ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιάννης Δημητρίου, γυμναστής, υπεύθυνος ακαδημιών Liverpool στην Ελλάδα, υπεύθυνος ακαδημίας Πανερυθραϊκού

■ Ένας γενικός απολογισμός για τη μέχρι τώρα εφαρμογή του προγράμματος τόσο στις ακαδημίες του Πανερυθραϊκού όσο και γενικότερα στην Ελλάδα.
l Το πρόγραμμα της Liverpool FC – International Football Academies είναι κάτι πολύ καινοτόμο για την ελληνική πραγματικότητα, παρ´ όλα αυτά η μέχρι τώρα εφαρμογή του σε όλες τις ακαδημίες του δικτύου πάει πάρα πολύ καλά , χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα . Στην ακαδημία του Πανερυθραικού , η οποία και μας έχει κάνει πολύ περήφανους στην οικογένεια της Liverpool FC, η εφαρμογή του προγράμματος για την πρώτη χρονιά συνεργασίας μας , πάει πάρα πολύ καλά και αυτό έχει φανεί από τις συνολικές αναφορές των Άγγλων προπονητών που έχουν έρθει κατά καιρούς στις εγκαταστάσεις μας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί και οι δικοί μας προπονητές προσπαθούν να μπουν στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική νοοτροπία, κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Βέβαια ο μεγαλύτερος στόχος είναι να καταφέρουμε να συνεργαστούμε με τους γονείς και να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η κατανόηση του ρόλου τους μέσα στην ακαδημία και πόσο σημαντικό είναι το έργο του προπονητή στην συνολική προσωπικότητα του νεαρού ποδοσφαιριστή. Σε αυτό έχουν βοηθήσει πάρα πολύ τα σεμινάρια που έχουν γίνει προς τους γονείς αλλά και οι συνεχείς συναντήσεις που κάνουμε μαζί τους.

■ Τι οφέλη βλέπεις να έχουν οι ποδοσφαιριστές των ακαδημιών μέχρι τώρα;
l Τα οφέλη είναι πολλά, θα είναι περισσότερα σε βάθος χρόνου και σίγουρα χρειάζεται υπομονή. Αυτό που έχει φανεί μέχρι τώρα είναι ότι χαίρονται το ποδόσφαιρο και αρχίζουν να κατανοούν ότι είναι μια γιορτή και ένα παιχνίδι, που όταν λέμε ότι παίζουμε , εννοείται ότι χαμογελάμε. Επίσης υπάρχει αρκετή βελτίωση στο κομμάτι της τεχνικής τους κατάρτισης μιας και επιμένουμε πολύ σε αυτό , βάση και του coaching manual που έχουμε στα χέρια μας. Τέλος το μεγαλύτερος όφελος για τους νεαρούς μας ποδοσφαιριστές είναι η προετοιμασία τους σαν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, είτε παίξουν ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, είτε το ποδόσφαιρο παραμείνει μια πολύ καλή ευκαιρία διαφυγής από την πίεση της καθημερινότητας δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να ισορροπούν.

■ Υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπορέσει ένα παιδί να ενταχθεί ή έστω να δοκιμαστεί στις Ακαδημίεςτης Λίβερπουλ;
l Σχεδόν κάθε χρόνο, παιδιά από όλο τον κόσμο και από την Αγγλία δοκιμάζονται για λογαριασμό της Liverpool FC, σε διάφορα camps, αλλά και σε κάποια πιο προχωρημένα trials που γίνονται στις εγκαταστάσεις στο Kirkby. Τον περασμένο Σεπτέμβρη του 2011, 7 ποδοσφαιριστές της ακαδημίας μας ταξίδεψαν στο Kirkby και έλαβαν συμμετοχή σε ένα τέτοιο camp, όπου άφησαν πάρα πολύ καλές εντυπώσεις. Και επίσης σε κάθε επίσκεψη Άγγλων προπονητών εδώ στην Ελλάδα, συζητάμε και αναφέρονται στην πρόοδο και την εξέλιξη τους. Βέβαια για να ενταχθεί ένα παιδί στην ακαδημία της Liverpool FC , πρέπει να είναι πάνω από 9 χρονών και να είναι μόνιμος κάτοικος Liverpool Fc, αλλιώς τον παρακολουθούν μέχρι τα 15 και έπειτα συζητάνε οποιαδήποτε περίπτωση μετακίνησης του εκεί.

■ Τι καινοτομίες βλέπουμε στις ακαδημίες του Πανερυθραϊκού;
l Κάθε μέρα, κάθε προπόνηση, κάθε συζήτηση, πρέπει να εμπλουτίζονται με αξίες όπως η προσπάθεια, ο σεβασμός, η υπευθυνότητα, η μετριοφροσύνη, η σχολαστικότητα, ο επαγγελματισμός, η απαίτηση για το ακόμα καλύτερο, η φιλοδοξία, η αλληλεγγύη, η σταθερότητα και η μεγαλοψυχία. Αυτή είναιν η μεγαλύτερη καινοτομία, ότι πρέπει να βλέπουμε το ποδόσφαιρο πέρα από το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα πάρα πολύ καλό μέσο για να περάσουμε σπουδαία μηνύματα στα παιδιά, κι αυτό για το αγαπάνε και το κάνουν επειδή το θέλουν , δεν είναι σαν το σχολείο , παρ´ όλο που έχει εκπαιδευτική διαδικασία. Επιτρέπουμε στα παιδιά να κάνουν λάθη και να μην φοβούνται γι αυτά, αλλά τους διδάσκουμε πως να βελτιώνονται μαθαίνοντας κάθε φορά από αυτά. Και ακόμα μια καινοτομία είναι ο προπονητικός σχεδιασμός που είναι βασισμένος στην φιλοσοφία της Liverpool FC – The Academy.

■ Αν ήσουν γονιός για ποιους λόγους θα έγραφες το παιδί σου στην ακαδημία του Πανερυθραϊκού; Τι είναι αυτό που προσφέρετε και για το οποίο αξίζει κάποιος να σας διαλέξει από άλλες ακαδημίες;
l Είναι πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση και προσπαθώ κάθε χρόνο να απαντάω σε αυτή. Σίγουρα για έναν γονιό θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο η απόσταση γιατί όλο το πρόγραμμα μιας οικογένειας είναι κάτω από την πίεση του χρόνου. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το οικονομικό κομμάτι της συνδρομής και βέβαια οι ανάλογες παροχές. Αυτό που προσφέρει ο Πανερυθραικός είναι πάνω από όλα η οικογένεια.. Ζούμε καθημερινά σαν μια οικογένεια, γονείς-παιδιά-προπονητές-διοίκηση. Επίσης είναι πάρα πολύ προσβάσιμη ακαδημία, λόγω του ότι βρίσκεται δίπλα στην Εθνική κάτι που μειώνει κατά πάρα πολύ τους χρόνους, και κάτι που παίζει τεράστιο ρόλο, είναι το στολίδι μας , το γήπεδο με φυσικό χόρτο, που σας πληροφορώ είναι το μοναδικό στην Αττική που χρησιμοποιείται από ακαδημία ποδοσφαίρου. Μόνο και μόνο γι αυτό, θα πήγαινα τα παιδιά μου στον Πανερυθραικο, γιατί δεν θέλω να βλάψω την υγεία τους από κακοφτιαγμένα πλαστικά γήπεδα. Τέλος η σχέση οικονομικής συνδρομής και παροχών είναι σε άριστο επίπεδο, μιας και ο Πανερυθραικός, έχει την καλύτερα οργανωμένη ακαδημία, με δικό της γήπεδο, φυσικοθεραπευτήριο, παρουσία γιατρού σε όλες τις προπονήσεις και τους αγώνες, έμπειρους και πιστοποιημένους προπονητές, βρίσκεται κάτω από την αιγίδα μιας από τις 3 μεγαλύτερες ακαδημίες παγκοσμίως , της Liverpool FC, πραγματοποιούνται εργομετρικές εξετάσεις σε όλα τα παιδιά και πάρα πολλά άλλα.

■ Εκτός από υπεύθυνος ακαδημιών του συλλόγου είσαι και στο τεχνικό επιτελείο του ανδρικού τμήματος. Ένα σχόλιο για τη φετινή πορεία της ομάδας; Είναι κάτι που περιμένατε ή ξεπέρασε κάθε προσδοκία;
l Τίποτα δεν είναι τυχαίο στο ποδόσφαιρο και στη ζωή. Πριν από 3 χρόνια όταν και ανέλαβα το ανδρικό τμήμα τότε σαν προπονητής στην Β´ΕΠΣΑ, ξεκίνησε μια προσπάθεια για δημιουργία ομάδας με διάρκεια ,στηριγμένη στην υποδομή της. Τότε λοιπόν μαζί με τον πρόεδρο κ.Αχαρονιάν Τόνυ, που του οφείλουμε πάρα πολλά και εγώ προσωπικά ένα τεράστιο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει, κάναμε ένα 3ετές προγραμματισμό με στόχο την καταξίωση μας στην Α κατηγορία και προώθηση παικτών από την ακαδημία. Έτσι λοιπόν φέτος βλέπουμε την ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό , να τερματίζει στην 2η θέση και να έχει πάνω από 70% στο ρόστερ της παιδιά προερχόμενα από την ακαδημία. Έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο η παρουσία του προπονητή μας , κ. Τσιμπάκη Αντώνη, ο οποίος κάνει σπουδαίο έργο, αντάξιο ομάδων Superleague, και δεν υπερβάλω καθόλου. Όπως επίσης πίσω από κάθε επιτυχία υπάρχουν, εκτός από τους πρωταγωνιστές που είναι οι ποδοσφαιριστές και πολλοί αφανείς ήρωες, όπως ο φροντιστής μας ο Lorejo, που τρέχει για τα πάντα, ο έφορος ο κ. Κονταράτος που είναι στην ομάδα και τρέχει γι αυτήν, ο Γραμματέας-Ταμίας μας κ. Ράφι Αχαρονιάν, και όλοι όσοι δουλεύουν αθόρυβα, από τον Γενικό αρχηγό κ. Στράτο,μέχρι και το γιατρό της ομάδας τον κ. Παπαδημητρίου.
Ολοκληρώνοντας θέλω να πω, ότι το περίμενα, περίμενα αυτή την πορεία, όπως περιμένω και είναι η πρώτη φορά που θα το πω, ότι ο Πανερυθραικός είναι καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί και δεν ανήκει σε αυτές της κατηγορίες, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι.
Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο κ. Αχαρονιάν Τόνυ, για την αγάπη που δείχνει στο σύλλογο αλλά και όλο το προπονητικό τιμ , ακαδημίας και ανδρικού. Είμαι πολύ περήφανους που βρίσκομαι στην οικογένεια του Πανερυθραικου γιατί όταν ήρθα στον σύλλογο πριν από 11 χρόνια σαν ποδοσφαιριστής, βρήκα ένα γήπεδο με χώμα τότε, καθόλου υποδομές και 2 ανθρώπους, τον κ. Σεβδαλή Γ , όπου πάλευε μόνος τους, και μάζευε την τοπική κοινωνία να βοηθάει το σύλλογο και τον τότε πρόεδρο κ. Κατέρη.
Τώρα ζω και εργάζομαι με τεράστια αγάπη σε μια ομάδα, που είναι το δεύτερο σπίτι μου ζώντας όλες τις αλλαγές , έχοντας πια ένα γήπεδο στολίδι και την καταξίωση στην Αθήνα για την πιο οργανωμένη ομάδα και καθαρή, το σημαντικότερο. Το όραμα μου αν και μικρός είναι να δω αυτή την ομάδα πολύ ψηλά, και χαίρομαι γιατί η Νέα Ερυθραία έχει ανθρώπους σαν τον κ. Αχαρονιάν που αφιερώνει τον χρόνο του και τα χρήματά του , χωρίς κανένα συμφέρον, επειδή απλά αγαπάει το ποδόσφαιρο και τα νέα παιδία. Αλλά ευχαριστώ και όλους όσους αγαπάνε ή μισούνε τον Πανερυθραικό, γιατί απλά τον κάνουνε και υπάρχει με αξιώσεις.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.