Ρεπορτάζ: Γιώργος Κανελλόπουλος από την εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ

[divider]

Πρόσω ολοταχώς και παρά τις προηγούμενες περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του υπουργού Μεταφορών, Μ. Χρυσοχοΐδη, προχωράει η εγκατάσταση πλευρικών διοδίων σε Κηφισιά και Αγ. Στέφανο.

Χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό μέχρι στιγμής για την αναβάθμιση των  παράπλευρων και εναλλακτικών διαδρομών, θέμα για το οποίο δεσμεύθηκαν οι αρμόδιοι, μετά τις περσινές δυναμικές κινητοποιήσεις δήμων, κατοίκων και φορέων, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής διαβιβάστηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή του έργου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για ΜΠΕ και για τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων τμήματος Μεταμόρφωση – Υλίκη του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, έχοντας υπόψη τις διατάξεις της με αρ.οικ.1649/45 ΚΥΑ (ΦΕΚ45/Β/2014) ανακοινώνεται ότι:

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής διαβιβάστηκε από την ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με το με αρ. πρωτ. οικ.174976/14 έγγραφο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων, με:

Α) τίτλο «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Α/Κ Κηφισιάς, Α/Κ και πλευρικά διόδια Βαρυμπόμπης και πλευρικά διόδια Αγ. Στεφάνου του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ- Τμήμα «Μεταμόρφωση – Υλίκη», κατάταξη στην υποκατηγορία Α1, ομάδα 1η, α/α 1 και ομάδα και κατηγορία κατά ΟΜΟΕ ΛΚΟΔ: ΑΙ «Αυτοκινητόδρομος»

Β) θέση έργου: οι Α/Κ Καλυφτάκη και Ιλισίων χωροθετούνται από τη Χ.Θ. 13+500 έως τη Χ.Θ. 14+500 περίπου του τμήματος του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ «Μεταμόρφωση- Υλίκη» και υπάγονται διοικητικά στη Δ.Ε. Κηφισιάς του Δήμου Κηφισιάς, στην ΠΕ Β.Τ. Αθηνών Περιφέρειας Αττικής, ο Α/Κ Βαρυμπόμπης και τα πλευρικά διόδια Βαρυμπόμπης χωροθετούνται περί τη Χ.Θ. 17+051 του τμήματος του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση – Υλίκη» και υπάγονται διοικητικά στις Δ.Ε. Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς, στην ΠΕ Β.Τ. Αθηνών Περιφέρειας Αττικής, και τα πλευρικά διόδια Αγ. Στεφάνου (Μπογιατίου) χωροθετούνται περί τη Χ.Θ. 21+600 του τμήματος του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ «Μεταμόρφωση- Υλίκη» και υπάγονται διοικητικά στα όρια των Δ.Ε. Κρυονερίου και Αγ. Στεφάνου του Δήμου Διονύσου, στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής, στην Περιφέρεια Αττικής

Γ) φορέα έργου: Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Μελετών- Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Αττικής και Ιονίας Οδού του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Δ) αρμόδια για το έργο περιβαλλοντική αρχή την ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Ε) αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία καλείται το κοινό να ενημερωθεί και το ενδιαφερόμενο κοινό να εκφράσει τις απόψεις του επί του περιεχομένου του φακέλου της Μελέτης, τη Δ/νση Περιβάλλοντος (Πολυτεχνείου 4, Αθήνα, υποδοχή κοινού: Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00-15:00)

ΣΤ) ημερομηνία έναρξης και λήξης δημόσιας διαβούλευσης: 26/9/2014- 28/11/2014

Ζ) ημερομηνίες έναρξης και λήξης προθεσμίας για κατάθεση απόψεων ενδιαφερομένου κοινού: 29/9/14- 10/11/2014 στη Δ/νση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής και 11/11/2014- 1/12/2014 στην ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (Λ. Αλεξάνδρας 11, Αθήνα)

Η) εφημερίδα τη «Γενική Δημοπρασιών» και link δημοσίευσης: patt.gov.gr.

Δημοσίευση της ανακοίνωσης στην εφημερίδα “Γενική Δημοπρασιών” στις 27/9/14, με αρ. πρωτ. 187437/14.

Επί ποδός οι δήμοι

Όπως γίνεται αντιληπτό, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δήμοι, κάτοικοι και φορείς τους, καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους περί της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ΜΠΕ δεν αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει στις μετακινήσεις και το περιβάλλον η των πόλεων η τοποθέτηση πλευρικών σταθμών διοδίων, αλλά στις επιπτώσεις από τα έργα που θα γίνουν για την εγκατάσταση των σταθμών αυτών.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, οι δήμοι βρίσκονται επί ποδός και συντονίζουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να αντικρούσουν τη δρομολόγηση των σχεδίων του υπουργείου και της παραχωρησιούχου εταιρείας, τα οποία απεργάζονται από το 2007 και προβλέπονται στις σχετικές συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, όπου το θέμα έθεσε ο επικεφαλής της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, Παναγιώτης Κανακάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ημερομηνίες αντίκρουσης της ΜΠΕ, ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος τόνισε σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει ο Δήμος, προαναγγέλλοντας και κινητοποιήσεις: «Η διοίκηση έχει συνέχεια και είναι αυτονόητος ο αγώνας κατά της εγκατάστασης πλευρικών διοδίων. Έχουμε συστήσει ομάδα εργασίας για να μπορέσει να υποστηρίξει την αντίκρουση για τη ΜΠΕ των πλευρικών διοδίων στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είμαστε υπέρ της  κινητοποίησης των κατοίκων, εφόσον χρειαστεί».

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Σφαντός, είχε επισημάνει ότι οι κινητοποιήσεις αποτελούν τη μοναδική λύση και ζήτησε επίσης μια «καθαρή θέση» από τον Δήμο για το θέμα αυτό.

Να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες δυναμικές κινητοποιήσεις δήμων, κατοίκων και φορέων τους τον Δεκέμβριο του 2013, στα διόδια Αφιδνών, όταν το συγκεκριμένο θέμα είχε επανέλθει στο προσκήνιο, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δεσμευθεί από βήματος της Βουλής ότι «δεν πρόκειται να εγκατασταθούν πλευρικοί σταθμοί διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου, τουλάχιστον πριν να λυθούν τα θέματα των παράπλευρων και εναλλακτικών διαδρομών και το θέμα των εκπτώσεων ή του αναλογικού συστήματος».

Μάλιστα, μπροστάρηδες σε εκείνες τις κινητοποιήσεις των κατοίκων ήταν και δύο μητροπολίτες: ο μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος και ο μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, οι οποίοι δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων και των τοπικών κοινωνιών.

Τους «χρυσώνουν το χάπι» με ηχοπετάσματα

Σε μια προσπάθεια της παραχωρησιούχου εταιρείας να «χρυσώσει το χάπι» σε κατοίκους και τοπικούς φορείς, ενόψει των εξελίξεων με τους σταθμούς πλευρικών διοδίων μέσα σε κατοικημένες περιοχές, τοποθετούνται ηχοπετάσματα στην εθνική οδό, μήκους 147 μέτρων, μπροστά από τα σχολεία των Αδαμών. Αν και αποτελεί συμβατική της υποχρέωση, η εταιρία που εκμεταλλεύεται την εθνική οδό, προφανώς επέλεξε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να δείξει «καλό χαρακτήρα», ενόψει της υποβολής της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση  πλευρικών διοδίων σε γειτονιές της Κηφισιάς και του Αγίου Στεφάνου, μέσα σε πυκνοδομημένο οικιστικό ιστό.

Προηγούμενο άρθρο«Ξεσκονίζουν» το κόστος για το portal του Δήμου Κηφισιάς
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση του βιβλίου “Καταραμένη βρύση” της Έρικας Αθανασίου στο Άλσος Κηφισιάς

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.