Κατά πλειοψηφία «πέρασε» από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου 2016, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2017.
Σε μια αίθουσα όπου η παρουσία των συμβούλων της μειοψηφίας αριθμούταν στα δάκτυλα του ενός χεριού (παρόντες ήταν οι σύμβουλοι Γιώργος Παπαδόπουλος – Σίγουρα Βήματα, Ιωάννης Τσαγκάρης & Παναγιώτης Κανακάκης – Συνεργασία, Παναγιώτης Ραυτόπουλος – Πολίτες & Πόλη και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Καλλιόπη Πάστρα-Μάγερ, ενώ στην αρχή της συνεδρίασης ήταν αρχικά παρών ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Γιάννης Καπάτσος, ο οποίος αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσωρινή αργία πέντε δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση), ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος ανέλαβε να κάνει την εισήγηση του θέματος, αναφερόμενος αναλυτικά στα υπό υλοποίηση, αλλά και στα προγραμματιζόμενα νέα έργα στις τρεις Δημοτικές Ενότητες. Βέβαια, η είδηση στην εισήγηση του δημάρχου ήταν η ανοιχτή πλέον καταγγελία για εργολάβο ο οποίος, με σειρά «εκδικητικών» ενστάσεων, καθυστερεί την υλοποίηση έργων στον Δήμο και μάλιστα σε μια περίοδο που, όπως ανέφερε ο κ. Γ. Θωμάκος, έχει σημειωθεί«ρεκόρ δημοπρατήσεων».
Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον είχε η παρατήρησή του ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των Κοινοτικών Συμβουλίων προκειμένου τα προτεινόμενα από αυτά έργα, στο πλαίσιο της συμμετοχικότητας στις σχετικές αποφάσεις που εφαρμόζει ο Δήμος, να «προσαρμόζονται» στον τρόπο κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος.
Περισσότερη συμμετοχή ζήτησε η μειοψηφία
Από πλευράς μειοψηφίας, η αυστηρότερη κριτική προήλθε από την παράταξη Συνεργασία. Έτσι, ο εισηγητής της Ιωάννης Τσαγκάρης εγκάλεσε τη δημοτική Αρχή για καθυστερημένη και «με το σταγονόμετρο» παροχή στοιχείων του Τεχνικού Προγράμματος στις παρατάξεις, ενώ έκανε λόγο και για «έλλειψη κατεύθυνσης» στο Τ/Π που παρουσίασε η διοίκηση και μάλιστα,«χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την ίδια παράταξη, ο κ. Παναγιώτης Κανακάκης εξέφρασε την απορία του για τον τρόπο με τον οποίο καταρτίζεται το Τεχνικό Πρόγραμμα, ζητώντας από τη διοίκηση να φέρει στο Σώμα σε προσεχή συνεδρίαση τον σχετικό κανονισμό. Επίσης, κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι «αποκλείει» τις παρατάξεις της μειοψηφίας από την κατάρτιση του Τ/Π, στερώντας τους τη δυνατότητα της άσκησης ελέγχου, που είναι και ο θεσμικός ρόλος τους.
Από πλευράς της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, αν και ανέφερε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα ασχολείται με «έργα ρουτίνας και καθημερινότητας», ενώ απουσιάζει εντελώς η στρατηγική που θέλει να χαράξει η δημοτική Αρχή σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής στον Δήμο, είπε ότι θα το ψηφίσει «για να μην δώσει το άλλοθι» στη διοίκηση να υποστηρίξει ότι η μειοψηφία δεν θέλει να γίνουν έργα στην πόλη.
Ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε να ενταχθεί κωδικός στο Τ/Π και για την ανακατασκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ερυθραίας, με ποσό της τάξεως των 300.000 ευρώ, για να δεχθεί την απάντηση του δημάρχου ότι η ΚΤΥΠ Α.Ε. προτίθεται να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ 2014-2020, κι αν αυτό δεν συμβεί, ο Δήμος δεσμεύεται να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος ανακατασκευής. Παρά τη διαβεβαίωση, ο σύμβουλος της μείζονος επέμενε στην πρότασή του, η οποία μπήκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε με ψήφους 23 κατά και 2 υπέρ.
Προτιμάτε να κρίνετε και όχι να συμμετέχετε
Από την πλευρά της, η διοίκηση του Δήμου επέκρινε τη στάση της μειοψηφίας, η οποία ενώ δεν συμμετέχει στους συμμετοχικούς θεσμούς στην πόλη, ασκεί κριτική σε αυτούς (υπήρξε και φραστικό επεισόδιο για το θέμα μεταξύ του δημάρχου και του κ. Π. Κανακάκη).
Επίσης, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Χρήστος Καλός, σημείωσε ότι υπάρχει κανονισμός κατάρτισης Τεχνικού Προγράμματος, που είναι διαθέσιμος σε όποιον θελήσει, ενώ υποστήριξε ότι ο Δήμος διαθέτει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το οποίο έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας & Αγοράς Εργασίας, Ευάγγελος Αυλήτης, έκανε λόγο για ένα «ρεαλιστικό Τεχνικό Πρόγραμμα», που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας. «Δεν χρειάζονται «φαραωνικά» έργα σε αυτή τη συγκυρία» τόνισε ο κ. Αυλήτης, «καρφώνοντας» τον κ. Παπαδόπουλο, ενώ καυτηρίασε την απουσία των παρατάξεων της μειοψηφίας από τις συμμετοχικές διαδικασίες στον Δήμο.
Οι προτάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου της Νέας Ερυθραίας ,αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας , για αυτό και ήταν αρκετά λετπομερείς σε τομείς όπως φωτισμός ,ασφαλτοστρώσεις δρόμων , στάσιμα νερά σε γωνίες δρόμων κλπ.
Αν ο Δήμος κατορθώσει να υλοποιήσει έστω μέρος αυτών ,πιστεύουμε ότι κάτι θα βελτιωθεί σε αυτή την Πόλη.
Από εκεί πέρα η αναφορά για καλύτερη προσαρμοστικότητα στον τρόπο κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος δεν με βρίσκει σύμφωνο αφενός μεν γιατί αυτό αφορά εκείνον που παίρνει την τελική απόφαση και καταρτίζει το πρόγραμμα, που σε κάθε περίπτωση δεν είναι τα τοπικά συμβούλια τα οποία απλώς προτείνουν και εισηγούνται, αφετέρου γιατί δείχνει μια εμμονή στη τυπολατρία και όχι στην ουσία που είναι και το ζητούμενο.
Παρόλα αυτά θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει από πλευράς Δημάρχου καθορισμός εκπροσώπου , που μέσα από τις επαφές με τα κοινοτικά Συμβούλια , θα μπορούσε να καθορίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια και το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαν να κινηθούν οι προτάσεις τους.