«Τα Καράμπουρνα της Μικρασιατικής Ερυθραίας» του Ανδρέα Μπαλτά, «Για το Μελί της Μικρασιατικής Ερυθραίας» και  «Μελί ? Όσα δε σβήνει ο χρόνος»  από τον Προοδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο των Μελιωτών «Ο Άγ. Ιωάννης Θεολόγος»

Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε το ιστορικό λεύκωμα ενός νεαρού Καραμπουρνιώτη ιστοριοδίφη και μελετητή της Ερυθραίας, του Ανδρέα Μπαλτά, με τίτλο «Τα Καράμπουρνα της Μικρασιατικής Ερυθραίας», που αναφέρεται στη Μέλαινα Άκρα, δηλαδή το βόρειο άκρο της ερυθραϊκής χερσονήσου, μια περιοχή της Μικρασίας σχεδόν απολησμονημένη, μα τόσο έντονα ελληνική ως το 1922.
Ο Α. Μπαλτάς, βαθιά ποτισμένος με πάθος και σεβντά για την προγονική πατρίδα του στην ελληνική Ανατολή, κόπιασε πολύ, αναδίφησε σε αρχεία, αναζήτησε επιζώντες γεννημένους σ? εκείνους τους τόπους, ανακάλυψε ιερά κειμήλια, ταξίδεψε πολλές φορές στην ευλογημένη γη της Ιωνίας, ιχνηλατώντας τη ρίζα και τη φύτρα του. Συγκέντρωσε κυρίως στοιχεία από το θησαυρό του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, συνέλεξε διάφορες αποσπασματικές αναφορές από γραπτές πηγές και κατέγραψε προφορικές μαρτυρίες προσφύγων ή προσφυγογενών καταγομένων από τα Καράμπουρνα, που κρατούν άσβεστη τη μνήμη της πολυπόθητης Πατρίδας. Και ιδού το λαμπρό αποτέλεσμα: ένα καλοστημένο και, κυρίως, καλογραμμένο βιβλίο που συμπληρώνει ένα μεγάλο κενό.
Ως τώρα, μας έλειπε μια συνολική πραγματεία για τα Καράμπουρνα. Πολύ λίγα έχουν γραφεί για την περιοχή αυτή της Ερυθραίας και τα περισσότερα αφορούν στο γνωστό κεφαλοχώρι, το Μελί. Για τα υπόλοιπα δεκαεφτά καραμπουρνιώτικα χωριαδάκια οι γνώσεις μας μέχρι σήμερα ήταν ελλιπείς ή και ανύπαρκτες. Το βιβλίο αυτό, λοιπόν, είναι έργο αγάπης, με επιστημονική ευσυνειδησία γραμμένο. Οι πληροφορίες για διάφορες πτυχές της ζωής των Ελλήνων στα δεκαοχτώ καραμπουρνιώτικα χωριά είναι πολύτιμες, σπουδαίες και σημαντικές από κάθε άποψη, γιατί αποκαλύπτουν τον ελληνικό βίο, συχνά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, στις απόμερες αϊτοφωλιές του Μίμαντος ή στα πασίχαρα ακρογιάλια της Μέλαινας Άκρας.
Πέρα από τη μεγάλη εθνική συμφορά του 1922 και τις τραγικές συνέπειές της για τον ελληνικό κόσμο της Ερυθραίας, το βιβλίο μάς προσφέρει κάτι άλλο: μια νοσταλγική ? για πολλούς ? περιπλάνηση στον καραμπουρνιώτικο ??άφαντο?? τόπο, μέσα από τις φωτογραφίες και από τις αναφορές, με όσα στοιχεία μπόρεσε έως τώρα να συγκεντρώσει ο συγγραφέας, για την ειρηνική ζωή των Ελλήνων στην Πατρίδα. Φωτογραφίες σύγχρονες και πολύ συγκινητικές αποκαλύπτουν τα άδεια ρωμέικα χωριά, τα κατερειπωμένα σπίτια και τις ρημαγμένες εκκλησιές, τα δέντρα, τους γιαλούς και τα καταράχια, τα χέρσα χτήματα, τις βρύσες και τα πηγάδια, αναδεικνύουν τ? απομεινάρια μιας ολόκληρης ζωής και μιας κοινωνίας απόμακρης, ξεδιπλώνουν στα μάτια μας τα σημάδια του τόπου.
Τούτο το θαυμάσιο λεύκωμα αποτελεί μια μεγάλη κιβωτό μνήμης για τα μικρά και άσημα καραμπουρνιώτικα χωριαδάκια, που «έζησαν λάθρα» για εκατοντάδες χρόνια, άγνωστα κι απολησμονημένα, αλλά υπήρξαν σπουδαίες εστίες Ελληνισμού ? «πολλές μικρές Ελλάδες», καθώς έλεγαν κι οι Τούρκοι  ?  στη γη της Ιωνικής Ερυθραίας. Το βιβλίο κοστίζει μόνο 25 ευρώ και μπορείτε να το παραγγείλετε στον γράφοντα (τηλ. 210- 620 93 09) ή στα βιβλιοπωλεία.
Επίσης από τον Προοδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο των Μελιωτών «Ο Άγ. Ιωάννης Θεολόγος» κυκλοφορούν δυο πολύ εντυπωσιακά λευκώματα, με τίτλους «Για το Μελί της Μικρασιατικής Ερυθραίας» και «Μελί ? Όσα δε σβήνει ο χρόνος» που αναφέρονται διεξοδικά σε κάθε τομέα της ζωής (ιστορία, κοινωνία, λαογραφία, οικονομία, γλώσσα κλπ.) στο Μελί της Ερυθραίας, στο Νέο Μελί Μεγάρων και στην πολυσχιδή δράση του Συλλόγου.
Επειδή τα δυο μελιώτικα λευκώματα δεν κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία, όσοι τα θέλετε, θα τα παραγγείλετε στον γράφοντα. Το καθένα κοστίζει 20 ευρώ, ενώ και τα δύο μαζί πουλιούνται αντί 30 ευρώ. Τα έσοδα διατίθενται εξ ολοκλήρου υπέρ του Συλλόγου των Μελιωτών.
Οι ενδιαφερόμενοι σπεύσατε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.