Αναβαθμισμένο το 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας

0
156

Σαφώς αναβαθμισμένο, με ενδιαφέρουσες ομιλίες και πλήθος συμμετεχόντων ήταν το 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας, το οποίο διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Νοεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη», στο Καστρί.

Θερμή ήταν η υποδοχή του κοινού στους διακεκριμένους επιστήμονες που τίμησαν τον Δήμο Κηφισιάς με την παρουσία τους και υψηλού επιπέδου η φιλοξενία που επέδειξε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΜΜΕ σε συλλόγους και εκπρόσωπους Μικρασιατικών Ενώσεων από όλη την χώρα και την Κύπρο.

Οι εξαιρετικοί εισηγητές ανέπτυξαν εις βάθος μικρασιατικά θέματα. Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και συζητήσεις σχετικά με τη μικρασιατική μνήμη τρεις γενιές μετά την Καταστροφή, ενώ τη δεύτερη αναπτύχθηκε η θεματική ενότητα από την Ερυθραία της Ιωνίας στη Νέα Ερυθραία της Αττικής. Ιστοριογραφικές προσεγγίσεις για το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής στη δεύτερη και τρίτη γενιά κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και πρόσθεσαν και καινοτόμα στοιχεία στην επιστημονική έρευνα.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον ρόλο του ΚΕΜΜΕ ως σκυτάλη για τη μετάδοση του πολιτισμού και της παράδοσης της μικρασιατικής ιστορίας. Ο κ. Θωμάκος επεσήμανε ότι σκοπός του συμποσίου δεν είναι η παθητική, αλλά η δημιουργική μνήμη και ότι αυτά τα στοιχεία βοηθούν την Ελλάδα στο μέλλον. Παράλληλα, ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συντελεστές της οργάνωσης του συμποσίου.

Η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ, Έφη Κούτση, καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι το συμπόσιο που γίνεται κάθε δύο χρόνια υπηρετεί τη διάσωση και μετάδοση των στοιχείων της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων της καθ΄ ημάς λεγόμενης Ανατολής και ειδικότερα της Ερυθραίας Χερσονήσου.

«Η Μικρασία είναι μια ζωντανή υπόθεση» επεσήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Δημήτρης Παντέλας και αναφέρθηκε στη δημιουργία Ορθόδοξης Κοινότητας στη Σμύρνη, στην ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτη μετά το 1922, Βαρθολομαίου και τη χειροτονία του πρώτου επισκόπου Ερυθρών Θεοφιλέστατου Κυρίλλου. Κατέληξε στην ανάγκη δημιουργίας Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο, τη δημιουργία Μικρασιατικού Μουσείου στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τη διευθέτηση των θεμάτων της «ανταλλάξιμης περιουσίας».

Καθήλωσε με την ομιλία του με τίτλο «Καταστροφές τότε και τώρα» ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος πρόεδρος του Συμποσίου, Θάνος Βερέμης, με τον χαρισματικό λόγο του και τις ανεξάντλητες ιστορικές γνώσεις του. Ο καθηγητής επεσήμανε τη θετική προσφορά της έλευσης των προσφύγων, χαρακτηρίζοντάς την «ευλογία» για την Ελλάδα, με τις γνώσεις, τις τέχνες τους και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό τους. Η Μακεδονία, η Θράκη και πολλά μέρη της Ελλάδας υποδέχθηκαν, όπως σημείωσε, έναν «συμπαγή Ελληνισμό» που έφερε γνώσεις τεχνών και γεωργίας. Ανέλυσε τα δεινά που πέρασαν οι νεοφερμένοι, αλλά τόνισε και το κατόρθωμα του Ελληνικού Κράτους για τη σταδιακή αποκατάσταση των προσφύγων.

Την επιστημονική επιτροπή του συμποσίου απάρτιζαν επίσης οι Βλάσης Αγτζίδης, Λία Βαλάτα-Τσιάμα, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Θοδωρής Κοντάρας, Καλλιόπη Ρηγοπούλου και Ίρις Τζαχίλη, ενώ την παρουσίαση του Συμποσίου έκανε η δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Σάντυ Πατρίνου-Ντελ Τόρο.

Ο Δήμος Κηφισιάς και το Κέντρο Μελέτης Μικρασιατικού Ελληνισμού που εδρεύει στη Νέα Ερυθραία οργανώνει ανά διετία το Επιστημονικό Συμπόσιο γύρω από μικρασιατικά θέματα. Για πρώτη φορά φέτος τα πρακτικά του συμποσίου θα εκδοθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ολες οι ομιλίες βιντεοσκοπήθηκαν και τις επόμενες ημέρες θα μπορούν να τις παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι μέσω του mikrasiatis T.V.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.