Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού ‘‘Δημήτριος Βικέλας’’, Σταύρος Ζαπάντης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για τον απολογισμό των 9 μηνών και τον προγραμματισμό επόμενων δράσεων.

Ο απολογισμός δράσεων του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς δείχνει θετικό πρόσημο μέσα σε 9 μήνες και ο πρόεδρός του, Σταύρος Ζαπάντης, μιλάει  στην εφημερίδα «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» εφ’ όλης της ύλης.

«Με το νέο προγραμματισμό ενισχύεται η εξωστρέφεια του Πολιτισμού της πόλης μας. Όραμά μας είναι η Κηφισιά να πάρει τη θέση που της αξίζει ως το Κέντρο Πολιτισμού για τα Βόρεια Προάστια και όχι μόνο», τονίζει ο κ. Ζαπάντης και αναλύει τον προγραμματισμό του για το επόμενο διάστημα με αιχμή την ενίσχυση του θεσμού των Μενανδρείων που θα ξετυλιχθούν σε κάθε γωνιά του Δήμου από τα τέλη Αυγούστου.

Αλλά και ο τομέας του αθλητισμού αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για τη νέα διοίκηση που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει το Ζηρίνειο ώστε να επανακτήσει το Δημοτικό Στάδιο τη λάμψη που είχε παλιότερα, όταν φιλοξενούσε κορυφαίους αγώνες στίβου.

Η κοινωνία μας σήμερα περνάει σε μια πολυεπίπεδη κρίση. Κρίση φαινομενικά οικονομική, αλλά πρωτίστως κρίση πνευματική, πιθανώς, μια κρίση πολιτισμού;

Η οικονομική κρίση ήρθε αγκαλιά με την πνευματική κρίση. Για να είμαι ακριβής η πνευματική κρίση προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης. Της άνοιξε τον δρόμο…

Σήμερα όμως που βρισκόμαστε βαθιά μέσα στην κρίση, ο πολιτισμός είναι το σημαντικότερο όπλο που έχουμε. Στις δύσκολες ώρες που περνάμε, οι Τέχνες και ο Πολιτισμός είναι το καλύτερο φάρμακο για την ψυχή μας!

Ας αρχίσουμε από τα απλά, πλην όμως, δύσκολα στην πράξη και ιδιαίτερα στους σημερινούς καιρούς. Τι μπορεί να πρεσβεύει για εσάς ο πολιτισμός σε μια πόλη, όπως είναι η Κηφισιά, αλλά και η Νέα Ερυθραία και η Εκάλη και πώς σκοπεύετε ως αιρετοί να τον υπηρετήσετε και να τον προάγετε;

Ο Arnold J. Toynbee έχει πει ότι ‘‘Ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση.

Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι’’. Σε αυτό το ταξίδι, τα ‘‘Καβαφικά’’ λιμάνια είναι οι πολιτιστικοί θεσμοί που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Πολιτιστικοί θεσμοί όπως η ‘‘Άνοιξη Τεχνών’’, τα ‘‘Θεατρικά Βραβεία Κηφισιάς’’, το ‘‘Φεστιβάλ Κηφισιας’’ και όλοι οι υπόλοιποι θεσμοί ή εκδηλώσεις που εισάγαμε ή θα εισάγουμε στη ζωή της πόλης μας.

Πιστεύετε ότι υπάρχει κοινή πολιτισμική ταυτότητα μεταξύ των τριών αυτών δημοτικών ενοτήτων ή προγραμματίζετε τις δράσεις σας με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητές τους;

Η κάθε γωνιά της πόλης μας έχει τοπικές ιδιαιτερότητες. Δεν είναι μόνο ένα κομμάτι της Νέας Ερυθραίας που έχει τις ξεκάθαρες Μικρασιατικές καταβολές. Τα Αλώνια έχουν τις δικές τους νησιώτικες καταβολές, το Άστυ Αιγυπτιωτών τις δικές του και πάει λέγοντας.

Στον πολιτιστικό μας προγραμματισμό φυσικά σεβόμαστε, υποστηρίζουμε και ενισχύουμε την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, παράλληλα όμως σχεδιάζουμε και προσφέρουμε όλα τα είδη και τις τάσεις που προάγουν το πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Σε επίπεδο προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας», πώς κατανέμονται αυτές οι δράσεις; Η Κηφισιά κατέχει δίκαια τη «μερίδα του λέοντος»;

Στην τοπική ενότητα της Κηφισιάς πραγματοποιείται η πλειοψηφία των χειμερινών  πολιτιστικών εκδηλώσεων, επειδή η Κηφισιά διαθέτει τις κτιριακές υποδομές για να τις υποστηρίξει. Το καλοκαίρι μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων μεταφέρεται και στη Νέα Ερυθραία, λόγω του Δημοτικού Θεάτρου της Νέας Ερυθραίας και της Βίλλας Κώστα που μπορούν να υποδεχθούν υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η αποκέντρωση του Πολιτισμού είναι πάντα μέσα στον σχεδιασμό μας. Ήδη φέτος κάναμε σημαντικές πολιτιστικές δράσεις σε περιοχές, όπως οι Αδάμες, η Εκάλη, το Κεφαλάρι κ.α.

Ο απολογισμός των μέχρι σήμερα δράσεων του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού δείχνει θετικό πρόσημο μέσα σε εννέα μήνες. Να κάνουμε μια αναδρομή σε αυτές και, κυρίως, στις πιο πρόσφατες, που φιλοδοξείτε να καθιερωθούν στην Κηφισιά.

Η πιο πρόσφατη δράση μας είναι η δημιουργία του θεσμού  του ‘‘ΦεστιβάλΚηφισιάς’’. Πάρα της οικονομικές δυσκολίες της εποχής μας κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε την συνεργασία μας με υψηλού επιπέδου καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Μάριος Φραγκούλης, ο Παντελής Θαλασσινός, η Τάνια Τσανακλίδου, η Μόνικα κ.α. Το ‘‘Φεστιβάλ Κηφισιάς’’ ήρθε να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης μας γιατί ο θεσμός των ‘‘Μενανδρείων’’ κάλυπτε μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο. Αρχές Ιουνίου διοργανώσαμε  τα πρώτα ‘‘Θεατρικά Βραβεία Κηφισιάς’’. Για μια εβδομάδα η πόλη μας υποδέχτηκε θεατρικούς θιάσους απ’ όλη την Ελλάδα και απολαύσαμε εξαιρετικές παραστάσεις. Είχαμε την τιμή να έχουμε καλλιτεχνικό διευθυντή των Βραβείων τον διεθνούς φήμης ηθοποιό Σπύρο Φωκά, όπου χωρίς καμία αποζημίωση, εθελοντικά, προσέφερε πολλά στον καινούργιο θεσμό με τις γνώσεις του και τη λάμψη του…

Την Άνοιξη ξεκινήσαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Δροσίνη την ‘‘Άνοιξη Τεχνών’’. Έναν θεσμό που προάγει την ποίηση, την πεζογραφία και τα εικαστικά. Στην ‘‘Άνοιξη Τεχνών’’ οι δημιουργοί (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι κ.λπ.) είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν αυτοπροσώπως το έργο τους με το κοινό, έχοντας έναν εποικοδομητικόδιάλογο μαζί του…

Να τονίσουμε εδώ ότι όλες οι δράσεις ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό αυτοχρηματοδοτούμενες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιβάρυνση στο ταμείο του Δήμου. Με το νέο προγραμματισμό ενισχύεται η εξωστρέφεια του Πολιτισμού της πόλης μας. Όραμά μας είναι η Κηφισιά να πάρει τη θέση που της αξίζει ως το Κέντρο Πολιτισμού για τα Βόρεια Προάστια και όχι μόνο…

Προηγούμενο άρθροΚλιματιζόμενοι χώροι στο Δήμο Κηφισιάς και τον Βόρειο Τομέα της Περιφέρειας Αττικής
Επόμενο άρθροΠΡΟΝΟΗ: Δράσεις στα σχολεία κατά των εξαρτήσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.