226-ekloges1.jpgΗ «Ν.Ε.» ζήτησε απ τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων και παράγοντες της δημοτικής μας ζωής  μια πρώτη εκτίμηση για τα εκλογικά αποτελέσματα στη Νέα Ερυθραία. Όσοι, τουλάχιστον, θέλησαν να παρέμβουν,  (μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη τηε εφημερίδας, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε στείλει την απάντησή του, ενώ η ΝΔ αντί εκτίμησης αρκέστηκε να στείλει ευχαριστήριο στους ψηφοφόρους της) σημειώνουν τα παρακάτω:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:«Δώσαμε τη μάχη με συνέπεια στις αρχές της παράταξης και την κερδίσαμε».

«Το Δ.Σ. της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας, Νέας Ερυθραίας, νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλες και όλους τους πολίτες που στήριξαν και εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας για την διακυβέρνηση της χώρας.  Θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια, σε όλα τα ενεργά μέλη της τοπικής οργάνωσης αλλά και τους απλούς πολίτες που μας συμπαραστάθηκαν, για την άψογη συνεργασία που είχαμε κατά την διενέργεια του προεκλογικού αγώνα και της εκλογικής διαδικασίας. Δώσαμε τη μάχη με συνέπεια στις αρχές της παράταξης και την κερδίσαμε. Τα γραφεία της  Τοπικής Οργάνωσης θα είναι κοντά στον πολίτη, για να ακούσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του, για να ανταλλάξουμε απόψεις, για να δώσουμε μαζί την μάχη για ένα καλύτερο αύριο».

ΚΚΕ: “Ξεπεράστηκαν τα εκβιαστικά διλήμματα»

Η ΚΟΒ Νέας Ερυθραίας του ΚΚΕ έστειλε στη «Ν.Ε.» την εξής ανακοίνωση:
«Η ΚΟΒ Νέας Ερυθραίας του ΚΚΕ χαιρετίζει τα μέλη του κόμματος και της ΚΝΕ, τους φίλους, τους οπαδούς και τους συνεργαζόμενους που με την αυταπάρνησή τους συνέβαλαν καθοριστικά στην εκλογική άνοδο του κόμματος στις 16/9. Η άνοδος του ΚΚΕ (η μεγαλύτερη που σημειώθηκε από το 1993) συνέβαλε ουσιαστικά στις σημαντικές απώλειες που σημείωσαν τα δυο αστικά κόμματα εξουσίας -ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- πανελλαδικά και τοπικά. Η ΚΟΒ Νέας Ερυθραίας του ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους εκείνους και εκείνες που έκαναν το τολμηρό βήμα να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Απευθύνεται σε όλους όσους ξεπέρασαν συνήθειες και εκβιαστικά διλήμματα, στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους, ακόμη και σε εκείνους που την τελευταία στιγμή δεν κατάφεραν να κάνουν ένα βήμα εμπρός, παρά την εκτίμηση που τρέφουν για το κόμμα μας. Τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε δεσμευμένοι, όπως και όλο το κόμμα, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων όσων μάς εμπιστεύθηκαν. Θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε στους αγώνες στην πολιτική δράση, στο διάλογο για την εναλλακτική λύση εξουσίας».

ΣΥΡΙΖΑ: «Αριστερά και ενωτικά»

Η Επιτροπή Συγκρότησης Νέας Ερυθραίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής για τα εκλογικά αποτελέσματα στην πόλη μας: «Συμπολίτες μας, τα υψηλά ποσοστά των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου που έφεραν το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) στην πρώτη θέση ανόδου της Αριστεράς στην πόλη μας, με σημαντική άνοδο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μας γεμίζουν με χαρά και αισιοδοξία. Μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε από καλύτερες θέσεις. Να δίνουμε το παρόν στις προκλήσεις της εποχής μας, στους αγώνες και στα τεκταινόμενα της πόλης μας, με ριζοσπαστικές προτάσεις. Η άνοδος του συνόλου των κομμάτων της αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΜΕ.Ρ.Α. κ.α. δείχνει τον προβληματισμό και την πρόθεση του εκλογικού σώματος, να αναζητήσει εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και το δικομματισμό στη χώρα μας. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουμε ότι η ψήφος σας, δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Αποτελεί ψήφο ανασυγκρότησης και ενότητας της Αριστεράς. Σε αυτή την προοπτική, θα παραμείνουμε συνεπείς. Η επιτροπή συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ερυθραίας, μαζί με τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας για την ανταπόκρισή σας στο προεκλογικό κάλεσμά μας, όπου σας ζητήσαμε να στηρίξετε τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ για όσο το δυνατό μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στο εθνικό κοινοβούλιο, σας καλούμε και πάλι σήμερα να δώσουμε μαζί ενωτικά, τη δυσκολότερη μάχη των μικρών προβλημάτων και των μεγάλων πολιτικών ζητημάτων της καθημερινότητας του λαού μας. Για την ποιότητα του περιβάλλοντος και την προστασία του δημόσιου χώρου. Για το δικαίωμα στην εργασία, την ασφάλιση, την περίθαλψη και βελτίωση του επιπέδου ζωής. Για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Για τα προβλήματα και τις αγωνίες των νέων ανθρώπων. Για την ποιότητα του πολιτισμού, της δημόσιας διοίκησης και της λειτουργίας της δημοκρατίας.
Για την τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Για την ανατροπή του νεοφιλελεύθερου οικονομικού συστήματος στη χώρα και την Ενωμένη Ευρώπη, με εναλλακτική πολιτική κοινωνικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας. Από αυτή τη ριζοσπαστική ενωτική αριστερή μάχη, δεν πρέπει να απουσιάσει καμία κινηματική αριστερή έκφραση και κανένας προοδευτικός πολίτης».
Βασιλική Ταμβάκη:
«Πολλά τα περιθώρια ερμηνειών για τη νέα σύνθεση του εκλογικού σώματος»

Η δήμαρχος Νέας Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη σχολιάζει τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών ως εξής: «Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών αφήνουν πολλά περιθώρια ερμηνειών για τη νέα σύνθεση του εκλογικού σώματος και του πολιτικού του προσανατολισμού στον Δήμο Νέας Ερυθραίας. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εξάγουμε πειστικά συμπεράσματα. Οι νεώτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι πρέπει να ακολούθησαν μια πορεία πολιτικού αντικαθεστωτισμού σε σχέση με τα μεγάλα κόμματα, στρεφόμενοι στην εναλλακτική λύση των μικρών κομμάτων. Είναι σαφές ότι δεν συγκινήθηκαν από τα διλήμματα της αυτοδυναμίας ότι κατέχονται από το σύνδρομο της τιμωρίας για όσους δεν κατάφεραν να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε σειρά ζητημάτων, όπως για την παιδεία, το κράτος πρόνοιας, το δικαίωμα για εργασία, το ασφαλιστικό».

Κατερίνα Μουστάκη:
“Το εκλογικό σώμα διαφοροποιείται»

Η επικεφαλής των «Δυνάμεων για μια Ερυθραία Νέα», υποψήφια με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, Κατερίνα Μουστάκη, επισημαίνει:
«Όπως σ όλη την Ελλάδα, έτσι και στη Νέα Ερυθραία είναι εμφανής η πτώση των δυο μεγάλων κομμάτων και η άνοδος των μικρότερων. Είναι ακόμα εμφανές ότι και στην πόλη μας το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε προς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πράσινους, ενώ η αύξηση κατά δυο μονάδες του ΛΑΟΣ οφείλεται μόνο στις διαρροές ψήφων της ΝΔ. Σε αυτό το αποτέλεσμα υπάρχει κάποιο μήνυμα το οποίο πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί, όμως θεωρούμε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη και εν περιπτώσει , όχι εν θερμώ . Ακόμη, έχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων σε βάθος χρόνου. Έτσι διαπιστώνουμε ότι η έντονη πληθυσμιακή αύξηση που παρουσιάζει η Ερυθραία τα τελευταία χρόνια, με κατοίκους που ανήκουν σε υψηλά οικονομικά στρώματα, χρόνο με το χρόνο επηρεάζει και διαφοροποιεί το εκλογικό σώμα και ως εκ τούτου και το εκλογικό αποτέλεσμα».

Γιάννης Τσαγκάρης:
«Να αποφασίσουμε αν θα επιλέγουμε κατασκευασμένους ηγέτες»

Ο επικεφαλής των «Πολιτών Νέας Ερυθραίας, Γιάννης Τσαγκάρης, τονίζει: «Τα συμπεράσματα που μπορεί να αντλήσει κάποιος από τα αποτελέσματα των εκλογών στην πόλη μας δεν είναι διαφορετικά με αυτά που ισχύουν για όλη την επικράτεια. Είναι χαρακτηριστική η μεγάλη πτώση των δυο κομμάτων, για διαφορετικούς λόγους, η άνοδος της Αριστεράς, καθώς και η αύξηση των ποσοστών του ΛΑΟΣ. Αξιοσημείωτη για την πόλη μας επίσης είναι η παρουσία των Οικολόγων Πράσινων με το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 2%. Η διαρροή από τη ΝΔ φαίνεται να μοιράζεται η μισή προς τα δεξιότερα και η άλλη μισή προς το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να οφείλεται κυρίως στη μετακίνηση μέρους της εκλογικής του βάσης προς τα αριστερά κόμματα και στέλνει έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Στο εξής πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα επιλέγουμε κατασκευασμένους ηγέτες από τη μιντιοκρατία διαφόρων συγκροτημάτων και συμφερόντων ή θα επιλέξουμε πολιτικές και σε ποια κατεύθυνση. Το εκλογικό σώμα, πάντως, έδωσε ένα πρώτο δειλό αλλά ξεκάθαρο μήνυμα».

Ο επικεφαλής της ΡΕΚΕ, Κωστής Χαλκιαδάκης, σημειώνει σχετικά: «Κατ αρχήν δεν μπορούμε παρά να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τα αποτελέσματα στον δήμο μας για το σύνολο της Αριστεράς και ιδιαίτερα του χώρου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ένα πολιτικό εγχείρημα καινούργιο, το οποίο έδειξε ότι έχει ακροατήριο και μάλιστα νεανικό. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, θεωρώ πολύ σημαντική την παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στην πόλη. Αυτό το αποτέλεσμα βάζει και τις δημοτικές παρατάξεις μπροστά σε καινούργιες ευθύνες όσον αφορά στην προετοιμασία μας για τις εκλογές στον δήμο. Ιδιαίτερα δε, για το χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως είπε και ο πρόεδρος, πρόκειται για ένα ποσοστό υπό δοκιμή. Όσοι στήριξαν αυτήν την επιλογή θα είναι αυστηροί απέναντι σε αυτούς που εκφράζουν το συγκεκριμένο χώρο. Ελπίζουμε να ανταποκριθούμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.