santiksi_maria.jpg

Πάει και αυτό το Πάσχα. Όλος ο κόσμος μετακόμισε στην ελληνική ύπαιθρο, μαζί του και εγώ. Πάνω που λέγαμε ότι θα ακούγαμε το «Χριστός Ανέστη» πιο ήρεμα, πιο κατανυχτικά σκέτη επανάσταση, χειρότερα από την Αθήνα. Από την μια μεριά ήταν φαντασμαγορικά που φεγγοβολούσε ο ουρανός, από την άλλη όμως, που να ακούσεις και τι να ακούσεις.
Τα βεγγαλικά είχαν και πάλι την τιμητική τους. Τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων εκρηκτικών πέφτουν κάθε Πάσχα στους δρόμους, στις πλατείες και ιδίως έξω από τις εκκλησίες την ώρα της Ανάστασης, από την μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη. Ανάμεσα τους να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα από όλους ακόμα και από μικρά παιδιά.
Τα αποτελέσματα, την επόμενη οι τηλεοράσεις, το ραδιόφωνο, ο τύπος να θρηνούν για τα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους.
Θέλουν να τηρούν τα έθιμα χωρίς να υπολογίζουν τους κινδύνους και έτσι αντί να φτάνουν χαρούμενοι στο Πασχαλινό τραπέζι να καταλήγουν στο κοντινότερο νοσοκομείο τραυματίζοντας όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή τους για πάντα.
Φανταστείτε να μην υπήρχε και ο νόμος που να απαγόρευε την εμπορία, την κατασκευή και τη χρήση τους ειδικότερα από ανήλικους. Παρ? όλα αυτά η απαγόρευση οδηγεί στην ελεύθερη κυκλοφορία κάθε είδους βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων γιατί βέβαια κάποιοι θησαυρίζουν από την εμπορία τους.
Κάθε Πάσχα καράβια φορτωμένα με κάθε λογής φονικά εκρηκτικά.  Θα είχαμε αποτελέσματα αν υπήρχε ένας διαχωρισμός της επικινδυνότητας τους αφού δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε τελείως. Η αστυνομία από την άλλη σφυρίζει αδιάφορα και κάνει τα στραβά μάτια. Το κράτος δεν διαθέτει όργανα που να μπορούν να εφαρμόσουν στοιχειώδης κανόνες ώστε να μη σκοτώνεται ο κόσμος τσάμπα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι μια εκρηκτική Ανάσταση φέρνει κόσμο στην περιοχή και μάλιστα πολλοί το διαφημίζουν κιόλας. Χωρίς όμως να φροντίζουν για την ασφάλεια των επισκεπτών.
Έτσι βλέπουμε να τηρείται το πασχαλινό έθιμο αλλά να λείπουν οι έλεγχοι. Χωρίς μέτρα προστασίας και χωρίς οριοθέτηση των χώρων που θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες θορυβώδεις και επικίνδυνες εκδηλώσεις. Από την επιπολαιότητα και την ανευθυνότητα, ορισμένων η Ανάσταση από γιορτή χαράς γίνεται τραγωδία με την ανοχή των αρμοδίων. Γιατί η ανθρώπινη ζωή στην χώρα μας να αποτιμάται τόσο φθηνά; Ο φόρος αίματος που πληρώνουμε κάθε Πάσχα στις εθνικές οδούς και στη μάχη με τα βεγγαλικά είναι αδιανόητος για κάθε πολιτισμένη χώρα.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, τρομοκρατούν και τραυματίζουν ανεύθυνα συνανθρώπους τους και μετά ξεχύνονται μεθυσμένοι στις εθνικές οδούς για να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα.
Αυτό δεν είναι πολιτισμός αλλά γελοιότητες.
Πότε θάρθει αυτή  η Ανάσταση όπου με κατάνυξη θα μπορούμε να ψέλνουμε όλοι μαζί το Χριστός Ανέστη;
Άντε και του χρόνου χωρίς θύματα πια, τσάμπα και βερεσέ!