Νέες οικοδομικές εργασίες επέκτασης στο «Super Θ», όπως και απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στον ακάλυπτο χώρο του σούπερ μάρκετ που λειτουργεί κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας σε περιοχή αμιγούς κατοικίας, επί της οδού Χαρ. Τρικούπη και Αίαντος στη Νέα Ερυθραία, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής που απέστειλαν και σχετικό φωτογραφικό υλικό στη «Ν.Ε.».
Όπως εικάζουν οι ίδιοι, πρόκειται για την κατασκευή ανελκυστήρα στον πίσω χώρο του κτιρίου, που ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου, με σκοπό τη μεταφορά εμπορευμάτων στον πρώτο όροφο και ερωτούν τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς αν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για το σκοπό αυτό. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν, «υποφέρουν από τη δυσωδία των απορριμμάτων που συσσωρεύονται στον ακάλυπτο χώρο του σούπερ μάρκετ με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τα οποία μαζεύουν δημοτικά απορριμματοφόρα (!) μια-δυο φορές την εβδομάδα, εισερχόμενα σε ιδιωτικό χώρο». Άλλωστε, ο υπόγειος κάδος απορριμμάτων που τοποθέτησε επί της οδού Αίαντος η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Νέας Ερυθραίας, αποτελεί κοινό μυστικό μεταξύ των κατοίκων πως έγινε για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του σούπερ μάρκετ. Αλλά και αυτός δεν επαρκεί. Απορρίμματα ξεχειλίζουν και συσσωρεύονται εκτός του κάδου, αν και τον αδειάζουν καθημερινά τα απορριμματοφόρα του δήμου. Για το λόγο αυτό δηλώνουν πως θα απευθυνθούν στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.
Τη στιγμή που άπαντες γνωρίζουν ότι πρόκειται για σούπερ μάρκετ σε περιοχή όπου δεν επιτρέπεται μια τέτοια χρήση, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο Συνήγορος του Πολίτη με αναφορά του «καταπέλτη» για τον Δήμο Νέας Ερυθραίας και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών (σχετική αναφορά του από 29/12/2005), που συναίνεσαν για να λάβει άδεια λειτουργίας, οι διοικούντες κάνουν τα «στραβά μάτια» και ο ιδιοκτήτης ακολουθεί την πεπατημένη. Μετά τη νομιμοποίηση και των πολεοδομικών παραβάσεων που έχει διαπιστώσει η διεύθυνση Πολεοδομίας από το 2005, η «Δ. Θανόπουλος, Εμπόριο Τροφίμων & Οικιακών ειδών Α.Ε.» αιτήθηκε λίγο πριν από την εκπνοή της θητείας της προηγούμενης διοίκησης του υπό κατάργηση Δήμου Νέας Ερυθραίας «προέγκριση ίδρυσης μικτού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με τμήματα παντοπωλείου, οπωρολαχανοπωλείου, κρεοπωλείου, ιχθυοπωλείου, πρατηρίου γάλακτος, ειδών ζαχαροπλαστικής, χώρου πώλησης άρτου, αρτοσκευασμάτων και αρτοπαρασκευασμάτων επί της οδού Χαρ. Τρικούπη 164». Αυτή τη φορά για τα διπλάσια τετραγωνικά μέτρα λειτουργίας του, από τα 400 τ.μ. που τυπικά καταλάμβανε, βάσει της πρώτης άδειας του, μέσα σε περιοχή αμιγούς κατοικίας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, ωστόσο, έχει αποφανθεί για το θέμα και «θεωρεί ότι η συγκέντρωση πολλών διαφορετικών καταστημάτων σε μια επιχείρηση ξεφεύγει από τον ορισμό του μικτού καταστήματος και λειτουργεί ως κατ? ουσίαν σούπερ μάρκετ, μορφή επιχείρησης που δεν μπορεί να λειτουργήσει σε χώρο αμιγούς κατοικίας, όπως έχει προσδιοριστεί η ζώνη στην οποία λειτουργεί το παραπάνω κατάστημα».
Για την ιστορία της υπόθεσης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του σούπερ μάρκετ δόθηκε στις 11/10/2004 από τον τότε δήμαρχο Δημήτρη Μπουρίκα κι ενώ το κτίριο ήταν ακόμη σε στάδιο ανέγερσης. Στο δημοτικό συμβούλιο είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων, ενώ ως αντιπολίτευση τότε η τελευταία διοίκηση του Δήμου Νέας Ερυθραίας είχε καταψηφίσει το θέμα με τη Βασιλική Ταμβάκη να κάνει λόγο για «καθημερινή καταστρατήγηση της νομοθεσίας σε βάρος της κατοικίας, του περιβάλλοντος, της ορθολογικής ανάπτυξης και της λειτουργίας της πόλης μας». Έξι χρόνια έπειτα, τι άλλαξε και λίγο πριν από την εκπνοή της θητείας της η διοίκηση του δήμου εισηγήθηκε την προέγκριση μιας κατ? ουσίαν παράνομης άδειας, που όπως κατήγγειλε στο παρελθόν, υπέγραψε ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπουρίκας;
Οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς, πλέον, καλούνται να απαντήσουν στα ουσιώδη ερωτήματα των κατοίκων και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους αν θα εξακολουθήσουν να δέχονται την καταστρατήγηση της νομοθεσίας μέσα σε περιοχή αμιγούς κατοικίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.