Του Νίκου Κοζώνη, Βιολόγου


Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία και μελέτες, επενδυτές κάθε είδους , η επενδυτική δυνατότητα των οποίων υπολογίζεται ότι φτάνει τα 3 τρισεκ. δολάρια, έχουν καταστήσει σαφές ότι τα ζητήματα της περιβαλλοντικής προστασίας και αειφορίας έχουν αποκτήσει βαρύνουσα σημασία στις επενδυτικές τους αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζουν και τα επενδυτικά προϊόντα που ονομάζονται «πράσινα ομόλογα» και τα οποία χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα περιβαλλοντικά σχέδιά τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η αγορά «πράσινων ομολόγων», που το 2013 βρισκόταν στα 11 δισ. δολάρια, το 2014 υπολογίστηκε 40 δισ. και στο τέλος του 2015 100 δισ.

Η συγκεκριμένη «έκρηξη» αποδίδεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που εκδίδουν τα ομόλογα αυτά υποχρεούνται, μέσω τυποποιημένης διαδικασίας, να εξηγούν αναλυτικά τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από τα σχέδια που επιδιώκουν να χρηματοδοτήσουν μέσω των «πράσινων ομολόγων».

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν τα «πράσινα ομόλογα» μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επενδυτική κίνηση, καθώς προσελκύουν νέους, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους επενδυτές, έχουν ταχεία απορρόφηση από την αγορά, άρα βοηθούν και στην ταχεία εξεύρεση πόρων, τοποθετούν το ζήτημα της αειφορίας στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εμπλέκοντας παράλληλα και τους εργαζόμενους σε αυτήν, και, σε δεύτερο επίπεδο, μπορούν να αξιοποιηθούν και για την προβολή της επιχείρησης και της δέσμευσής της σε στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, η οικονομική δραστηριότητα που λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική προστασία και αξιοποιεί τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα μιας περιοχής ή μιας χώρας φαίνεται ότι μπορεί να συνδυάζει στο διηνεκές την ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα, παρέχοντας ευημερία και περιβαλλοντική ποιότητα. Για παράδειγμα, χώρες που έχουν υιοθετήσει και αξιοποιήσει τον λεγόμενο «οικοτουρισμό» έχει αποδειχθεί ότι και υψηλή οικονομική απόδοση επιτυγχάνουν και ταυτόχρονα φροντίζουν να διατηρούν υψηλή περιβαλλοντική προστασία και ποιότητα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, μόνο στις ΗΠΑ ο οικοτουρισμός παράγει εισόδημα περίπου 600 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ το κόστος για τη συντήρηση των προστατευόμενων περιοχών μιας χώρας φτάνει μόλις τα 10 δισ. το χρόνο.

Για την Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται να βγει από τη βαθιά οικονομική κρίση, η πράσινη ανάπτυξη ενδεχομένως να αποτελεί τη βασική λύση για μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές. Η χώρα διαθέτει εξαιρετική περιβαλλοντική ομορφιά και ποικιλότητα, βρίσκεται σε σημαντική γεωπολιτική θέση και έχει καλά εκπαιδευμένο και ικανό εργατικό δυναμικό.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να παίξουν μείζονα ρόλο στις αναπτυξιακές προοπτικές της, ιδίως αν συνδυαστούν με πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Σύμφωνα με ειδικούς, οι βασικοί τομείς της οικονομίας στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει την πράσινη αναπτυξιακή πορεία της είναι ο τουρισμός, η ενέργεια (ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – ΑΠΕ), η αγροτική παραγωγή και οι κατασκευές, χωρίς, πάντως, να αποκλείονται και άλλοι τομείς στους οποίους κατά καιρούς η χώρα έχει επιδείξει επιτυχίες. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η επένδυση στους τομείς αυτούς μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών αυξημένης προστιθέμενης αξίας, με ταυτόχρονη προστασία του περιβαλλοντικού κεφαλαίου της χώρας.

Τη διαπίστωση ότι η πράσινη οικονομία και η αειφορία αποτελούν κεντρική θέση της κυβέρνησης έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κατά την έναρξη της 12ης συνάντησης των Εθνικών Εστιακών Σημείων του πρωτοκόλλου για τη βιοποικιλότητα και τις ειδικώς προστατευόμενες περιοχές των Ηνωμένων Εθνών. Αφού υπογράμμισε ότι «για τη χώρα μας, η αειφόρος ανάπτυξη στο θαλάσσιο περιβάλλον, η πράσινη οικονομία, ο αειφόρος τουρισμός στις ακτές και τα νησιά, η ύφεση της ανεργίας, είναι έννοιες που πάνε χέρι-χέρι με τη διατήρηση της θαλάσσιας και παράκτιας βιοποικιλότητας», προσθέτοντας ότι «η θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα αποτελεί μέρος του φυσικού μας κεφαλαίου, που αποτελεί τη βάση της οικονομίας μας» και τονίζοντας ότι «η φθορά και απώλειά της αποτελούν τροχοπέδη για τις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης», δεσμεύτηκε ότι «παρά την κρίσιμη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, θα είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που θα επενδύσουμε στην προστασία της βιοποικιλότητας». Επίσης, όσον αφορά την αντιμετώπιση των απειλών, υπογράμμισε ότι απαιτείται «ανταπόκριση φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εφαρμογή εθνικών και περιφερειακών δράσεων, συμμετοχή και δέσμευση όλων των χωρών και όλων των φορέων και των χρηστών του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το κόστος της απώλειας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος που απαιτείται για τη διατήρησή της.

(τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται από το κείμενο-ρεπορτάζ με τίτλο «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», στη στήλη «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», το οποίο επιμελήθηκε ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος για την εφημερίδα «FREESYNDAY» 31/5/2015)

Αναμφισβήτητα είναι, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ, χρήσιμα τα προαναφερθέντα με… εξέχοντα – πρωτεύοντα, σε ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ περιβαλλοντικής και οικονομικής ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, τον… αειφόρο τουρισμό! Γιατί όταν το… 20% «και βάλε» του Α.Ε.Π. της χώρας μας «βγαίνει» από τον… ΤΟΥΡΙΣΜΟ, τότε η επιστήμη της… ΛΟΓΙΚΗΣ («γεννήθηκε» στην αρχαία Ελλάδα!) μας ΔΕΙΧΝΕΙ ότι είναι προς το… ΓΕΝΙΚΟ – ΛΑΪΚΟ συμφέρον, για τη… ΖΩΤΙΚΗ οικονομική ΜΑΣ υπόσταση, να τον «κρατήσουμε» ΑΛΛΑ ΚΑΙ να.. αυξήσουμε την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ του… απόδοση! Πώς… ΜΠΟΡΕΙ να γίνει αυτό; Με την… εμπέδωση – εγκαθίδρυση και ενδυνάμωση του… ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.  

«Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τα κύρια χαρακτηριστικά του οικοτουρισμού στα εξής:

  • Βασίζεται στη φύση και σε περιοχές με σχετικά ανόθευτα στοιχεία φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, όπου τα κύρια κίνητρα των τουριστών είναι η παρατήρηση και η εκτίμηση της φύσης, καθώς και τα επιστημονικά, εκπαιδευτικά και διερευνητικά τους ενδιαφέροντα.
  • Έχει σαφώς φυσιοκεντρικό χαρακτήρα και έντονο το στοιχείο προστασίας του περιβάλλοντος. Τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι πρώτες περιοχές στις οποίες απευθύνεται ο οικοτουρισμός είναι προφανώς περιοχές με τεράστιο οικοτουριστικό δυναμικό, όπως: οι προστατευόμενες φυσικές περιοχές και οι περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς.
  • Ενισχύει τη γηγενή πολιτιστική ταυτότητα, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε όλο το φάσμα της τουριστικής διαδικασίας και συμβάλλει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική της εξύψωση.
  • Απαιτεί τέλος την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων στο τουριστικό «κύκλωμα»: Διαχειριστές φυσικών περιοχών και βοηθητικό προσωπικό, φύλακες, κρατικές υπηρεσίες, πολιτικοί, τουριστικοί πράκτορες, ξεναγοί, τουριστικά πρακτορεία, ιδιοκτήτες και υπαλληλικό προσωπικό ξενοδοχείων και εστιατορίων και τοπική κοινωνία, γεγονός που προϋποθέτει την περιβαλλοντική αγωγή όλων των εμπλεκομένων.»

«Δεν νοείται οικοτουρισμός χωρίς σημείο αναφοράς το φυσικό περιβάλλον και κέντρο βάρους την προστασία του, χωρίς την ενεργό  συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, χωρίς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων. Ειδικότερα το τελευταίο θεωρείται καθοριστικής σημασίας και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε όλες τις φάσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας και κυρίως στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων. Διότι μέσω αυτής παρέχονται γνώσεις, διαμορφώνονται θέσεις, απόψεις και σφυρηλατούνται στάσεις και συμπεριφορές περιβαλλοντικά φιλικές, οι οποίες στοιχειοθετούν μια διαφορετική αντίληψη για τον τουρισμό και το περιβάλλον, αυτήν της αγαστής συνύπαρξης. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα μάρκετινγκ καθηγητή Κόλτερ, ο οικοτουρισμός δύναται να μετεξελιχθεί σε κορυφαίο εθνικό προϊόν. Ο ισχυρισμός αυτός δεν απέχει από την πραγματικότητα αν λάβουμε υπόψη ότι  η εξέλιξη του τουρισμού του προσανατολισμένου στη φύση είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της τουριστικής οικονομίας, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε το 1988 στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.»

«Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα συμφέροντα, οι στάσεις, οι συμπεριφορές και οι νοοτροπίες που κυριάρχησαν για 10ετίες αντιστέκονται και πρέπει να μεταλλαχθούν. Οι «φυσικές» προϋποθέσεις υπάρχουν, αλλά απαιτούνται επιπλέον οι πνευματικές και οι ψυχικές: ευρύτητα αντίληψης, διεπιστημονική προσέγγιση, διορατικότητα, ευαισθησία, τόλμη και πολιτική βούληση. Πρέπει να τις αναζητήσουμε και να τις ενεργοποιήσουμε τώρα, εάν θέλουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις, γιατί αυτές δεν μας περιμένουν»
(αποσπάσματα από την ερευνητική εργασία του Αθανάσιου Καραμέρη, Καθηγητή στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ»)

Καλά όλα τα παραπάνω… αλλά με ποια «καύσιμα» μπορούμε να.. «τρέξουμε» την πράσινη οικονομία; Μήπως μας τα «στέλνουν»  ΦΥΣΙΚΑ, ΚΑΘΑΡΑ και ΑΦΘΟΝΑ οι… ηλιακές ακτίνες;

«Η βραχύβια ″Φωτοβολταϊκή Άνοιξη″ της Ελλάδας του 2009-2013, που βασίστηκε σε ένα καθεστώς πώλησης της ηλιακής κιλοβατώρας στο δίκτυο (feed-in tariff), έδωσε ένα στίγμα του πραγματικού ηλιακού δυναμικού της χώρας. Μέσα σε πέντε χρόνια η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς αυξήθηκε από 47 σε πάνω από 2.500 μεγαβάτ. Συνολικά €4,5 δις. επενδύθηκαν στον εκσυγχρονισμό του τομέα της ενέργειας, περίπου 50.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και περίπου 100.000 ελληνικές οικογένειες επωφελήθηκαν από την άνοδο της ηλιακής βιομηχανίας σε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι από τις πιο διάσημες για τον ήλιο της. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να παράγουν τη δική τους ενέργεια με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με αυτά που δαπανούν για να την αγοράζουν από το δίκτυο και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Καθώς αναμένεται το κόστος παραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας να μειωθεί ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον, υπάρχει η δυνατότητα για την Ελλάδα να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ από πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων – χρήματα που θα παραμείνουν στην χώρα και θα δαπανηθούν στους πιο σημαντικούς τομείς:  βιώσιμες επενδύσεις, πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας, συντάξεις και τόνωση της ευημερίας.»

(απόσπασμα από blogpost του Kumi Naidoo, Γενικού Διευθυντή της Greenpeace International με τίτλο: «Η ηλιακή οικονομία μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση» 11/8/2015)

Η «πολύχρονη» ΥΦΕΣΙΑΚΗ οικονομία μας ΚΑΙ το «πάνω» από 1 εκατομμύριο ΑΝΕΡΓΩΝ… ΚΑΛΟΥΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς Οικονομίας (Ανάπτυξης), Ενέργειας-Περιβάλλοντος, Εργασίας, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους να δράσουν ΑΜΕΣΑ και ΠΡΑΚΤΙΚΑ, σύμφωνα με τα ΕΠΩΦΕΛΗ, για… ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, προαναφερθέντα!

ΠΟΙΕΣ είναι όμως οι… ΒΑΣΙΚΕΣ προϋποθέσεις για να… «ξεδιπλωθούν», ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, οι περισσότερες από τις, παραπάνω προτεινόμενες, πολιτικές… ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ οικο-λογικής ανάπτυξης;

Ο επιστημονικά ΕΓΚΥΡΟΣ και σύγχρονος – ΦΙΛΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ και πανελλαδικός ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, το εθνικό ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, αλλά και επιτέλους… ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ που να αποτυπώνουν ΔΑΣΟ-λογικά τα… ΥΠΑΡΚΤΑ δάση της χώρας μας, τις αναδασωτέες εκτάσεις και…  ΜΟΝΟ αυτά! Γιατί; Για να γνωρίζουν ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ οι υποψήφιοι… επενδυτές ΤΙ επιτρέπεται να αναπτυχθεί και… ΠΟΥ!

Και επειδή «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», προκύπτει το ερώτημα προς… ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες: ΓΙΑΤΙ δεν έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα η ΕΠΕΝΔΥΣΗ 8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ του… ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ; Γνωρίζουν ΑΥΤΟΙ που επιχειρούν να την «μπλοκάρουν» ότι ευθύνονται για την… ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ χρονοκαθυστέρηση της ΑΠΟΔΟΣΗΣ… 75.000 θέσεων ΕΡΓΑΣΙΑΣ, 300 εκατ. ευρώ κάθε… ΜΗΝΑ για τα ΔΗΜΟΣΙΑ ταμεία κατά την ΠΛΗΡΗ λειτουργία του, έσοδα από την έλευση και διαμονή 1,5 εκατ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ τουριστών στην Αττική, και ενός μητροπολιτικού πάρκου 2300 στρεμμάτων… ΠΥΚΝΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ, μέσα σε μια περιβαλλοντικά-οικολογικά ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΑΤΤΙΚΗ.

Πρωθυπουργέ και Υπουργέ Οικονομίας (Ανάπτυξης) «ΜΠΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» για να… «ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ» αυτή η στρατηγικής σημασίας επένδυση, για την… ΕΚΚΙΝΗΣΗ πολλών άλλων επενδύσεων αντίστοιχης ωφελιμότητας, προκειμένου  να επιτύχουμε, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΗ, κοινωνικά συμφέρουσα και… ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ αποδέσμευση, από την… πολυετή και περιοριστική «ΕΠΟΠΤΕΙΑ» της δανειακής–μνημονιακής επιτροπείας…

Είναι εξάλλου δεδομένες-υπαρκτές οι  ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΑΤΕΣ περιβαλλοντικές συνέπειες από την… ΤΕΡΑΣΤΙΑ οικολογική καταστροφή, του ΜΕΓΑΛΟΥ παρόχου δασικού «πνεύμονα» ΟΞΥΓΟΝΟΥ της Αττικής, στην… ΠΑΡΝΗΘΑ, λόγω της εκτενέστατης πυρκαγιάς του 2007; Παρότι από ΤΟΤΕ μέχρι… ΣΗΜΕΡΑ αναδασώθηκαν 16.000 στρέμματα! ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ όμως η… «διατήρηση» ενός… «ελλείματος» 20.000 στρεμμάτων δασικής κάλυψης στην Πάρνηθα, το οποίο ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να… μειωθεί – «αναπληρωθεί», κατά το μέτρο του… ΔΥΝΑΤΟΥ, το συντομότερο… ΔΥΝΑΤΟΝ, έτσι ώστε να… «ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ», όπως και όσο μπορούμε, με αυτή αλλά και… ΠΟΛΛΕΣ άλλες ακόλουθες, ΑΝΑΛΟΓΕΣ, αντίστοιχες και συναφείς, δράσεις και ενέργειες ΑΥΞΗΣΗΣ και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ της ενδημικής βλάστησης, το γνωστό, από αρχαιοτάτων χρόνων, ΗΠΙΟ και ΥΓΙΕΙΝΟ κλίμα της ΑΤΤΙΚΗΣ! Τα παραπάνω ισχύουν ΕΠΙΣΗΣ για τα καμένα 150.000 δασικά στρέμματα σε ΣΕΣΙ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ του 2009 και τα 27.000 στρέμματα σε ΚΑΛΑΜΟ-ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ του 2017! Τί άλλο θα πρέπει να ισχύσει… ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ; Το «αεροστεγές κλείσιμο» ΟΛΩΝ των νομικών και… νομιμοφανών «παραθύρων» ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ των πυρόπληκτων δασικών εκτάσεων! Επίσης, η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ και ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΗ οικονομική δραστηριότητα μέσα στα δάση, υπό τις μορφές οικοτουρισμού, ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ υλοτομίας, μελισσοκομίας και καλλιέργειας μανιταριών, θα μπορούσε να προσφέρει ΚΑΙ οικονομικά οφέλη για τους επαγγελματικά δραστηριοποιούμενους στους παραπάνω τομείς, ΑΛΛΑ ΚΑΙ επιπρόσθετη ουσιαστική αποτελεσματική ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ!      

Τηρουμένων των παραπάνω, λοιπόν, προσδοκούμε να «δει» ΚΑΙ η πατρίδα μας τα ΩΦΕΛΗ από την… ΒΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ! Η βιοοικονομία της Ε.Ε. έχει ήδη κύκλο εργασιών 2 τρισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 22 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το… 8% του συνόλου της απασχόλησης στην Ε.Ε. Κάθε ευρώ που επενδύεται σε χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. έρευνα και καινοτομία στην βιοοικονομία, εκτιμάται ότι θα αποφέρει… 10 ευρώ προστιθέμενη αξία στους τομείς της βιοοικονομίας έως το… 2025! Στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ορθή θεμελίωση της εγχώριας βιοοικονομίας θα συνεισφέρει… ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ και το νέο-ιδρυθέν Διιδρυματικό – Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Παν/μίου Πειραιώς και του Τμήματος Βιολογίας του Παν/μίου Αθηνών, υπό τον τίτλο «Bioeconomics M.Sc.» Ο γράφων, έχοντας προτείνει, από το προηγούμενο άρθρο του, στους εμπνευστές του προαναφερθέντος προγράμματος να γίνουν ΚΑΙ ιδρυτές, χαιρετίζει την ΙΔΡΥΣΗ και συγχαίρει τους ΙΔΡΥΤΕΣ, πλέον, του νέου προγράμματος. Οι ευχές για καλή επιτυχία στις εργασίες διδασκόντων και διδασκομένων, ΜΕ ΣΤΟΧΟ την προαγωγή δράσεων ΒΙΩΣΙΜΗΣ οικονομικής ανάπτυξης, οι οποίες προσδοκούμε ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ στην… ΕΞΟΔΟ από την ΕΠΑΧΘΕΣΤΑΤΗ μνημονιακή επιτροπεία, απευθύνονται με ολόψυχη και ειλικρινή διάθεση! Επί του παρόντος παραμένει… «εγκληματικά» ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗ-ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΗ, επί… δεκαετίες ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μια δυνητικά υψηλώς… ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΑ, βιοοικονομική εφαρμογή! Ποια είναι αυτή για μια χώρα με… 10.000 χιλιόμετρα παραθαλάσσιων ακτών;

«Τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 6000 συστατικά έχουν απομονωθεί από θαλάσσιους οργανισμούς. Εκατοντάδες από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ως μόρια-οδηγοί για να συνθέσουν χημικές ενώσεις με θεραπευτικές ιδιότητες. Κάποια άλλα αποτελούν αυτούσια συστατικά φαρμακευτικών σκευασμάτων ή είναι υποψήφια φάρμακα για την θεραπεία διαφόρων ασθενειών», δήλωνε στον Στέφανο Κρίκκη, για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» της 27/8/2002, ο Βασίλης Ρούσσης, καθηγητής στον τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. «Προτρέπουμε επίσης την πολιτική και επιστημονική ηγεσία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) να εντατικοποιήσουν τις έρευνες του Κέντρου και να ″αποπλεύσει″ επιτέλους στα ″πέλαγα″ και της… βιοϊατρικής έρευνας με ″πλεούμενα″ ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες», συνιστούσε ΚΑΙ ο γράφων, στους… ΤΟΤΕ κυβερνητικούς και διοικητικούς αρμοδίους, από την στήλη «ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ» της μηνιαίας τοπικής εφημερίδας «ΑΠΟΨΕΙΣ», στην τελευταία της έντυπη έκδοση τον Νοέμβριο του 2006! Η προαναφερθείσα προτροπή ισχύει ΦΥΣΙΚΑ και… ΣΗΜΕΡΑ περισσότερο από ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ χρονικό διάστημα του παρελθόντος, για λόγους που ΟΛΟΙ… ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ και… ΖΟΥΜΕ! Επιπροσθέτως, οι επωφελείς, ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΑ και… ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, συλλογές θεραπευτικού ενδιαφέροντος των συναδέλφων βιοεπιστημόνων από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας και Βιοϊατρικής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου «Σκριπς» στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., αποτελούν ένα διεθνώς καταξιωμένο παράδειγμα πεδίου ΔΡΑΣΗΣ προς… ΜΙΜΗΣΗ για το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.!

Υ.Γ.1: «Η προστασία του περιβάλλοντος  δημιουργεί ανάπτυξη. Νέες τεχνολογίες δοκιμάζονται, εργατικό δυναμικό απασχολείται σε περιβαλλοντικούς κλάδους και οικονομικά οφέλη αποκομίζονται από αυτούς που είχαν τη διορατικότητα να επενδύσουν πρώτοι στην περιβαλλοντική διάσταση της οικονομίας. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο καιρό οι υπόλοιποι διεθνείς μας εταίροι θα υιοθετήσουν και αυτοί το οικονομικό μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες ενός υπερπληθούς πλανήτη και ενός ασταθούς κλίματος.» (απόσπασμα από συνέντευξη του Σταύρου Δήμα, πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε. για Θέματα Περιβάλλοντος, στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της 25/11/2007)

Υ.Γ.2: «Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας , ή νέες πηγές ενέργειας, ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την οδηγία 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως ενέργεια από ανανεώσιμες μη ορυκτές πηγές θεωρείται η αιολική, ηλιακή, αεροθερμική, γεωθερμική, υδροθερμική και ενέργεια των ωκεανών, υδροηλεκτρική, από βιομάζα, από τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, από αέρια μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και από βιοαέρια. Ο όρος ″ήπιες″ αναφέρεται σε δυο βασικά χαρακτηριστικά τους. Καταρχάς, για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, όπως εξόρυξη, άντληση ή καύση, όπως με τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας, αλλά απλώς η εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας ροής ενέργειας στη φύση. Δεύτερον, πρόκειται για ″καθαρές″ μορφές ενέργειας, πολύ ″φιλικές″ στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Έτσι θεωρούνται από πολλούς μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη.»

«Σε κάθε περίπτωση οι ΑΠΕ έχουν μελετηθεί ως λύση στο πρόβλημα της αναμενόμενης εξάντλησης των (μη ανανεώσιμων) αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων. Τελευταία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από πολλά μεμονωμένα κράτη, υιοθετούνται νέες πολιτικές για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προάγουν τέτοιες εσωτερικές πολιτικές και για τα κράτη μέλη. Οι ΑΠΕ αποτελούν τη βάση του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας και κεντρικό σημείο εστίασης της σχολής των οικολογικών οικονομικών, η οποία έχει κάποια επιρροή στο οικολογικό κίνημα.»

«Το ενδιαφέρον για τις ήπιες μορφές ενέργειας ανακινήθηκε τη δεκαετία του 1970, ως αποτέλεσμα κυρίως των απανωτών πετρελαϊκών κρίσεων της εποχής, αλλά και της αλλοίωσης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής από τη χρήση κλασικών πηγών ενέργειας. Ιδιαίτερα ακριβές στην αρχή, ξεκίνησαν σαν πειραματικές εφαρμογές. Σήμερα όμως λαμβάνονται υπόψη στους επίσημους σχεδιασμούς των ανεπτυγμένων κρατών για την ενέργεια και, αν και αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό της ενεργειακής παραγωγής, ετοιμάζονται βήματα για παραπέρα αξιοποίησή τους. Το κόστος δε των εφαρμογών ήπιων μορφών ενέργειας πέφτει συνέχεια τα τελευταία είκοσι χρόνια και ειδικά η αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά και η βιομάζα, μπορούν πλέον να ανταγωνίζονται στα ίσα παραδοσιακές πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια. Ενδεικτικά, στις Η.Π.Α. ένα 6% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την οδηγία 2001/77/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκεται το 20% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτεται από εναλλακτικές πηγές μέχρι το 2020.»

(αποσπάσματα από την «Βικιπαίδεια» υπό τον τίτλο «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»)

Υ.Γ.3: «Το μέλλον της ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται στον ήλιο, την πιο φθηνή, καθαρή και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Η πρότασή μας προς την κυβέρνηση είναι να εκμεταλλευτούμε άμεσα τον ελληνικό ήλιο μέσα από ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης 1.000.000 κτιρίων που περιλαμβάνει τη δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε τουλάχιστον 300.000 φτωχά νοικοκυριά. Ένα πρόγραμμα απόλυτα εφικτό με ήδη διαθέσιμους και υπαρκτούς πόρους, που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας.»

(απόσπασμα από άρθρο του Τάκη Γρηγορίου, υπεύθυνου για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών της Greenpeace Ελλάς, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο έντυπο «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2015» της Greenpeace Ελλάς, με τίτλο «Στη χώρα μας δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!»)

Υ.Γ.4: «Κατ’ εφαρμογή των Κοινοτικών Οδηγιών, δρομολογούνται ήδη προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος της χώρας. Βάση για τους υπολογισμούς αποτέλεσε σχετική μελέτη για λογαριασμό του ΥΠΑΝ που προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 800.000 κτιρίων ως το 2020, µε εκτιμώμενο προϋπολογισμό περί τα 22,5 δις € (ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις)»

(απόσπασμα από την Έκθεση της Greenpeace Ελλάς με τίτλο «Πράσινη Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας», του Μαΐου 2009. Έρευνα-Κείμενο: Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος Ενέργειας και Περιβάλλοντος)

Υ.Γ.5: «Εάν όμως δεν ληφθούν μέτρα για την αναίρεση της κλιματικής αλλαγής και οι επιχειρήσεις συνεχίσουν να εργάζονται με τη λογική business as usual, τότε μπορεί να καταγραφεί σωρευτική μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ, της τάξης του 0,7%-2,5% του ΑΕΠ το 2060. Πιο συγκεκριμένα κι εξετάζοντας τρία βασικά σενάρια, εάν μέχρι τότε η μέση θερμοκρασία της Γης ανέβει κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου (°C), τότε η μείωση του ΑΕΠ θα είναι 0,7%, μέγεθος που αντιστοιχεί σε 20 τρισ. δολάρια. Εάν ανέβει 2,5°C, τότε η πτώση του ΑΕΠ υπολογίζεται σε 1,1% και το κόστος σε 44 τρισ. δολάρια. Εάν ο πλανήτης ψηθεί στον πυρετό και φτάσει να σημειώσει 4,5°C άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του, τότε το ΑΕΠ θα πέσει 2,5% και οι απώλειες θα φτάσουν τα 72 τρισ. δολάρια! Η έκθεση υπολογίζει πως οι επιπρόσθετες δαπάνες για αλλαγή προσανατολισμού του ενεργειακού κλάδου, έτσι ώστε να αντιμετωπίζει την κλιματική διαταραχή, δεν υπερβαίνουν το 0,1% του ΑΕΠ που κατευθύνεται στον τομέα της ενέργειας.»

(αποσπάσματα από το κείμενο-ρεπορτάζ του Γιάννη Ελαφρού, υπό τον τίτλο «Πανάκριβες οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» 26/9/2015, στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Στο κείμενο αυτό παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από την έκθεση του πολυεθνικού χρηματοπιστωτικού ομίλου City, υπό τον τίτλο «Ενεργειακός Δαρβινισμός, πώς ένα μέλλον με λίγες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν θα κοστίσει στον πλανήτη»)

Σοβαρά οικονομικά πλήγματα έχουν καταγραφεί, κατά διαστήματα, στον τουρισμό των… ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ χωρών (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) τις τελευταίες δεκαετίες, από την κλιματική αλλαγή λόγω… ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ της θερμοκρασίας των… ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ θαλάσσιων υδάτων! Γιατί; Συνέβαλε στην ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΗ αύξηση του πληθυσμού των τσουχτρών και μεδουσών στις… ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ θαλάσσιες περιοχές ΚΑΙ λόγω της… ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗΣ ψαριών-θηρευτών και ανταγωνιστών τροφής των παραπάνω κνιδοζώων.

Υ.Γ.6: «Ευτυχώς, για το ανθρώπινο – και όχι μόνο – ″πλήρωμα″ του πλανήτη μας, οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ πλέον στην ″καλλιέργεια″ τεχνολογιών, οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων που κατασκευάζουν. Μιλάμε για τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά αυτοκίνητα αλλά και για νέους κινητήρες ″δεκτικούς″ αντιρρυπαντικών καυσίμων! Αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα δεν μπορούν βέβαια να λύσουν, από μόνα τους, ένα τόσο πολύπλοκο και πολυδιάστατο παγκόσμιο πρόβλημα όπως το Φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αποδεικνύουν όμως ότι οι ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ λύσεις μπορούν να «περπατήσουν», όταν κατανοηθούν οι ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ της αδράνειας.»

(απόσπασμα από άρθρο του Νίκου Κοζώνη, με τίτλο «Περί… οικολογικής αυτοκίνησης!», το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ» στην στήλη «Τοπικά και Γενικά» 21/3/2008)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΕ Παιδείας… ΑΡΜΟΔΙΕ για θέματα Έρευνας και… ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, λοιποί ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ συναρμόδιοι, ενδιαφερόμενοι ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ και… ΤΡΑΠΕΖΕΣ! Αναζητήστε, εντοπίστε και… ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ τους… ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥΣ, στις καινοτόμες – παραγωγικές εργασίες τους περί νέων ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κινητήρων οχημάτων, Έλληνες ερευνητές από τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας μας! Γιατί; Οι θετικές ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ και… ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ προοπτικές των… ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΤΟΥΣ, θα αποβούν, ΤΕΛΙΚΑ, κερδοφόρες για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟνομικό ΜΑΣ συμφέρον!

Υ.Γ.7: «12 Χρυσοί Κανόνες Eco-Driving (Οικολογικής Οδήγησης): 1. Αλλάξτε ταχύτητα στις 2000 με 2500 στροφές. 2. Οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα, απoφύγετε τα άσκοπα φρεναρίσματα ή αλλαγές ταχυτήτων. 3. Όταν οδηγείτε, παρατηρείτε όσο πιο μακριά μπροστά μπορείτε ώστε να είστε σε θέση να προβλέπετε τις συνθήκες κυκλοφορίας γύρω σας και να ενεργείτε κατάλληλα και έγκαιρα. 4. Επιβραδύνετε ομαλά. 5. Σβήστε τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις (περισσότερο από 1 λεπτό). 6. Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Πίεση μικρότερη κατά 25% σημαίνει περίπου 2% περισσότερο καύσιμο. 7. Κάνετε σωστή και τακτική συντήρηση του οχήματος και ιδιαιτέρως των ελαστικών. 8. Αποφύγετε την μεταφορά περιττών φορτίων και χρήση σχαρών οροφής. Κάθε πρόσθετο εξάρτημα που τοποθετείτε στο όχημα (αεροτομές, σχάρες, μπαγκαζιέρες οροφής, πρόσθετες μεγάλες κεραίες κλπ.) προκαλεί αύξηση της αεροδυναμικής αντίστασης και συνεπώς αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. 9. Αποφύγετε τα άσκοπα ανοίγματα των παραθύρων. 10. Κάνετε συνετή χρήση του κλιματισμού. Ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο και να μην ρυθμίζεται κάτω από τους 23°C. 11. Στις ανηφόρες χρησιμοποιήστε σχεδόν όλο το γκάζι.  Στις κατηφόρες εκμεταλλευτείτε την ταχύτητα χωρίς να χρησιμοποιείτε το γκάζι. 12. Οδήγηση σε στροφές: Επιβραδύνετε ομαλά πριν από τη στροφή, εάν είναι δυνατόν χωρίς τη χρήση φρένου. Η επιτάχυνση και το βίαιο φρενάρισμα πριν από κάθε στροφή, εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου, είναι και επικίνδυνη.»

(η επιλογή των παραπάνω έγινε από την ιστοσελίδα ecodriving.gr)

Υ.Γ.8: «Σε μια τυπική πόλη, η βιομηχανία ευθύνεται για το 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα μέσα μεταφοράς για το 35%, ενώ τα νοικοκυριά για το 15%. Το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και άλλα αέρια που παράγονται από ατελείς καύσεις, όπως άκαυστοι υδρογονάνθρακες, συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στις πόλεις που βρίσκονται κοντά σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας όπου γίνεται καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο ή ο λιγνίτης, υπάρχουν αρκετά αναπνευστικά περιστατικά, ενώ τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα είναι αυξημένα.»

(αποσπάσματα από την «Βικιπαίδεια» υπό τον τίτλο «Ατμοσφαιρική ρύπανση»)

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου για το Περιβάλλον και την Υγεία στο Νόιχερμπεργκ της Γερμανίας, στο επιστημονικό περιοδικό ″American Journal of Public Health″ (Αμερικάνικη Επιθεώρηση της Δημόσιας Υγείας). Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι πιθανόν να επηρεάζουν τα σημεία του νευρικού συστήματος που ελέγχουν την πίεση. Μάλιστα, υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου και αιωρούμενων σωματιδίων προκάλεσαν αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 1,79 mm Hg (χιλιοστά υδραργύρου) σε υγιείς οργανισμούς. Σε άτομα με καρδιακά προβλήματα η πίεση αυξήθηκε κατά 6,93 mm Hg!»

(αποσπάσματα από δημοσίευμα στο health.in.gr με τίτλο «Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, αποκαλύπτει νέα έρευνα» 3/4/2001)

«Θα έρθει καιρός που ο καθαρός αέρας θα είναι είδος πολυτελείας. Η χημεία της φύσης περιμένει να της δώσουμε την ευκαιρία να αποκαταστήσει τις ισορροπίες». (Τζ. Πρίστλεϊ, ο χημικός που ανακάλυψε το οξυγόνο, 1733-1804) 

«Διαχρονικό» ερώτημα λοιπόν προς τους… «διαχρονικούς» πολιτικούς και υπηρεσιακούς ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ για το περιβάλλον και την υγεία: Τί κάνατε και τί πρόκειται να κάνετε για να… «θεραπεύσετε» τις προαναφερθείσες ΜΗ ΥΓΙΕΙΣ «πρακτικές» του τεχνολογικού μας πολιτισμού; 

Υ.Γ.9: «Πετρέλαιο χύθηκε στη θάλασσα. Τα πλωτά φράγματα και τα σκάφη με τα ειδικά σάρωθρα αποτελούν τον συνήθη τρόπο καθαρισμού της επιφάνειας. Ο ωκεανογράφος Βασίλης Μαμαλούκας-Φραγκούλης εξηγεί: ″Υπάρχουν περιορισμοί στις δυνατότητες που έχει η μηχανική αντιμετώπιση μιας πετρελαιοκηλίδας. Αυτή η τεχνολογία έχει τους περιορισμούς της. Πρώτα, τα πλωτά φράγματα δεν μπορούν να εμποδίσουν ολόκληρη την ποσότητα και στη συνέχει τα μηχανικά μέσα δεν μπορούν να περισυλλέξουν μικρές ποσότητες, όπως είναι ένα φιλμ πετρελαίου″. Ο καθαρισμός των διαρροών είναι δύσκολος. Όμως το να περιμένουμε πότε οι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί θα φάνε τη ρύπανση δεν αποτελεί επιλογή. Μήπως τα βακτήρια μπορούν να τραφούν ταχύτερα; Ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που συντονίζεται από την Ελλάδα ίσως έχει την απάντηση.

″Το κύριο αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος Kill Spill είναι να δημιουργήσουμε καινούριες τεχνολογίες που ουσιαστικά καθιστούν τους θαλάσσιους μικροοργανισμούς που διασπούν το πετρέλαιο να το κάνουν πολύ πιο νωρίς, καθώς επίσης και σε μεγαλύτερους ρυθμούς, ώστε να έχουμε μια πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα″, σύμφωνα με τον καθηγητή Βιοχημικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης Νικόλα Καλογεράκη. Τι χρειάζεται λοιπόν για να αφαιρέσουμε μια πετρελαιοκηλίδα με απλό τρόπο και με σεβασμό στο περιβάλλον; Περνάμε στο εργαστήριο. Οι ερευνητές προχωρούν σε εξομοίωση διαρροής πετρελαίου. Ψεκάζουν το νερό με βιοδιασπώμενο σπρέι από φυτικό λάδι για το αναμίξουν με το πετρέλαιο.

″Ο ψεκασμός με το επιφανειοδραστικό δεν εξαφανίζει το πετρέλαιο. Απλά το σπάει σε σταγονίδια, στα οποία οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιτεθούν για να το καθαρίσουν″, σύμφωνα με τον μικροβιοτεχνολόγο του πανεπιστημίου του Ούλστερ Ρότζερ Μάρτσαντ. Για τη δημιουργία αυτών των βακτηρίων δεν χρειάζεται η χρήση βιοτεχνολογίας. Οι μικροοργανισμοί εμφανίζονται στη θάλασσα όποτε σημειωθεί διαρροή πετρελαίου. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να βοηθήσουμε τα βακτήρια να μεγαλώσουν ταχύτερα.

Ο θαλάσσιος μικροβιολόγος Μιχαήλ Γιακίμοβ μας εξηγεί τη διαδικασία: ″Παίρνουμε ένα δείγμα μολυσμένου θαλασσινού νερού. Το φέρνουμε στο εργαστήριο και καλλιεργούμε μικροοργανισμούς. Αφού δημιουργήσουμε μια μεγάλη βιομάζα βακτηρίων, τα ψεκάζουμε στην πετρελαιοκηλίδα. Έτσι, επιταχύνουμε τη φυσική διαδικασία του θαλάσσιου αυτοκαθαρισμού″. Για να διατηρήσουν τα βακτήρια σε εγρήγορση, οι ερευνητές τους παρέχουν φώσφορο και άζωτο. Για το λόγο αυτό, εφηύραν σωματίδια που παρέχουν αυτά τα συστατικά ακριβώς εκεί που χρειάζεται στη ρυπανθείσα θάλασσα.»

«Τα βακτήρια τρώνε το πετρέλαιο, το πλανγκτόν τρώει τα βακτήρια και η τροφική αλυσίδα στη θάλασσα συνεχίζεται. Αυτός ο φυσικός τρόπος καθαρισμού των πετρελαιοκηλίδων αναμένεται να καταστεί διαθέσιμος στο εγγύς μέλλον.»

(αποσπάσματα από ρεπορτάζ του «energypress», δημοσιογραφικού ενημερωτικού portal για την ενέργεια, το οποίο δημοσιεύτηκε την 1/4/2014 στην ιστοσελίδα «https://energypress.gr/news/aytokatharizomenes-petrelaiokilides-me-ti-voitheia-mikroorganismon» και με τίτλο «Αυτοκαθαριζόμενες πετρελαιοκηλίδες με τη βοήθεια μικροοργανισμών»)

Μέχρι να… επιτύχουμε, επομένως, την… ΠΛΗΡΗ ενεργειακή μας ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ, πανελλαδικά και διεθνώς, από το ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ρυπογόνο ορυκτό πετρέλαιο, θα είναι προς το ΖΩΤΙΚΟ, ΟΙΚΟ-ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ αλλά και… ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ  συμφέρον μας να… ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ το έργο της προαναφερθείσας έρευνας, Αναπληρωτή Υπουργέ Παιδείας… ΑΡΜΟΔΙΕ για θέματα … ΕΡΕΥΝΑΣ και Καινοτομίας, λοιποί ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ συναρμόδιοι, ενδιαφερόμενοι ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ και… ΤΡΑΠΕΖΕΣ! ΑΛΛΩΣΤΕ, ο εξωστρεφής-εξαγωγικός προσανατολισμός των ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, όπως των παραπάνω, θα αποβεί εκτός από περιβαλλοντικά επωφελής και οικονομικά αποτελεσματικός. Επίσης, από την ΚΑΛΗ – «ΚΑΘΑΡΗ»… ΠΟΙΟΤΗΤΑ των θαλασσίων υδάτων… ΜΑΣ εξαρτώνται-επηρεάζονται η… ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ αλλά και σημαντικοί κλάδοι ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΥ της εθνικής… ΜΑΣ οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η αλιεία, οι υδατοκαλλιέργειες, καθώς και οι πολύμορφες επιχειρήσεις εστίασης και παράκτιας αναψυχής! Κυβερνητικοί ΑΡΜΟΔΙΟΙ επικοινωνήστε… ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ με τους ερευνητές ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ έχουν διαθέσιμα προς… ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ τα ερευνητικά τους… ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ! Και όσο για τις οικονομικές δαπάνες αυτών; Θα τις «βρείτε» στους επιχειρηματικούς τομείς του εφοπλισμού και των πετρελαιοειδών! Επίσης, «κατεβάστε νόμο» ΣΗΜΕΡΑ που να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ τα… ΔΙΠΥΘΜΕΝΑ πετρελαιοφόρα σκάφη… ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!  

Υ.Γ.10: «Η στροφή στη βιολογική γεωργία δημιούργει 10-30% περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση µε τα συμβατικά αγροκτήματα. Αν το 20% των καλλιεργειών µμετατραπεί σε βιολογικές την ερχόμενη δεκαετία, θα δημιουργούνταν 10.000-30.000 νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα (ή θα διασώζονταν αντίστοιχος αριθμός θέσεων εργασίας).»

(απόσπασμα από την Έκθεση της Greenpeace Ελλάς με τίτλο «Πράσινη Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας», του Μαΐου 2009. Έρευνα-Κείμενο: Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος Ενέργειας και Περιβάλλοντος)

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ «συμβατικής» από… φυτοφάρμακα; Καρκίνος, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ! ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ «συμβατικής» από… μεταλλαγμένα; Αλλεργίες και τοξικότητα! Πόσο… κοστίζουν λοιπόν οι ΠΙΘΑΝΕΣ «απώλειες» υγείας και οι… ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ιατρικές δαπάνες από την… ΠΑΡΑΤΑΣΗ και εισαγωγή των, προαναφερθεισών, ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ αγροκαλλιεργητικών «πρακτικών»; 

«Διαχρονικό» ερώτημα λοιπόν προς τους… «διαχρονικούς» πολιτικούς και υπηρεσιακούς ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ για την αγροτική ανάπτυξη και την υγεία: Τί κάνατε και τί πρόκειται να κάνετε για να… «θεραπεύσετε» τις προαναφερθείσες ΜΗ ΥΓΙΕΙΣ γεωργικές «εφαρμογές»; 

Υ.Γ.11: ΤΕΛΙΚΑ μήπως η, καθολικά επιδιωκόμενη, βιώσιμη ανάπτυξη γίνει ΥΓΙΕΣΤΕΡΗ, σταθερότερη, μονιμότερη, αρτιότερη και πληρέστερη, προς όφελος των… ΠΟΛΛΩΝ, ΑΝ… «κουμπώσει» θεμελιακά πάνω σε κοινωνικο-οικονομικές συμπεριφορές ελληνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες, εμπνεόμενες από τις… ΑΞΙΕΣ της… ΟΙΚΟ-λογικής και ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ παιδείας; ΠΩΣ θα μπορούσε ΝΑ… ΓΙΝΕΙ αυτό; Με την ΠΟΙΟΤΙΚΗ και ΠΟΣΟΤΙΚΗ αναβάθμιση της ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ των βιολογικών και ανθρωπιστικών επιστημών. ΑΛΛΑ και με την… ΠΡΟΒΟΛΗ, από… όλα τα ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ μέσα συλλογικής… ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ενός… ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΟΥ λόγου, μέσω συζητήσεων, συνεντεύξεων και αρθρογραφίας από επιστήμονες, με ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ, ευρύτητα ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ και ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τα ΚΟΙΝΑ, που… ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ-ΔΙΑΚΟΝΟΥΝ τους προαναφερθέντες τομείς… ΓΝΩΣΗΣ!

Υ.Γ. 12: «Οι αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της βιωσιμότητας είναι αυτές που ενώνουν τους ανθρώπους.» (Saskia Richartz, υποδιευθύντρια στο ευρωπαϊκό γραφείο της Greenpeace)

Και ΑΝ οι άνθρωποι κατακτήσουν την ενότητα, ΑΥΤΗΣ της ποιότητας, είναι ΒΕΒΑΙΟ ότι και οι… ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ μας… προοπτικές θα είναι… ΣΤΑΘΕΡΕΣ και οι ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ δυνατές, λόγω συνέργειας ΣΥΝ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ και ανθρωποκεντρικά ΣΤΟΧΑΖΟΜΕΝΩΝ  παραγωγικών δυνάμεων!

Προηγούμενο άρθροΠοδόσφαιρο ΕΠΣ Αθήνας: Πανερυθραϊκός – Χαϊδάρι 1-1
Επόμενο άρθροΣυνεχίζονται οι συνοικιακές συνελεύσεις στον Δήμο Κηφισιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.