του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΟΡΜΟΥΣΗ, μηχανολόγου 

Με ψύχρα ιδιαίτερα τις νυχτερινές και πρωινές ώρες κύλισαν οι πρώτες μέρες της εβδομάδας που μας πέρασε. Παρόλα αυτά οι βροχές και τα χιόνια στα ορεινά που σημειώθηκαν μέχρι τα μέσα της εβδομάδος ήταν πρόσκαιρα και σχετικά μικρής διάρκειας ενώ την Τετάρτη σημειώθηκαν χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Δυτικής Μακεδονίας Στην περιοχή μας βροχή κατά διαστήματα σημειώθηκε το Σάββατο ενώ τις απογευματινές ώρες έπεσε και το πρώτο χιόνι στις κορυφές της Πάρνηθας. Την Τρίτη και την Τετάρτη είχαμε κατά διαστήματα ασθενή φαινόμενα ενώ οι άνεμοι στράφηκαν σε νοτιάδες και ανέβηκε λίγο και η θερμοκρασία.

Αιτία για όλα αυτά είναι η μεγάλη κινητικότητα που παρουσιάζουν οι ψυχρές διαταραχές από τα βορειότερα τμήματα της Ευρώπης οι οποίες ακολουθώντας νότια τροχιά και φθάνοντας στην θαλάσσια και πιο πλούσια σε υγρασία περιοχή της Αδριατικής οργανώνονται σε συστήματα τα οποία στην συνέχεια κινούνται ανατολικά ή βορειοανατολικά επηρεάζοντας και την χώρα μας.
Από την τροχιά κίνησης αυτή των συστημάτων εξαρτάται και η ένταση και η έκταση των φαινομένων άλλα και η επικρατούσες θερμοκρασίες .
Το ίδιο σκηνικό φαίνεται να παραμένει και τις προσεχείς μέρες έτσι ώστε ο καιρός από την Παρασκευή να παρουσιάσει σχετική επιδείνωση με σποραδικές βροχές και από το Σάββατο χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας άλλα και πολύ πιθανόν και σε ημιορεινά της βόρειας.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα από τα ξημερώματα κυρίως της Κυριακής ενώ σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί μέχρι και τα μέσα της εβδομάδος.

Ένταση των φαινομένων
από την Κυριακή
Και για την περιοχή μας αναμένονται τοπικές βροχές κατά διαστήματα για το προσεχές τετραήμερο ενώ φαίνεται από την Κυριακή τα φαινόμενα να παρουσιάζουν πιο συχνές και μεγαλύτερης έντασης εξάρσεις ενώ παράλληλα θα έχουμε και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής δεν αποκλείεται να έχουμε και χιονοπτώσεις τόσο στην Πάρνηθα άλλα ίσως ακόμα και σε χαμηλότερου υψομέτρου ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας κυρίως Αττικής.
Σταδιακή βελτίωση του καιρού από την Τετάρτη και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.
Αυτά εν συντομία μια και το σοκ από την ξαφνική και άδικη απώλεια του συναδέλφου και διευθυντή μας άλλα κυρίως αγαπημένου φίλου Κώστα Φιλολία δεν αφήνει την απαραίτητη διάθεση να ασχοληθώ αυτές τις μέρες περαιτέρω με το από την παιδική μου ηλικία αγαπημένο μου χόμπι που έχει να κάνει γενικότερα με την μελέτη του καιρού και των μηχανισμών του.
Μια εβδομάδα μετά και τα λόγια βγαίνουν δύσκολα και οι σκέψεις δεν αποτυπώνονται ενώ τα συναισθήματα είναι πάρα πολλά.
Ο ίδιος μερικές φορές μας μάλωνε γιατί λέγαμε παραπάνω πράγματα από αυτά που ίσως έπρεπε γι αυτό και δεν θέλω να γράψω κάτι άλλο, άλλωστε νομίζω ότι κάποια πράγματα γίνονται πολυτιμότερα όταν τα φιλάμε μέσα μας .

Η καιρική ανάλυση αποτελεί μια προσωπική – ερασιτεχνική προσέγγιση των συνθηκών ενώ πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι επίσημος και αρμόδιος φορέας για την πρόγνωση του καιρού στην Ελλάδα είναι η Ε.Μ.Υ και καλό θα είναι όσοι έχουν να πραγματοποιήσουν κάποια δραστηριότητα που επηρεάζεται άμεσα από την εξέλιξη του καιρού να ενημερώνονται από τα αναλυτικά καθημερινά δελτία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.