katsianos_takis.jpgτου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΙΑΝΟΥ* 

Ζούμε μια εποχή που η πολιτική ζωή έχει απαξιωθεί απόλυτα. Πράγματι δεν μπορούσα ποτέ να φαντασθώ, δεν μπορούσα να προβλέψω ότι θα έλθει μια περίοδος της ζωής μου, που δεν θα υπάρχει παραγωγή πολιτικής σ’ οποιοδήποτε επίπεδο.
Είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό αυτό, σε ανθρώπους που ασχολήθηκαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που κατανάλωσαν πολλές ώρες της ζωής τους για την παραγωγή πολιτικής.
Δεν μπορούσα ποτέ να φαντασθώ ότι η διαχείριση θα ισοπέδωνε τα πάντα, ότι όλη η πολιτική ζωή θα ισοσκελίζεται με την διαχείριση της καθημερινότητας χωρίς φαντασία, σχεδιασμό, όραμα.
Αυτή η πολιτική κατάντια φυσικό επακόλουθο ήταν να επηρεάσει και τις τοπικές κοινωνίες, ήταν απολύτως φυσικό να συμπαρασύρει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι ολοφάνερο πια στον καθένα, στον κάθε πολίτη, σε κάθε μόριο της ατμόσφαιρας, διακρίνεις απραξία, έλλειψη σχεδιασμού, παντελή έλλειψη οράματος, δεν υπάρχει καν η αγωνία πώς θα λειτουργήσει η πόλη, τι θέλουν οι κάτοικοι, ποιο είναι το μέλλον. Τουλάχιστον εγώ αυτό εισπράττω σε καθημερινή βάση. Ένα μεγάλο κενό.
Είναι γεγονός ότι οι εποχές άλλαξαν, πρέπει να μπουν καινούργια χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις αντιλήψεις λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ποιος όμως θα βάλει αυτά τα χαρακτηριστικά;
Πολλοί θα περίμεναν, από τα κόμματα, από τους κομματικούς σχηματισμούς να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων χαρακτηριστικών να αναπτύξουν τουλάχιστον την στοιχειώδη πρωτοβουλία. Αλλά όπως προανέφερα, η παραγωγή πολιτικής δεν ενδιαφέρει πλέον τους κομματικούς μηχανισμούς, είναι γνωστό ότι έχουν στρέψει αλλού τα ενδιαφέροντα τους. Είναι αλήθεια βέβαια ότι εδώ και δεκαετίες τα κόμματα έχουν πάψει να ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια που δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψη μου να υπάρχουν προτάσεις από τα κόμματα για την λειτουργία της πόλης της Ν. Ερυθραίας.
Δεν υπάρχει κατάθεση ενός σχεδιασμού ούτε καν προτάσεων για τα βασικά ζητήματα της πόλης.
Δεν μιλάω για σκέψη εναγκαλισμού, για σκέψη καθοδήγησης από τα κόμματα στις Δημοτικές αρχές.
Μιλάω για απόψεις, για προτάσεις. Τι είναι αυτό που τελικά λειτουργεί στα κόμματα. Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις, συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις κατά την προεκλογική χρονιά και η ανάδειξη του υποψηφίου Δημάρχου από τους κομματικούς σχεδιασμούς. Το μόνο ενδιαφέρον τους είναι να εκλέξουμε τον δικό μας υποψήφιο, για καθαρά κομματικό όφελος χωρίς να έχουμε άποψη για την λειτουργία της πόλης.
Πάντοτε πίστευα ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένας χώρος που θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, όσες πολιτικές διαφορές κι αν έχουν μεταξύ τους.
Διότι μη μου πείτε ότι για μια πόλη σαν την Ν. Ερυθραία, όταν υπάρξει διαδικασία παραγωγής δημοτικής πολιτικής, δεν θα υπήρχαν σχεδιασμοί, και προτάσεις λύσεων των προβλημάτων δεν θα υπήρχαν και προτάσεις που θα συνέπιπταν. Εγώ πιστεύω ότι αρκετές από τις προτάσεις θα ήταν ίδιες.
Να μου πείτε ότι και τώρα δεν είναι ίδιο το ότι δεν υπάρχουν προτάσεις από τα κόμματα.
Δεν το κρύβω ότι έχω απογοητευθεί, έχω απελπιστεί αυτή η ανυπαρξία παραγωγής πολιτικής με έχει πειράξει σε μεγάλο βαθμό.
Μέσα σ’ αυτήν την απελπισία, δεν σκόπευα να κάνω τίποτε, αλλά όμως κανείς ούτε ο εαυτός μπορεί να αποτρέψει την ανησυχία μου.
Επειδή πιστεύω, ότι ευτυχώς στην Ν. Ερυθραία ακόμη και δεν γνωρίζω για πόσο καιρό ακόμη, υπάρχουν άτομα που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχουν αξιόλογα άτομα με οράματα και σχεδιασμό για την πόλη, γράφω τούτη την επιστολή στην Τοπική εφημερίδα, κάλεσμα ότι πρέπει να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για όλα όσα ανέφερα.
Θα πρέπει τούτη την χρονική περίοδο που δεν είναι ακόμη πονηρή, με την έννοια ότι δεν είναι προεκλογική να αναπτύξουν πρωτοβουλία με μια ανοικτή συζήτηση μιας ατζέντας θεμάτων, και προτάσεων για την λειτουργία της πόλης.
Καλώ επίσης την εφημερίδα μας, σαν ένα ζωντανό κύτταρο πολιτικής στην Ν. Ερυθραία να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια, πιστεύοντας ότι μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο σε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Αλήθεια, υπάρχει μια εξέλιξη στα δημοτικά δρώμενα της περιοχής, που εγώ προσωπικά πιστεύω ότι σύντομα θα εξελιχθεί σε πράξη και είναι ότι έχει σχέση με τους μητροπολιτικούς δήμους και στην Αττική.
Ότι έγινε στην υπόλοιπη Ελλάδα με τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων θα γίνει και στην Αττική. Βεβαίως στην χώρα μας, μ’ οποιαδήποτε κυβέρνηση αυτές οι συνενώσεις δεν θα γίνουν με λειτουργικά κριτήρια των δήμων και της περιοχής, αλλά θα γίνουν με κριτήρια πού θα κερδίσουμε τις εκλογές και πού θα τις χάσουμε.
Εν πάση περιπτώσει επειδή θα αλλάξουν άρδην όλα τα χαρακτηριστικά, όχι μόνον σ’ ένα επίπεδο διαδικασίας αλλά και σ’ επίπεδο λειτουργίας και ανάπτυξης, έχει κανείς ασχοληθεί μ΄ αυτό το ζήτημα;
Δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει;
Δεν είναι ζήτημα που θέλει σχεδιασμό;
Πιστεύοντας ότι αυτές οι γραμμές θα φιλοξενηθούν από την εφημερίδα, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, πιστεύοντας να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα μου και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας να συμβάλλεται στην ανάληψη πρωτοβουλίας για όλα αυτά που σας καλώ.
Μετά απ’ αυτές τις γενικές παρατηρήσεις μου θα επανέλθω με μια ατζέντα συγκεκριμένων θεμάτων.

____________________
* O Δημήτρης Κατσιάνος είναι οικονομολόγος. Διετέλεσε δήμαρχος Νέας Ερυθραίας 1984-1994

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.