Με αφορμή τον θάνατο της Κενυάτισσας νομπελίστας Ουανγκάρι, Μαατάι, θέλω με βάση την σχεδόν εικοσαετή εμπειρία από τα ταξίδια μου στην Κένυα, να πω μερικά πράγματα για την γυναίκα της Κένυας, που ισχύουν για όλες τις γυναίκες της Αφρικής.
Κατ’ αρχήν ό,τι καλό συμβαίνει στην Αφρική προέρχεται από τις γυναίκες.
Το φαινόμενο ο σύζυγος αφού κάνει παιδιά  να εγκαταλείπει στην οικογένεια, είναι σύνηθες.
Χαρακτηριστική περίπτωση ο πατέρας του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος ήταν Κενυάτης.
Συχνά στα σχολεία συναντάμε μια αφίσα που γράφει: «Μη πουλάτε τα κορίτσια σας για μερικές αγελάδες. Δώστε τους μόρφωση».
Τα κορίτσια στην Κένυα σε ηλικία 15 χρονών είναι ώριμα για γάμο. Επειδή εκεί ο γαμπρός αγοράζει την γυναίκα του απ’ τους γονείς της, οι φτωχές οικογένειες πουλάνε τα κορίτσια τους για 3-4 αγελάδες, σε πλούσιους γαμπρούς, οι οποίοι είναι σε θέση να πληρώσουν.
Επειδή δε στην Κένυα επιτρέπεται η πολυγαμία, οι πλούσιοι αγοράζουν για το χαρέμι τους νέα φτωχά κορίτσια.
Το δικαίωμα της πολυγαμίας εκμεταλλεύονται πολλοί Κενυάτες και όχι μόνο οι Μουσουλμάνοι.
Γνωρίζω ένα Κενυάτη, του οποίου ο πατέρας είχε είκοσι γυναίκες, από τις οποίες απέκτησε εκατό (!) παιδιά.
Επαγγελματικά η κοινωνία προσφέρει πολύ λίγες δυνατότητες στην Κενυάτισσα.
Οι λίγες γυναίκες, οι οποίες αποκτούν μετά από σπουδές δυνατότητα επαγγελματικής καριέρας, συναντάνε τρομερές δυσκολίες στην ανδροκρατούμενη κοινωνία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πολιτικής μηχανικού Αϊσά, με την οποία συνεργαστήκαμε στην διάνοιξη πολλών πηγαδιών.
Όταν έκανε για λογαριασμό της Επιτροπής μας γεώτρηση στην αυλή ενός γυμνασίου, μάζεψε όλες τις μαθήτριες για να δουν την δουλειά της και να πεισθούν, ότι μια γυναίκα μπορεί να ασκήσει αντρικό επάγγελμα.
Γι’ αυτό κι εμείς στην Επιτροπή μας δίνουμε κατά προτίμηση υποτροφίες σε κορίτσια για να σπουδάσουν στο Γυμνάσιο (μέχρι σήμερα δώσαμε 300 υποτροφίες).
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στην Κένυα μια οικιακή βοηθός παίρνει μισθό 50 Ευρώ τον μήνα και ότι ένα δάσκαλος παίρνει 100 Ευρώ, καταλαβαίνει κανείς, ότι μια φτωχή οικογένεια δεν μπορεί να πληρώσει 250 με 350 € τον χρόνο και για 4 χρόνια, για να στείλει στο Γυμνάσιο την κόρη της, όσο καλή μαθήτρια και αν είναι.
Η νομπελίστα Ουανγκάρι Μαατάι είναι ένα παράδειγμα γυναίκας της Αφρικής, η οποία όχι μόνο κατάφερε να σπουδάσει, αλλά να γίνει φωτεινό παράδειγμα θέλησης για όλες τις γυναίκες της μαύρης Ηπείρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.