕ, οικογένειες αθλητών και φίλους της ομάδας να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις, με κεντρικό σύνθημα «Το βόλεϊ εκπέμπει S.O.S, όλοι μαζί μπορούμε να το πάμε ψηλά»
Ελπίζω και εύχομαι οι δημοτικοί φορείς να μας τιμήσουν με τη παρουσία τους και να διαψεύσουν το αίσθημα απαισιοδοξίας, μιζέριας και ανασφάλειας που μας έχουν κάνει και νιώθουμε τα τελευταία χρόνια. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη για το έργο που επιτελούμε.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΤΕΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.