Οι σχολικές επιτροπές, έπειτα από 10 μήνες «Καλλικράτη», δυσλειτουργούν, ο δήμος έχει άλλες προτεραιότητες, το υπουργείο αδιαφορεί, η κυβέρνηση ψάχνεται και αναζητείται και οι γονείς συνεισφέρουν σε μια ακόμη ιδιότυπη και αναγκαστική έμμεση φορολόγηση, που ποικίλει από σχολείο σε σχολείο.

Την κάλυψη ακόμη και βασικών αναγκών του 1ου Νηπιαγωγείου Νέας Ερυθραίας, όπως είναι για φάρμακα, χαρτιά υγείας, συντήρηση μηχανημάτων, εξοπλισμό που μπορεί να απαιτηθεί, αναλώσιμα και καθαρισμό, ζητεί από τους γονείς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, έναντι ετήσιας συνδρομής 90 ευρώ.
Η πρακτική αυτή να βάζουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη για λειτουργικά έξοδα, που θα έπρεπε να καλύπτει ο δήμος και η πολιτεία, αν και δεν είναι νέα, καθώς εφαρμόζεται κατά κόρον την τελευταία πενταετία στο 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Ερυθραίας -και όχι μόνο σε αυτό-, έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες κάποιων γονέων, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο οικονομικής ανέχειας και κρίσης. «Αυτή δεν είναι δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, αλλά κάτι άλλο», επισημαίνουν οι ίδιοι, αν και εμπρός στην οικονομική «θηλιά» που τους έχουν περάσει, φαίνονται αποφασισμένοι να συνεισφέρουν, προκειμένου να λειτουργήσει το δημόσιο νηπιαγωγείο, που φέτος φιλοξενεί 58 παιδιά. Οι περισσότεροι γονείς, ωστόσο, έχουν αποδεχτεί αυτήν την πραγματικότητα, χωρίς αντιδράσεις, «για να ολοκληρωθεί ομαλά η σχολική χρονιά», όπως επισημαίνει και ο σύλλογός τους σε απάντησή του προς τη «Ν.Ε.».
Τόσο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων όσο και η διεύθυνση του 1ου Νηπιαγωγείου, παραδέχονται πως στο ταμείο του σχολείου δεν υπάρχει σήμερα ούτε ευρώ. Αλλά δεν είναι και το μόνο σχολείο του καλλικρατικού Δήμου Κηφισιάς που συμβαίνει αυτό. Όπως σημειώνει το Δ.Σ. του συλλόγου, «δεδομένου ότι η σχολική επιτροπή μέχρι σήμερα δεν έχει διαθέσει χρήματα σε κανένα νηπιαγωγείο ή σχολείο του δήμου για την κάλυψη βασικών αναγκών τους, θεωρούμε σωστή την απόφασή μας».
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου, αποφάσισαν να ακολουθήσουν την εμπειρία του προηγούμενου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συνδρομή, η οποία δεν είναι υποχρεωτική, όπως επισημαίνουν, καθορίστηκε στο ποσό των 90 ευρώ σε δυο ισόποσες δόσεις και 130 ευρώ αντίστοιχα για την περίπτωση δίδυμων παιδιών.
Εκτός των αναλώσιμων για διάφορες κατασκευές των παιδιών, βιβλίων, εξόδων για σχολικές γιορτές, εκδρομές και παραστάσεις, το ποσό αυτό αφορά και σε συμπλήρωμα στο μισθό της καθαρίστριας, φάρμακα για το φαρμακείο του σχολείου, χαρτιά κουζίνας, χαρτιά υγείας, χαρτοπετσέτες και σε γενικές ανάγκες (συντήρηση μηχανημάτων, πιθανό εξοπλισμός που μπορεί να απαιτηθεί, αναλώσιμα υπολογιστών, καθαρισμό χαλιών κ.λπ.).
Αλλά και τα μόλις 300 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, με τα οποία ο δήμος κατόρθωσε να εφοδιάσει φέτος το νηπιαγωγείο, έπειτα από πολλές προσπάθειες των γονέων, φανερώνει και την πραγματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα σχολεία.
Οι σχολικές επιτροπές, έπειτα από 10 μήνες «Καλλικράτη», δυσλειτουργούν, ο δήμος έχει άλλες προτεραιότητες, το υπουργείο αδιαφορεί, η κυβέρνηση ψάχνεται και αναζητείται και οι γονείς συνεισφέρουν σε μια ακόμη ιδιότυπη και αναγκαστική έμμεση φορολόγηση, που ποικίλει από σχολείο σε σχολείο.

Η απάντηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Νηπιαγωγείου Νέας Ερυθραίας  

Σε συνέχεια συνάντησης με τον δημοσιογράφο κ. Γεώργιο Κανελλόπουλο στις 09/11/2011, ενημερωθήκαμε για την επισήμανση-διαμαρτυρία γονέα για το γεγονός ότι, παρά τη φοίτηση του παιδιού του στο δημόσιο νηπιαγωγείο, το οποίο θα έπρεπε να καλύπτει τις ανάγκες του σε υλικοτεχνική υποδομή, τού ζητείται από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου, να καταβάλει ετήσια συνδρομή για την κάλυψη μέρους αυτών των αναγκών.
Σχετικά με το ερώτημα αυτό, ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Σκοπός μας είναι τα παιδιά μας να έχουν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα αγαθά, προκειμένου να διεξάγεται σωστά το εκπαιδευτικό έργο των νηπιαγωγών και να ολοκληρωθεί ομαλά η σχολική τους χρονιά.
Έχοντας σαν παράδειγμα την εμπειρία του περσινού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά και επιτυχημένα στην καλή λειτουργία του σχολείου, αποφασίσαμε να κινηθούμε στο ίδιο πλαίσιο.
Δεδομένου ότι η σχολική επιτροπή μέχρι σήμερα δεν έχει διαθέσει χρήματα σε κανένα νηπιαγωγείο ή σχολείο του δήμου για την κάλυψη βασικών αναγκών τους, θεωρούμε σωστή την απόφαση του Συλλόγου να παρέχει στα παιδιά μας αγαθά όπως:
• Αναλώσιμα υλικά για τις διάφορες κατασκευές-εργασίες των παιδιών.
• Οτιδήποτε έχει σχέση με την ασφάλεια, υγιεινή και καθαριότητα
• Οτιδήποτε θεωρείται απαραίτητο από υλικοτεχνική υποδομή για την ομαλή λειτουργία του σχολείου.
Κρίνοντας ότι η φετινή χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από την περσινή, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή όλων των γονιών για το καλό των παιδιών μας.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η συμμετοχή των γονέων με χρηματικά ποσά στο ταμείο του συλλόγου είναι προαιρετική και σε καμία περίπτωση υποχρεωτική -ειδικά στις σημερινές δύσκολες μέρες- και δεύτερον ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε σχέση με τις δαπάνες του συλλόγου, ώστε καθένα από τα μέλη του να έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί ανά πάσα στιγμή για το ποια ποσά δαπανήθηκαν και για ποιο λόγο.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Νηπιαγωγείου είναι πάντα στη διάθεση όλων των γονιών για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειάζονται.

Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Νηπιαγωγείου Νέας Ερυθραίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.