Με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, με θέμα τα προβλήματα του Πεντελικού.

Συγκεκριμένα τον επισκέφθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Χαρά Καφαντάρη, ο κ. Δημήτρης Λάσδας και ο κ. Γιώργος Μπαλάφας, παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Βασίλη Κόκκαλη, και του Αντιδημάρχου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας Νικόλαου Αλεπού.

Σκοπός  της επίσκεψης  ήταν τα προβλήματα του Πεντελικού, ειδικά την αντιπυρική περίοδο, που διανύουμε. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με σκοπό  την ενημέρωση για τις  δράσεις  του Συνδέσμου, όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΠΑΠ λόγω  έλλειψης πόρων  και  επαρκούς  χρηματοδότησης από την κεντρική  Διοίκηση. Από τη συζήτηση προέκυψε η άμεση ανάγκη για  ολοκλήρωση των δασικών χαρτών  που αφορούν το Πεντελικό  και ουσιαστικά προστατεύουν τις δασικές εκτάσεις, η ανάγκη   εκπαίδευσης των εθελοντών με επιστημονικά κριτήρια, καθώς  και η ανάγκη ενίσχυσης  της πυροπροστασίας. Τονίστηκε πως  κονδύλια και από το  ΕΣΠΑ μπορούν να  χρησιμοποιηθούν   για την ανάδειξη του Πεντελικού  περιβαλλοντικά και πολιτιστικά.

Στη συζήτηση αναφορά έγινε τόσο στις δράσεις του Συνδέσμου, που αφορούν σε δεντροφυτεύσεις, εθελοντικά ποτίσματα, ενέργειες πυροπροστασίας, όσο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος λόγω έλλειψης πόρων και χρηματοδοτήσεων από το κράτος.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π κ. Γ. Πατούλης μεταξύ άλλων επεσήμανε τη σημαντικότητα της ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας, τη δημιουργία δασικών χαρτών και την εκπαίδευση εθελοντών, η οποία όπως τόνισε θα πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια.

Η Χαρά Καφαντάρη δήλωσε: «Απαιτείται άμεσα η  κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου  για τον ορεινό όγκο του Πεντελικού. Ενός σχεδίου  που θα περιλαμβάνει  διαχειριστικά μέτρα,  που θα αποβλέπουν:στη βελτίωση του οικοτόπου ( εδάφους και νερού), ώστε να υπάρχει  ουσιαστική προστασία  των εδαφών από τη διάβρωση  και την αντιπλημμυρική  προστασία  του οικισμού της Ν. Πεντέλης.

  • στην ορθολογική διαχείριση  του νερού και  τη διατήρηση της βιομάζας σε κανονικά επίπεδα.
  • στη σύνταξη προγράμματος  ανάδειξης και αξιοποίησης  των πολιτιστικών  και πολιτισμικών  στοιχείων, που υπάρχουν στο δάσος της Πεντέλης.
  • στην εκπόνηση προγράμματος αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει  προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα.
  • στη  δημιουργία  δικτύου δασικής αναψυχής, καθώς  και υποδομής για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.