ΔΥΝΑΜΕΙΣ για μια ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΝΕΑ
«Κυρία Δήμαρχε, Ευχαριστούμε για την ετεροχρονισμένη απάντησή σας που αφορά στη «λογοδοσία σας» της 27ης Ιουνίου 2008.
Αν και δεν ήταν λογοδοσία, όπως θα επιθυμούσαμε.
Άλλωστε, ποτέ δεν πιστέψαμε ότι εσείς είχατε καμία ανάμιξη στους 126 θανάτους ή τις 120 γεννήσεις  που έγιναν στη Ν. Ερυθραία τη χρονική αυτή περίοδο.
Για τη Δημοτική Παράταξη
Δυνάμεις για μια Ερυθραία Νέα
Κατερίνα Μουστάκη»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Στο προηγούμενο φύλλο η κα Δήμαρχος σχολίασε την κριτική που ασκήσαμε κατά την ημέρα της λογοδοσίας της και γι αυτό θα θέλαμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις.
Κατ΄ αρχήν χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που οι απόψεις μας σχετικά με τον απολογισμό δράσης της διοίκησης δεν ικανοποίησαν την κα Δήμαρχο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήμασταν πολύ προβληματισμένοι εάν η εκτίμησή μας για την χαμένη διετία που πέρασε ικανοποιούσε την Διοίκηση.
    Η κα Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι τα όσα επισημάνθηκαν στην τοποθέτησή μας δεν έχουν καμία σχέση με την λογοδοσία της για το συγκεκριμένο χρόνο. Μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ότι απολογισμός δράσης μιας Διοίκησης, σίγουρα δεν είναι η απαρίθμηση των πιστοποιητικών γάμου, γέννησης και θανάτου που έχει εκδώσει, όπως η ίδια έκανε στο μεγαλύτερο μέρος της
απολογίας της !!!
    Ισχυρίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2007 τηρήθηκε «κατά γράμμα». Αυτό είναι ανακριβές  αφού από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει μεγάλη διαφορά μεταξύ προϋπολογισθέντων και υλοποιηθέντων.
    Ο Δήμος δεν έχει εκτελέσει έργο με ΣΔΙΤ και κατά την γνώμη μας είναι πολύ δύσκολο να γίνει σε Δήμο όπως ο δικός μας. Αυτές όμως είναι οι προθέσεις της Διοίκησης σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν στα πλαίσια του Habitat Agenda και τελευταία από την πρότασή τους για τον τρόπο κατασκευής του  υπόγειου γκαράζ..
    Την υπηρεσία ύδρευσης την έχει απαξιώσει και ουσιαστικά καταργήσει., αντί να φροντίσει να την βελτιώσει και να την οργανώσει.
    Το απορριμματοφόρο όχημα από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης δεν ήταν επίτευγμα της Διοίκησης, όπως ψευδώς ισχυρίζεται, αλλά συμβατική υποχρέωση της εταιρείας.
Αυτό που η διοίκηση οφείλει να κάνει και δεν το έχει πράξει ακόμα, είναι να καταθέσει τα στοιχεία που έχουμε ζητήσει. Δηλαδή πόσο έχει μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που φθάνουν στη χωματερή και ποια τα πραγματικά οφέλη από το σύστημα ανακύκλωσης που οι ίδιοι απαξίωσαν με τις πράξεις τους. Σ αυτό το βασικό ερώτημα έχουν πλήρη άγνοια, γιατί όπως ισχυρίστηκαν τους είναι δύσκολο να πάρουν ζυγολόγια.!!!
    Επειδή παρακολουθούμε με  ιδιαίτερη προσοχή την Διοίκηση όχι μόνο στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά γενικότερα στην «κοινωνική πολιτική» που ακολουθεί, θυμίζουμε ότι ακόμα δεν έχει συσταθεί η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, προφανώς γιατί φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μπει εμπόδιο στην ψηφοθηρική της τακτική και εξακολουθεί να λειτουργεί με ελεημοσύνες με ένα τέτοιο τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν περιφρουρούνται τα προσωπικά δεδομένα των συμπολιτών μας.
    Η απάντηση της κας Δημάρχου ότι το ΚΑΠΗ « δεν μετατράπηκε σήμερα σε γραφείο ταξιδίων, αλλά λειτουργεί χρόνια με αυτή τη μορφή», μας καλύπτει. Δεν λέμε κάτι το διαφορετικό. Αυτό ακριβώς ισχυριστήκαμε και εμείς. Έτσι τα βρήκαν, έτσι τ αφήνουν.
    Για το θέμα του Δημαρχείου θα συνιστούσαμε  να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα που επιβάλλεται και να σταματήσει να παίζει την κολοκυθιά με το θέμα. Εάν έχει πρόταση, ας ακολουθήσει το παράδειγμά μας και να την καταθέσει, για να γίνει γνωστή στους συμπολίτες μας. Έτσι θα έκανε κάθε υπεύθυνη Διοίκηση.
    Όσον αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές, προφανώς δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτή που έγινε στο χώρο που σήμερα στεγάζει την Ένωση Μικρασιατών. Εχει όμως τη σημασία της γιατί είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ολιγωρίας και εμπαιγμού από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, η οποία ενώ ενημερώθηκε για την αυθαιρεσία στον δημόσιο  χώρο, όχι μόνο δεν έπραξε τίποτα για να το αποτρέψει, αλλά αντιθέτως η ίδια η κα Δήμαρχος δήλωνε δημόσια ότι « ατυχείς συγκυρίες εμπόδισαν την ολοκλήρωση του έργου ». Η Διοίκηση είναι υπόλογη για αυτή την αυθαιρεσία και την εξυπηρετεί να κλείνει τα μάτια αφού δεν έχει την πολιτική βούληση να στεγάσει την Ένωση Μικρασιατών σε νόμιμο κτίσμα, όπως θα άρμοζε στην περίπτωση και με ανεύθυνο τρόπο τακτοποιεί την στέγασή της σε αυθαίρετο κτίσμα αμφιβόλου στατικής επάρκειας, που κανένας μηχανικός δεν θα έβαζε την υπογραφή του.
    Τέλος δεν κατανοούμε όταν λεει «κλείνουμε το μάτι σε όσες άλλες αυθαιρεσίες υπάρχουν στην πόλη». Εάν η κα Δήμαρχος έχει να καταθέσει κάτι συγκεκριμένο την προκαλούμε να το κάνει. Διαφορετικά λασπολογεί.
Πάντως μετά από δική μας παρέμβαση δεσμεύτηκε να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο την εξέταση όλων των αυθαιρεσιών σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους. Αν και θεωρούμε περιττό να συζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο τα αυτονόητα, αναμένουμε
Γιάννης Τσαγκάρης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης«ΠΟΛΙΤΕΣ Ν. Ερυθραίας»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΩΣΤΗ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ (Ρ.Ε.Κ.Ε.)
Κυρία Δήμαρχε,
Επειδή πιστεύω ότι παρακολουθήσατε με προσοχή την τοποθέτησή μου στον απολογισμό όπου πρότεινα τη χρηματοδότηση από τις Τράπεζες της δημιουργίας χώρων στάθμευσης, μπορώ να συμπεράνω ότι δεν καταλάβατε λάθος αλλά σκόπιμα προσπαθείτε να παραπλανήσετε τους αναγνώστες σχετικά με την πρότασή  μας.
Δεν υποστήριξα να παραχωρήσουμε στις Τράπεζες δημοτικό χώρο για να κατασκευάσουν πάρκιν και να το εκμεταλλευτούν με την διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αλλά ότι είναι υποχρέωση τους να συμβάλλουν οικονομικά στην κατασκευή και λειτουργία από το Δήμο χώρων στάθμευσης επειδή η παρουσία τους και η απουσία θέσεων στάθμευσης στα καταστήματα τους οξύνει το πρόβλημα στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Καλό είναι αν διαφωνείτε επί της ουσίας να καταθέσετε την δική σας διαφορετική πρόταση του προβλήματος και όχι να καταφεύγετε σε επικοινωνιακά τρικ προκειμένου να αποφύγετε να έρθετε σε αντιπαράθεση με αυτούς (όπως οι τράπεζες) που δημιουργούν με τη λειτουργία τους τα προβλήματα στην πόλη μας.