Την πρόταση αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών και ο γ.γ., πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, Κώστας Πουλάκης, κατά τη σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων του Υπ. Εσωτερικών, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, το πόρισμα της Επιτροπής καλύπτει «όλο το φάσμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» – όπως χαρακτηριστικά τόνισε – παραδίδοντάς το στον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, επισημαίνοντας πως, είναι ένα «πόνημα», που όσοι δούλεψαν γι΄ αυτό, το έπραξαν «ανιδιοτελώς και χωρίς καμία αμοιβή».

Τα βασικά χαρακτηριστικά – πυλώνες του πορίσματος

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΥΠ.ΕΣ. και Πρόεδρο της Επιτροπής, Κώστα Πουλάκη, το πόρισμα κυριότερα εστιάζει σε,

Πρώτον, επανατοποθέτηση των αρμοδιοτήτων μέσω της έννοιας των δημόσιων πολιτικών ώστε να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος και η αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον, άσκηση αρμοδιοτήτων και διοικητικές διαδικασίες.

Τρίτον, διαδημοτικές, διαπεριφερειακές και διαβαθμιδικές συνεργασίες.

Τέταρτον, ένα νέο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, για την αναλογική συγκρότηση των Δημοτικών και περιφερειακών Συμβουλίων και ένα απλό και διαυγές σύστημα διακυβέρνησης, ανοιχτό, πλουραλιστικό και με νέες διαδικασίες όπως η συμμετοχή με δικαίωμα λόγου των εργαζομένων στα όργανα είτε του Δήμου, είτε της Περιφέρειας.

Πέμπτον, ισχυροί θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με ουσιαστικό ρόλο και πραγματικές ευκαιρίες συμμετοχής για τις τοπικές κοινωνίες.

Έκτον, σύγχρονες, αμερόληπτες διαδικασίες ελέγχου των Ο.Τ.Α.

Έβδομο, νέοι ενισχυμένοι θεσμοί και διαδικασίες τοπικής διαμεσολάβησης προς όφελος της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

Όγδοον, εκσυγχρονισμός της οικονομικής διοίκησης των Ο.Τ.Α. με διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες ταμειακής λειτουργίας είσπραξης των ίδιων των εσόδων των Ο.Τ.Α.

Ένατον, αξιοποίηση, κοινωνική και αναπτυξιακή κατεύθυνση της λιμνάζουσας περιουσίας των Ο.Τ.Α. με αυτονόητη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της.

Δέκατον, αναβάθμιση της συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στο δημοκρατικό αναπτυξιακό προγραμματισμό και ενίσχυση του ρόλου της  σε όλη την αναπτυξιακή διαδικασία τόσο στο εσωτερικό όσο και μέσω διεθνών συνεργασιών.

«Η συζήτηση δεν κλείνει, ανοίγει, σήμερα, σε δεύτερο επίπεδο», τόνισε ο γ.γ. του ΥΠ.ΕΣ., Κώστας Πουλάκης, επισημαίνοντας πως, θα ακολουθήσει λεπτομερής ενημέρωση Δημάρχων και Περιφερειαρχών και αποστολή σ’ αυτούς του πορίσματος.

Ολόκληρο το πόρισμα – πρόταση 442 σελίδων. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.