320-kontoxrisou
ΡΕΜΑ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΥ 20-7-2009

Αντιπλημμυρικά ακούν και έργα δεν βλέπουν. Κι όταν αυτά ξεκινούν, όλο και κάπου σκοντάφτουν. Το ρέμα Κοντοχρήστου εξακολουθεί να διευθετείται με ευχολόγια και το έργο μέχρι στιγμής δημοπρατείται μόνο σε προεκλογικές ταμπέλες «φαντάσματα». Παρά τις προηγούμενες εξαγγελίες της δημάρχου, το θέμα αποδεικνύεται ότι βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν. «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν», όπως χαρακτηριστικά σημείωνε συνδημότης μας, έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Ρέμα κατά το μεγαλύτερο τμήμα της αποδεικνύεται η ιδιοκτησία του «Νηρέα» στο Μορτερό, όπου καταλήγει το αντιπλημμυρικό έργο της οδού Δήμητρος, βάσει της πρόσφατης μελέτης οριοθέτησης, κι ενώ προ μηνών η διοίκηση του δήμου παραλίγο να κάνει το «χατίρι» της εταιρείας, παρακάμπτοντας το αντιπλημμυρικό έργο μέσα από το παρακείμενο οικολογικό πάρκο του δήμου, με τον κίνδυνο να θυσιαστούν  δεκάδες πεύκα. Το αντιπλημμυρικό έργο της οδού Ανδρούστου σκοντάφτει στους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ που βρήκε στην πορεία του -ας ελπίσουμε να μη συναντηθεί και με το Αδριάνειο Υδραγωγείο, αφού η Αρχαιολογική Υπηρεσία παρακολουθεί ήδη την εξέλιξή του-, αν και φαίνεται ότι είναι το μόνο έργο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, που βαίνει προς ολοκλήρωση.
Και μέσα σε όλα αυτά, οι κάτοικοι με πραγματικά προβλήματα και συνέπειες από τις πλημμύρες, ελλείψει μάλιστα αγωγών ακαθάρτων εν έτι 2009, χορταίνουν από υποσχέσεις και σχέδια, αλλά όταν ρωτούν για χρονοδιαγράμματα, οι καθ ύλην αρμόδιοι τούς παραπέμπουν στις καλένδες.
Μήπως, τελικά, μύρισε εκλογές;

Βήμα σημειωτόν για αντιπλημμυρικά και ρέματα

Η πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στη Νέα Ερυθραία που αφορά εκατοντάδες κατοίκους, οι οποίοι «πνίγονται» α πρώτη καταιγίδα, απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Την παρουσίαση έκανε ο υπεύθυνος σύνταξης των μελετών για τα παραπάνω έργα, Νίκος Μαλατέστας
Η πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στη Νέα Ερυθραία που αφορά εκατοντάδες κατοίκους, οι οποίοι «πνίγονται» α πρώτη καταιγίδα, απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Την παρουσίαση έκανε ο υπεύθυνος σύνταξης των μελετών για τα παραπάνω έργα, Νίκος Μαλατέστας

Η οριοθέτηση ρεμάτων της Νέας Ερυθραίας ως προαπαιτούμενο της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με αιχμή το δυσεπίλυτο θέμα του ρέματος Κοντοχρήστου και την έλλειψη αποχετευτικού αγωγού ακαθάρτων σε μια μεγάλη περιοχή του, αλλά και η πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στη Νέα Ερυθραία που αφορά εκατοντάδες κατοίκους, οι οποίοι «πνίγονται» στην πρώτη καταιγίδα, απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου. Παρόντες στη συνεδρίαση, εκτός των αιρετών στον δήμο, ήταν ο υπεύθυνος σύνταξης των μελετών για τα παραπάνω έργα, Νίκος Μαλατέστας, αλλά και πολλοί κάτοικοι που αναμένουν εδώ και χρόνια να δώσει ο δήμος λύση στα προβλήματά τους.
Τα αντιπλημμυρικά έργα των οδών Ανδρούτσου και Δήμητρος εκτελούνται με τη χρηματοδότηση και την επίβλεψη της Νομαρχίας Αθηνών, ενώ όπως έχει δηλώσει η δήμαρχος κατά τον πρόσφατο απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, «σε συνεργασία με Νομαρχία και ΥΠΕΧΩΔΕ, διαχειριζόμαστε την αναγκαία διαδικασία για τη διευθέτηση του ρέματος Κοντοχρήστου, κατ αρχήν είναι δεδομένη η χρηματοδότηση του έργου από τη Νομαρχία και υπάρχει σχετική διαβεβαίωση του νομάρχη Αθήνας».

Ρέμα Κοντοχρήστου  Δεν δεσμεύονται  για τη δημοπράτηση
Μόνο που πίσω από τις αισιόδοξες εξαγγελίες και τις υποσχέσεις για το ρέμα Κοντοχρήστου, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που δεν υπακούει σε ευχολόγια. Σε αυτήν την πραγματικότητα ο δήμος μόλις τώρα φαίνεται να βάζει «το δάκτυλο στην πληγή», αφού το τμήμα περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ήδη από το 2002 απορρίψει τις μελέτες που προωθούνταν, ζητώντας την ανοικτή διατομή του ρέματος. Παρόλα αυτά, σε προεκλογική περίοδο τότε, η ταμπέλα δημοπράτησης του έργου είχε τοποθετηθεί με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και στέκει ακόμη και σήμερα εκεί ως μνημείο υποσχέσεων. Όπως δήλωσε εκ νέου η Βασιλική Ταμβάκη την 1η Ιουλίου 2009, «οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οριοθέτηση του ρέματος στο ανοικτό τμήμα του και η υδραυλική μελέτη αποτίμησης της παροχετευτικής ικανότητάς του προβλέπεται να εκπονηθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2009 και να υποβληθούν για έγκριση στη Νομαρχία και την Περιφέρεια».
Τρεις εβδομάδες έπειτα, ο σχεδιασμός φαίνεται ότι αλλάζει και πάλι. «Κανείς από εμάς σήμερα δεν μπορεί να δεσμευθεί πότε θα φτάσουμε στο σημείο της δημοπράτησης. Ο δήμος είχε φτάσει δυο φορές προ των θυρών, αλλά η αλλαγή του νόμου περί περιβαλλοντικής προστασίας ανέτρεψε την προσπάθειά μας. Βάζουμε σήμερα το δάκτυλο στην πληγή για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και εμπρός», δήλωσε αυτή τη φορά η δήμαρχος στους δημότες, ζητώντας τη συναίνεσή τους για να λυθεί τουλάχιστον το πρόβλημα της αποχέτευσης στις ιδιοκτησίες πέριξ του ρέματος Κοντοχρήστου.
Κατά τη διαδικασία εκπόνησης της πρώτης μελέτης για την αποχέτευση ακαθάρτων, στην προσπάθεια αποτύπωσης των ρυμοτομικών γραμμών πέριξ του ρέματος, εμφανίστηκε τμήμα του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου να συμπίπτει με την κοίτη του ρέματος.
Σύμφωνα με το μελετητή Νίκο Μαλατέστα, «αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί δίκτυο ακαθάρτων κατά μήκος των προβλεπόμενων δρόμων, διότι με τα σημερινά δεδομένα και με τη σημασία που έχει η κοίτη του ρέματος, είναι αδύνατον να αλλοιωθεί περιβαλλοντικά με οποιοδήποτε έργο διευθέτησης. Πέραν αυτού, επειδή σήμερα υπάρχει υπό σύνταξη ένα ΓΠΣ, απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκρισή του είναι η οριοθέτηση του ρέματος, που θα πρέπει να σεβαστεί τη φυσική κοίτη του».
Τόσο ο μελετητής όσο και η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη πρόκριναν ως μόνη λύση για την επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος, τη διέλευση του αγωγού μέσα από κάποιες ιδιοκτησίες, κυρίως από την πλευρά της οδού Κιλελέρ, με συμβολαιογραφική πράξη σύστασης δουλείας. Προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη του αποχετευτικού, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει συνεννόηση με συγκεκριμένους ιδιοκτήτες, οι οποίοι στο σύνολό τους θα πρέπει να αποδεχθούν τη λύση που προτείνει ο δήμος.
Σε ό,τι αφορά στη μελέτη οριοθέτησης του ρέματος, πάνω από την Εθνικής Αντιστάσεως, όπου θεωρείται ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ο κ. Μαλατέστας δήλωσε: «Θα καθορισθούν από τη μελέτη οριοθέτησης κάποιες οριογραμμές του ρέματος, εντός των οποίων δεν μπορεί να γίνει καμία άλλη επέμβαση. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση και προτεραιότητα. Κατά την εκτίμησή μου πάνω από την Εθν. Αντιστάσεως, όπου υπάρχει μικρή παροχή σχετικά με το μέγεθος της κοίτης, δεν θα έχουμε συνέπειες σε ιδιοκτησίες. Αυτό θα προκύψει με βεβαιότητα όταν θα γίνει η μελέτη. Είναι όμως πιθανό να φτάσουμε κοντά στα όρια των ιδιοκτησιών».
Ενώ για το τμήμα του ρέματος κάτω από την Εθνικής Αντιστάσεως, ο ίδιος τόνισε ότι «αυτό δεν έχει καμία περιβαλλοντική αξία σε σχέση με το πάνω τμήμα. Δεν μπορεί ούτε υδραυλικά να εξυπηρετήσει, είναι ανεπαρκέστατο και έχει σημεία στραγγαλισμού. Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχει έτσι. Αντικείμενο δικό μας είναι μια τεκμηρίωση υδραυλική για όλα αυτά, που θα υποδεικνύει ότι πρέπει να πάμε σε άλλη λύση».
Και αυτή η λύση που προκρίνει η δημοτική αρχή είναι ότι θα πρέπει να γίνει εκτροπή του ρέματος και μέσω εγκιβωτισμένου αγωγού κατά μήκος της Εθν. Αντιστάσεως, να φτάσει στην Αγ. Σαράντα και να περάσει έπειτα την Τατοΐου για να βρει τον αποδέκτη της ΕΥΔΑΠ κάτω από την εθνική οδό.
Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε, τέλος, να αποφασίσει, προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος Κοντοχρήστου, ότι αυτή θα γίνει χωρίς εγκιβωτισμό, χωρίς έργα διευθέτησης, με κριτήριο τη διατήρηση της φυσικής κοίτης του, θέμα που εγκρίθηκε ομόφωνα. Έπειτα απ όλα αυτά, οι κάτοικοι που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, αφού προηγουμένως είχαν καταγγείλει τον δήμο για την ολιγωρία του, όχι μόνο για τις ατελέσφορες διαδικασίες διευθέτησης του ρέματος και τις φρούδες ελπίδες που δίνουν οι διοικούντες του κάθε τρεις και λίγο, αλλά και για το μη καθαρισμό του σήμερα και τη δημιουργία επικίνδυνων συνθηκών για τη δημόσια υγεία, βγήκαν από τη συνεδρίαση λιγότερο «σοφότεροι» από πριν και με την εξής διαπίστωση: «τελικά μάς κοροϊδεύουν».

Αντιπλημμυρικό Ανδρούτσου  Προέκυψε και θέμα  Αδριάνειου Υδραγωγείου!
Η πλευρική τάφρος της λεωφόρου Θησέως, έργο που κατασκεύασε χωρίς καμία έγκριση, αλλά και με την ανοχή του Δήμου Νέας Ερυθραίας, ο Δήμος Εκάλης, άλλαξε όλο το καθεστώς απορροής των ομβρίων υδάτων στην περιοχή και έδωσε συγκεντρωμένες ροές με αποτέλεσμα να την «πληρώνει» ο φυσικός αποδέκτης τους, δηλαδή, η οδός Ανδρούτσου και οι πέριξ ιδοκτησίες.
Ο εγκλωβισμός των υδάτων δημιουργείται στη συμβολή της με τη λεωφόρο Ερυθραίας, η οποία βρίσκεται σε πιο υψηλό σημείο και τα πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργούνται στην περιοχή με την πρώτη καταιγίδα. Μια τέτοια πλημμύρα αντιμετώπισαν οι κάτοικοι και πριν από λίγες μέρες, με αποτέλεσμα να επιρρίπτουν ευθύνες στον δήμο, τη Νομαρχία Αθηνών, αλλά και τον εργολάβο, ότι λόγω της καθυστέρησης των έργων, οι ζημιές που υπέστησαν ήταν πολλαπλάσιες.
Σύμφωνα με το μελετητή Νίκο Μαλατέστα, ο οποίος εκπόνησε τη μελέτη της ευρύτερης λεκάνης απορροής Πολιτείας και Εκάλης, «η λύση ήταν να κατασκευαστεί αγωγός από την τάφρο της λεωφόρου Θησέως που να οδηγείται προς την Καστρίτσας και την οδό Ανδρούτσου, από εκεί κατευθυνόμενος παράλληλα με την οδό Γυμναστηρίου να διασταυρώνεται με τη λεωφόρο Ερυθραίας και να καταλήγει στον υφιστάμενο αγωγό της εθνικής οδού, που οδηγεί τα νερά στον Κηφισό». Ο ίδιος τόνισε ότι η συγκεκριμένη πλημμύρα δεν είχε καμία σχέση με την εξέλιξη του αντιπλημμυρικού έργου και ότι αν αυτό δεν είχε ξεκινήσει καν, πάλι θα συνέβαινε το ίδιο.
Κατά την κατασκευή του έργου, διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, αν και πολλοί στον δήμο το γνώριζαν, ότι υπήρχαν στη διασταύρωση με τη λεωφόρο Ερυθραίας δυο μεγάλοι αγωγοί της ΕΥΔΑΠ, ένας που υδροδοτεί την Αθήνα και ένας άλλος, ανενεργός προς το παρόν, που πρόκειται να αποχετεύσει περιοχές των βορείων προαστίων, οι οποίοι και παρακώλυσαν την πορεία του έργου.
«Σε συνεννόηση με τη Νομαρχία και την ΕΥΔΑΠ δώσαμε τη λύση που προβλέπει τοπική παραλλαγή χάραξης (βύθιση) του αγωγού ύδρευσης και αντίστοιχη διευθέτηση του αποχετευτικού αγωγού. Έτσι, στο σημείο αυτό πρόκειται να γίνει διασταύρωση τριών αγωγών. Έχει συμφωνηθεί η λύση και από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ και δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. Πρόκειται για απλή παρέμβαση. Μέσα στον επόμενο μήνα το ζήτημα θα κλείσει», είπε ο κ. Μαλατέστας, ενημερώνοντας σχετικά του κατοίκους.
Μάλιστα, η δήμαρχος έθεσε και μια άλλη διάσταση στο όλο θέμα, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την καθυστέρηση του έργου, που αν τυχόν αποδειχθεί αληθινή, τότε αυτό θα σημάνει την οριστική διακοπή του. «Έχουν βάλει αρχαιολόγο και παρακολουθεί τα έργα, καθώς είναι πιθανό να συναντήσουμε το Αδριάνειο Υδραγωγείο στην περιοχή. Θα μπορούσε να διακοπεί το έργο σε μια τέτοια περίπτωση. Ευτυχώς, βρήκαμε μόνο τους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ», είπε η Βασιλική Ταμβάκη.

Αντιπλημμυρικό Δήμητρος
Ρέμα η ιδιοκτησία «Νηρέα»

273-remata2

Η «τροποποίηση της τροποποίησης» στην περίπτωση της μελέτης του αγωγού ομβρίων στην οδό Δήμητρος, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του «σίριαλ» για το συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό έργο. Αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος όλο αυτό το διάστημα, εν ολίγοις επιλέχθηκε η λύση της αρχικής μελέτης του έργου, μετά της ενδεικνυόμενης οριοθέτησης του ρέματος της Αγίας Μαρίνας.
Η διοίκηση του δήμου επέλεξε και προέκρινε αυτή τη λύση σε συνεργασία με το μελετητή και τη Νομαρχία Αθηνών, μετά την κατακραυγή που υπήρξε για την αρχική πρόθεσή της να περάσει ο αγωγός ομβρίων μέσα από το Οικολογικό Πάρκο, θυσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο δεκάδες πεύκα. Το «οικολογικό έγκλημα» αναγγέλθηκε πέρυσι από τη δήμαρχο, λόγω της άρνησης της ιδιωτικής εταιρείας «Νηρέας» ότι περνάει ρέμα από παρακείμενη έκταση ιδιοκτησίας της και προκειμένου να μην εμπλακεί ο δήμος σε δικαστικές περιπέτειες με τους ιδιώτες με τον κίνδυνο να χαθεί το κονδύλι του αντιπλημμυρικού έργου που εκτελείται από τη Νομαρχία Αθηνών.
Το θέμα είχε αναδείξει με εκτενή ρεπορτάζ της η «Ν.Ε.», ενώ τα φωτογραφικά ντοκουμέντα εμφάνιζαν τη βαθιά ρεματιά εντός της ιδιωτικής έκτασης που δέχεται τα όμβρια ύδατα από την ευρύτερη περιοχή της Εκάλης και της Νέας Ερυθραίας και τα οποία καταλήγουν στον αγωγό που διέρχεται κάτω από την εθνική οδό.
Το δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του γνωμοδότησε θετικά για την οριοθέτηση του ρέματος Αγίας Μαρίνας μεταξύ της οδού Γυμναστηρίου και Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, προκειμένου να προωθηθούν στους αρμόδιους φορείς οι ενδεικνυόμενες ενέργειες και η Νομαρχία Αθηνών να θεωρήσει τα τοπογραφικά διαγράμματα της μελέτης.
Και όπως έδειξε τελικά η μελέτη οριοθέτησης που εκπονήθηκε, τα 2/3 της ιδιοκτησίας του «Νηρέα» στο Μορτερό είναι στην ουσία ρέμα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλατέστα, «ο αντιπλημμυρικός αγωγός ξεκινούσε από Δήμητρος και Θησέως, συνέχιζε στην Καστρίτσας, διασταύρωνε στην οδό Γυμναστηρίου και έμπαινε στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Νηρέα, ως φυσικό αποδέκτη των όμβριων υδάτων, καθώς σε αυτό κατέληγε και το ρέμα της Αγίας Μαρίνας. Λόγω προβλημάτων με την εταιρεία εξετάστηκαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις και καταλήξαμε σε λύση που ουσιαστικά είναι ίδια με την αρχική. Η μόνη τροποποίηση που έγινε, είναι ότι το αντιπλημμυρικό σταματάει στο όριο του οικοπέδου, όπου θα γίνει τοιχίο αντιστήριξης».
Όπως δήλωσε η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, «το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Γ ΚΠΣ, το οποίο ωστόσο λήγει το 2009, αλλά καταφέραμε να δεσμευθεί η Περιφέρεια και η Νομαρχία ότι θα χρηματοδοτηθεί εντασσόμενο στο Δ ΚΠΣ ως συνεχιζόμενη εργολαβία».
Το δημοτικό συμβούλιο με μόνη αρνητική ψήφο εκείνη της Μαρίνας Πετούση, ενέκρινε την παραλαβή της οριστικής μελέτης του αντιπλημμυρικού έργου με τις δυο υπομελέτες οριοθέτησης του τμήματος του ρέματος Αγίας Μαρίνας, μεταξύ εθνικής οδού και οδού Γυμναστηρίου και τροποποίησης της μελέτης του αγωγού ομβρίων στο καταληκτικό τμήμα της οδού Δήμητρος.

Προηγούμενο άρθροΘερινές εκπτώσεις. Ελπίδα για εμπόρους και καταναλωτές
Επόμενο άρθροΤέταρτοι οι έφηβοι στη Δανία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.