Η Αθήνα είναι μια μεγαλούπολη, που μέσα της, συνωστίζονται όλων των ειδών και  οικονομικών τάξεων άνθρωποι. Πάμπλουτοι αλλά και πάμπτωχοι.
Mε ξένισε και αρνητικά με επηρέασε το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό συναντώ επαίτες Έλληνες. Είχα σχεδόν συνηθίσει την παρουσία διαφόρων μεταναστών στα φανάρια, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν εκλείψει. Συγκλονίστηκα όμως την προηγούμενη εβδομάδα, όταν σε ένα φανάρι, στη Βασιλίσσης Σοφίας, εκεί που συνήθως δεν υπάρχει ποτέ κάποιος μετανάστης, ήταν ένας κύριος γύρω στα 75, ντυμένος με συνηθισμένα καθαρά ρούχα. Κρατούσε μερικά πακέτα χαρτομάντιλα για άλλοθι το οποίο χρειαζόταν πιο πολύ ο ίδιος παρά ο κόσμος που τον έβλεπε. Ένα ύφος πληγωμένης αξιοπρέπειας ήταν χαραγμένο στο πρόσωπο του. Διαπίστωνες αμέσως την ανάγκη επιβίωσης, που τον εξανάγκασε να φτάσει στην εσχάτη λύση, την επαιτεία. Μια λύση στην οποία οι Έλληνες για περισσότερες από δυο δεκαετίες δεν είχαν την ανάγκη να προσφύγουν.
Μετά το 1981, όλοι θυμούνται ότι οργανώθηκε το κράτος πρόνοιας, η υγεία, η παιδεία και η διοίκηση του κράτους. Οι μισθοί και οι συντάξεις απέκτησαν μεγέθη αξιοπρεπούς διαβίωσης. Το καλάθι της νοικοκυράς γέμισε και οι άνθρωποι ζούσαν και αισθανόντουσαν ασφαλείς στο σπίτι και την χώρα τους. Οι Έλληνες είχαν αποκτήσει ξανά την περηφάνια τους και έβλεπαν το μέλλον της χώρας με αισιοδοξία.
Σήμερα ζούμε τη χειρότερη μοίρα που μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο λαός μας.
Δυστυχώς θυμίζει την περίοδο του 1950, μια εποχή που είχε βρει την Ελλάδα εξαθλιωμένη, αφού είχε περάσει μια κατοχή και έναν εμφύλιο πόλεμο. Τέτοιες μοιάζουν οι οικονομικές συνθήκες και όχι μόνο.
Ο λαός έχει σφίξει πολύ το ζωνάρι, τόσο πολύ, που έπαθε ασφυξία. Ποτέ κυβέρνηση δεν είχε δημιουργήσει στους πολίτες της, τόση ανασφάλεια για το μέλλον. Επί πεντέμισι χρόνια ζούμε έναν εφιάλτη. Πρέπει  να ξυπνήσουμε για να γλυτώσουμε.
Το κατάντημα της χώρας, το βλέπεις σε κάθε σου βήμα, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό.
Πριν από κάποιες μέρες, κάνοντας μια βόλτα, στην αγορά της Νέας Ερυθραίας, διεπίστωσα με λύπη μου, ότι τρία ακόμα μαγαζιά, στην ίδια γειτονιά, έβαλαν λουκέτο. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον τρεις οικογένειες, ανά κατάστημα, μείωσαν το εισόδημα τους στην καλύτερη περίπτωση, στη χειρότερη είναι άφραγκοι και χρεωμένοι.
Διαπιστώνουμε μέρα με τη μέρα το εισόδημά μας να μειώνεται, οι μισθοί και οι συντάξεις να ευτελίζονται, οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
Περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο. Μόνο οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες δεν το βλέπουν.
Για μια θέση στην εργασία, γονείς νέων παιδιών πέφτουν στα γόνατα και παρακαλούν και επειδή δεν έχουν τι να ανταλλάξουν πια, προσφέρουν την ελεύθερη βούλησή τους στο βωμό της μέχρι και σήμερα κυβερνητικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Υπόκεινται έναν ανήθικο εκβιασμό, προκειμένου να ανταλλάξουν με την ψήφο τους, εκείνο που σαν πολίτες αυτής της χώρας, δικαιούνται.
Οι διορισμοί παραμονή των εκλογών, οι υποσχέσεις για μονιμοποιήσεις, είναι το μόνο πρόγραμμα που είχαν και έχουν, αλλά και το μόνο που μπορούν να προβάλλουν ως έργο οι κυβερνώντες.
Ξέρετε ότι οι καθαρίστριες στα σχολεία, αμείβονται με 190 το μήνα; Χωρίς ασφάλεια και χωρίς να έχουν την δυνατότητα να πληρωθούν τις υπερωρίες τους. Πρόκειται για ανάλγητο κράτος, στην επαχθέστατη μορφή του.
Αλήθεια, πώς γίνεται να μειώνεται η ανεργία, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, και σε κάθε βήμα σου να σκοντάφτεις σε άνεργο; Εκτός και αν στα μαγειρεμένα ποσοστά συμμετέχουν και οι αμειβόμενοι με 190 το μήνα ή ακόμη και 400 το μήνα, δηλαδή, ό,τι θα έπαιρναν από το ταμείο ανεργίας. Έτσι ευημερούν οι αριθμοί. Σκεφτείτε ακόμη ότι αυτοί που αμείβονται με 400   το μήνα είναι προνομιούχοι σε σχέση με αυτούς που παίρνουν 190 . Τέτοιο κατάντημα!
Από την άλλη, υπήρξαν σύμβουλοι υπουργών που εισέπρατταν 40.000 το μήνα! Όλοι ημέτεροι, φίλοι και κουμπάροι και παρατρεχάμενοι, που έτσι εξαργύρωσαν την «προσφορά» τους ως κομματάρχες.
Αυτά είναι πέρα για πέρα αληθινά. Προέκυψαν ως απαντήσεις σε επερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. Και είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις, χιλιάδες
Είμαστε, κατά τις ευρωπαϊκές στατιστικές, η τρίτη ακριβότερη χώρα της Ευρώπης με τους χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις!
Οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, έχουν από καιρό ξεχάσει το «σεμνά και ταπεινά» και παραφέρονται. Έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και την ευπρέπειά τους. Στις καθημερινές τηλεοπτικές συζητήσεις, φωνασκούν, ειρωνεύονται και με ιταμό τρόπο, προσπαθούν να καλύψουν τον λόγο των αντιπάλων τους, για να μην ακουστεί η αλήθεια για τα πεπραγμένα τους.
Εντυπωσιακή είναι η λάσπη που χρησιμοποιείται εναντίον των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του και σ αυτές τις εκλογές.
Να θυμίσουμε τους χάκερ που εισέβαλαν στην ιστοσελίδα της κυρίας Λούκας Κατσέλη και η αμετροεπής προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί το χυδαίο και άθλιο αυτό γεγονός. Η αλήθεια βέβαια έλαμψε σε λιγότερο από 24 ώρες, όμως η μικρότητα του κυρίου εκπροσώπου της κυβέρνησης δεν του επέτρεψε να ζητήσει συγνώμη, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Αντίθετα, τον άκουσα να λέει είναι ότι «η κυρία Κατσέλη πρέπει να μου πει ευχαριστώ, επειδή εγκαίρως εντοπίσαμε, το ξένο κείμενο στην ιστοσελίδα της».
Αυτή είναι καθαρά η άποψη της αλαζονείας που τους διακατέχει.
Ακόμη μια χυδαία και τιποτένια προσπάθεια να μειώσουν τον Γιώργο Παπανδρέου, με τη δημιουργία εξώφυλλου στο κομματικό περιοδικό της ΝΔ «Μετεξέλιξη-για τον πολιτικό πολιτισμό», κατ ευφημισμόν.
Με μια άθλια γελοιογραφία σε συνδυασμό με ένα ποίημα του Καβάφη κατέβηκαν το τελευταίο σκαλί της πολιτικής τους αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας.
Τουλάχιστον ας προστατεύσουν από τέτοιες απρέπειες τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι δεν συμμερίζονται αυτά τα κτυπήματα κάτω από τη μέση.
Αλλά μια και έχουν μια τέτοια αδυναμία και γνώση του Καβάφη θα τους θυμίσω ένα απόσπασμα από τον «Οροφέρνη»:
«Όσο για μέριμνα του τόπου, για διοίκησι
ούτ’ ήξερε τι γένονταν τριγύρω του.

Κάτι εζήτησε να ραδιουργήσει,
κάτι να κάμει, κάτι να σχεδιάσει,
κι απέτυχεν οικτρά κ εξουδενόθη» 1
Ο VICTOR POSCHL έγραψε «Ο Κικέρων, δεν στρεφόταν κατά της αξιοπρέπειας του αντιπάλου του, προκειμένου να μην χάσει τη δική του» 2
Ο πολιτικός λόγος με ευφυολογήματα και δήθεν ευρηματικές ατάκες δεν είναι σύγχρονος και ουσιαστικός, αλλά ξεπερασμένος και κενός περιεχομένου.
Ίσως κάποιοι, λιγότερο υποψιασμένοι, να εντυπωσιάζονται.
Άκουσα κάποιον πολιτικό αρχηγό που χρησιμοποίησε ατάκες και στίχους τραγουδιών για να κάνει την ομιλία του πιο ενδιαφέρουσα και χαριτωμένη. Αυτό καθαυτό δεν είναι κακό.
Με στόμφο λοιπόν κατήγγειλε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρύβει τα χαρτιά του και τα λόγια του» και συνέχισε: «πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο κ. Παπανδρέου»! Μα ο στίχος λέει ότι «κρύβεται ο Αλέξης». Προσέχετε λοιπόν κ. Τσίπρα μη χρησιμοποιείτε τραγούδια που κάνουν συνειρμούς με το δικό σας όνομα. Δεν σας συμφέρει, επειδή ίσως πρέπει να σας θυμίσω τους στίχους «τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια».
Σας καταλαβαίνω, αλλά δεν σας συμμερίζομαι. Επειδή όσα ευφυολογήματα και αν χρησιμοποιηθούν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος ξέρει ότι «το δίλλημα» είναι υπαρκτό. Δεν πάει άλλο!
Επειδή «Η αξιοπρέπεια δεν είναι μόνο προνόμιο, αλλά και δεσμευτική επιταγή» 3

_________________
Κωσταντίνου Καβάφη «ΟΡΟΦΕΡΝΗΣ»
Παναγιώτη Κονδύλη «ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ»

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ……Πριν από κάποιες μέρες, κάνοντας μια βόλτα, στην αγορά της Νέας Ερυθραίας, διεπίστωσα με λύπη μου, ότι τρία ακόμα μαγαζιά, στην ίδια γειτονιά, έβαλαν λουκέτο……

    ΧαΧαΧαΧα κυρία Μουστάκη, δεν μπορώ να πω έχετε πηγαίο χιούμορ.Απλά με αυτά που λέτε ώρες ώρες αναρωτιέμαι…ποιόν δουλεύετε?

  2. φανταζομαι φταινε οι ποδηλατοδρομοι και οι “κατευθυνομενοι” ποδηλατης που πισω τους κρυβονται ο βωβος και οι μεγαλοεπιχειρηματιες και blah blah blah για το κλεισιμο…μπορει να ακουσουμε και αυτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.