spiti

Το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών που έχουν κατασκευασθεί πριν το 1980, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης την Τρίτη ο Κ.Χατζηδάκης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά όλα τα κτήρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, διότι από τότε άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για την θερμομόνωση. Επειδή, όμως, είναι πρακτικώς αδύνατο να επαρκέσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, λόγω των περιορισμών που τίθενται από την Ε.Ε., η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο επίπεδα, καθώς σε κάποια κτήρια θα υπάρχει οικονομική επιχορήγηση δράσεων, ενώ σε κάποια άλλα θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα.
Σε σχέση με την οικονομική επιχορήγηση: Ο κανονισμός της Ε.Ε. με βάση τον οποίο υλοποιείται το έργο θέτει ως κριτήριο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ορίζεται, λοιπόν, ως όριο τιμής ζώνης για την εφαρμογή του προγράμματος τα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα κτήρια που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό, το οποίο αναγράφεται στο σημείωμα του ΕΤΑΚ και έχουν στα χέρια τους όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δικαιούνται οικονομική επιδότηση. Για τα κτήρια που βρίσκονται πάνω από το όριο της τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα. Τα κίνητρα αυτά θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομίας πριν την έναρξη του προγράμματος. Με το όριο των 1.500 ευρώ ανά τ.μ., το υπουργείο εκτιμά ότι καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής περιφέρειας και αρκετά μεγάλο τμήμα της Αττικής. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες.
Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, καλύπτει και τις 13 περιφέρειες της χώρας και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013, μέσω των ΠΕΠ και του ΕΠΑΝ ΙΙ. Μαζί με την ιδία συμμετοχή θα κινητοποιηθούν πόροι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τι επιδοτείται
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για δύο χρόνια. Αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό ακόμα περισσότερο για να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες. Σε καμία, όμως, περίπτωση, είπε ο κ. Χατζηδάκης, «δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το άνω όριο του 4% επί του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, λόγω των σχετικών προβλέψεων του κοινοτικού κανονισμού».
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν είτε απευθείας είτε μέσα από φορολογικά κίνητρα είναι οι εξής: Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές, τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων, αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα-λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Αν υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, σημείωσε ο υπουργός, «μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και σε 70% εξοικονόμηση ενέργειας, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του καταναλωτή και για τον περιβάλλον».
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30% έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των παρεμβάσεων. Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις, το ποσοστό ανεβαίνει. Ο πολίτης θα χρειαστεί να απευθυνθεί στο Δημόσιο σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος μόνο μία φορά και αυτή θα είναι στο ΚΕΠ της περιοχής του.
Παράλληλα, με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, για όλες τις εργασίες θα χρειαστεί μόνο μία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, με την εξαίρεση της θερμομόνωσης κελύφους, όπου απαιτούνται σκαλωσιές και το ΥΠΕΧΩΔΕ για λόγους ασφαλείας χρειάζεται άδεια από την Πολεοδομία.
Σε ό,τι αφορά στα χρονοδιαγράμματα, από την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πότε θα λειτουργήσει η γραμμή επικοινωνίας για τη στήριξη του έργου, από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.
Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα δώσει ένα διάστημα 3 μηνών, έως την 1η Νοεμβρίου για την έναρξη του προγράμματος, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ένοικοι των πολυκατοικιών, να οργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες στις Περιφέρειες, να προετοιμαστούν τα ΚΕΠ και να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές. Η προετοιμασία για αυτό το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση. «Ο στόχος, πάντως, ο δικός μας, αν ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες, είναι να ξεκινήσουμε 1η Οκτωβρίου».

Προηγούμενο άρθροΕυρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο
Επόμενο άρθρο«Πατάει γκάζι» η διαδημοτική συγκοινωνία στα Bόρεια αλλά εκτός Νέας Ερυθραίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.