Συγκέντρωση της «Ενωτικής Κίνησης Πολιτών» με αφορμή τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τους πεζόδρομους και τους ποδηλατόδρομους
Με κοινό τους αίτημα «να συζητηθεί άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των ρυθμίσεων της κυκλοφοριακής μελέτης από μηδενική βάση και να δοθούν λύσεις αποδεκτές από την τοπική κοινωνία», το οποίο υπέγραψαν οι παραβρισκόμενοι κάτοικοι και καταστηματάρχες της Νέας Ερυθραίας, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συγκέντρωση που οργάνωσε η «Ενωτική Κίνηση Πολιτών» την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ταχυδρομείου.
Αν και ήταν μια δύσκολη μέρα, λόγω ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, αλλά και της συνηθισμένης εικόνας με τα παράνομα παρκαρισμένα τζιπ να καταλαμβάνουν το νέο πεζόδρομο και να «φιγουράρουν» σε πρώτο πλάνο, μεταξύ των συγκεντρωμένων, στο κάλεσμα της δημοτικής παράταξης ανταποκρίθηκαν περίπου 70 πολίτες. Θέμα, τι άλλο; Τα έργα των ποδηλατόδρομων και οι παρεμβάσεις του δήμου στο κέντρο της πόλης, τα οποία έχουν διχάσει την τοπική κοινωνία.
Με αυτή τη διαπίστωση ξεκίνησε την ομιλία του και ο επικεφαλής της «Ενωτικής Κίνησης Πολιτών», Γιάννης Τσαγκάρης: «Τα έργα έχουν προκαλέσει την αναστάτωση των κατοίκων και του εμπορικού κόσμου. Αυτή η αγανάκτηση δεν έχει να κάνει μόνο με την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η κατασκευή τους, αλλά αφορά στα αποτελέσματα που θα έχουν αφού ολοκληρωθούν. Η διοίκηση του δήμου με παρελκυστική τακτική προσπαθεί να ταυτίσει αυτές τις αντιδράσεις ως άρνηση στην αναγκαιότητα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, δημιουργίας πεζόδρομων ή ποδηλατόδρομων. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο κόσμος δεν αντιδράει σε αυτά, αλλά για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εκεί που γίνονται, με τον τρόπο που γίνονται και αποφασίστηκαν. Δεν διαφωνούμε με την αναγκαιότητα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, δημιουργίας δικτύου πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και βιοκλιματικών δρόμων στην πόλη μας, αλλά με τον τρόπο που έγινε η χρήση του πακέτου από το πρόγραμμα «Θησέας» και με την ανισοκατανομή των κονδυλίων. Δεν μπορεί όλα αυτά να γίνονται ερήμην των ενδιαφερομένων. Μια τέτοια πρόταση για να είναι αξιόπιστη θα πρέπει να προκύπτει από ουσιαστικό διάλογο λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες όλων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη».
«Δυο μέτρα και δυο σταθμά»
Στη συνέχεια ο ίδιος έκανε λόγο για επιλεκτική αντιμετώπιση των κατοίκων με «δυο μέτρα και δυο σταθμά», τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Κάποιοι αποφάσισαν ότι η πόλη πρέπει να χωριστεί στα δύο, ότι η λεωφόρος πρέπει να βουλιάξει και η αγορά να εξαφανιστεί. Αντιμετωπίζουν τους πολίτες αφ υψηλού. Η οικονομική κρίση πλήττει τους μικρομεσαίους και δεν μπορούμε αυτό να το αγνοούμε. Πρέπει να παρθούν μέτρα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Δυστυχώς, τα μέτρα που λαμβάνονται δίνουν στην αγορά τη χαριστική βολή, πλήττουν, όμως, και τις γειτονιές της πόλης. Η λογική της μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που πέρασε αιφνιδιαστικά στο δημοτικό συμβούλιο, είναι να θωρακίσει μια συγκεκριμένη γειτονιά και όλοι οι δρόμοι να λειτουργούν φυγόκεντρα. Δεν λαμβάνει υπόψη της το ΓΠΣ, που προτείνει την παλιά αγορά ως πολεοδομικό κέντρο. Αντί να προστατεύσουμε όλες τις γειτονιές αμιγούς κατοικίας, τις φορτώνουμε, μετατοπίζοντας το πρόβλημα. Υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Όλη η κίνηση θα διοχετεύεται στην περιοχή των προσφυγικών. Μια μελέτη πρέπει να ενώνει την πόλη και όχι να τη διχάζει, να οδηγεί στην ισόρροπη ανάπτυξή της. Διχάζει, όμως, γιατί λειτουργεί μεροληπτικά και ως προκάλυμμα για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα και προεκλογικά γραμμάτια. Η ίδια η διοίκηση άρχισε να φέρνει τροποποιήσεις με απαράδεκτες διαδικασίες. Αυτή η μελέτη στα χέρια τους λειτουργεί ως ρουσφετολογικό εργαλείο. Γι αυτές τις διαδικασίες προσφύγαμε στην Περιφέρεια και θα συνεχίσουμε, όσο συνεχίζουν να λειτουργούν με αυταρχισμό και αλαζονεία».
Ο Γιάννης Τσαγκάρης κατήγγειλε επίσης την «επικινδυνότητα των ποδηλατόδρομων με τον τρόπο που κατασκευάζονται, καθώς τα έργα δημοπρατήθηκαν χωρίς να υπάρχουν σχέδια εφαρμογής», ενώ ζήτησε την κινητοποίηση κατοίκων και επαγγελματιών για την τροποποίηση των σχεδίων του δήμου, τα οποία θα πρέπει να στοχεύουν στα εξής:
* Να ξεκινήσει η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης από μηδενική βάση, μέσα από διάλογο με τους πολίτες, με τις παραγωγικές τάξεις, με όσους ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη.
* Άμεση εφαρμογή αξιόπιστου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με σκοπό την εξεύρεση θέσεων και όχι την εισπρακτική πολιτική. Να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης σε σημεία που είναι απαραίτητα και δεν προβλέφθηκαν στη φάση κατασκευής των έργων, όπως και για τον εφοδιασμό των καταστημάτων.
* Δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης και δημοτικής συγκοινωνίας με μίνι μπας.
* Κατασκευή και ανακατασκευή πεζοδρομίων και πεζοδρόμων για την ασφαλή κίνηση των πεζών.
* Αισθητική αναβάθμιση με εφαρμογή βιοκλιματικών μεθόδων στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό.
* Να διεκδικήσουμε την επέκταση του ΗΣΑΠ, που φαίνεται να οδεύει στις καλένδες.
«Δεν ενημερώθηκαν»
Οι πολίτες που παρενέβησαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Γιάννη Τσαγκάρη, όπως και μετά το πέρας αυτής, ζήτησαν να εξευρεθούν συγκεκριμένοι τρόποι δράσης και κινητοποίησης, ώστε να εισακουστούν τα αιτήματά τους από τον δήμο. «Τι μπορούμε να κάνουμε από δω κι έπειτα; Τι θα γίνει με τις εκατοντάδες χαμένες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο, τα κολωνάκια που τοποθετούνται παντού, πώς θα κυκλοφορήσουμε τελικά σε αυτήν την πόλη; Δεν ενημερωθήκαμε ποτέ και για τίποτα. Ποιος θα μας ακούσει εφόσον στον δήμο κυριαρχεί η αλαζονεία;», ήταν μερικές από τις διαμαρτυρίες τους, ενώ οι πιο «θερμόαιμοι» ζήτησαν «να ξηλωθούν τα έργα».
Στη συζήτηση παρενέβη και το μέλος της «Ενωτικής Κίνησης Πολιτών», Πέτρος Γιάννου, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα της άμεσης εφαρμογής συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης για την εξεύρεση θέσεων στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο. «Όλοι αφουγκραζόμασταν τι πάει να γίνει, απλώς δεν είχαμε πιστέψει ότι θα γίνονταν τόσο βίαιες παρεμβάσεις και τόσο γρήγορα. Από την πλευρά μας δεν σκοπεύουμε να απευθυνθούμε σε δυσαρεστημένους πολίτες ή να λαϊκίσουμε. Τα επιχειρήματα ότι άλλες αγορές έχουν αναβαθμιστεί, είναι παραμύθια και συγκρίσεις εκ του πονηρού. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη Νέα Ερυθραία, ούτε με την Ερμού, ούτε με την Κηφισιά, ούτε με το Μαρούσι. Εκεί πηγαίνουμε για ψώνια. Στην Ερυθραία πάμε να ψωνίσουμε από τον κρεοπώλη και το μανάβη μας. Πόσοι τέτοιοι υπάρχουν στις παραπάνω περιοχές; Η Νέα Ερυθραία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η αγορά έπνεε τα λοίσθια λόγω της ασυδοσίας από την κατάληψη όλων των χώρων από το αυτοκίνητο. Ποιος έφταιγε γι αυτήν την κατάσταση, εκτός από τη διοίκηση του δήμου και την κ. Ταμβάκη, που παρακολουθούσε απαθώς από το δημαρχείο της;», είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος, τονίζοντας, ωστόσο, και την «ολιγωρία του εμπορικού συλλόγου της πόλης που επέδειξε έλλειμμα κινητοποίησης».
Να μαθουν καποιοι να ζουν διχως το ΙΧ, ισως και να απεξαρτηθουν αν ειναι σοβαρα εξαρτημενοι απο την λαμαρινα. χαθηκαν θεσεις παρκινγκ για να εχουν πεζοι και ποδηλατες περισσοτερο χωρο. λογικο δεν ειναι;
P.S. 22/10 ήταν μερα διχως αυτοκινητο, οχι ΜΕ το αυτοκινητο.