xrhseis_ghs

Με σχέδιο νόμου ο οποίος έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή επιχειρείται να αλλάξουν πολλά πράγματα ως προς της περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αλλαγή χρήσης γης σε ολόκληρους οικισμούς όπως π.χ. ένθεν και ένθεν της Εθνικής Οδού, όπως στη συνοικία Αδαμών και αλλού. Όπως έχουν βάλει σκοπό να ξεπουλήσουν τα πάντα για ένα πιάτο ψωμί οι επικίνδυνοι κυβερνώντες έρχονται με ένα νόμο να ανατρέψουν υφιστάμενες καταστάσεις δικαίου καταστρατηγώντας, ακόμη μια φορά, το Σύνταγμα και αγνοώντας εντελώς την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Πιο συγκεκριμένα με σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε, προ ημερών, στο διαδίκτυο προς διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος (;) με τίτλο: «Περιβαλλοντική βιώσιμη ανάπτυξη. Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και συνεταιρισμοί και χρήσεις γης». Αυτό το τελευταίο, όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του συλλόγου Κηφισός κ. Δημήτρης Κυριαζόπουλος, στο τελευταίο κεφάλαιο του υπό διαβούλευση νόμου για τις χρήσεις γης αναφέρει ότι αλλάζει το μέχρι σήμερα καθεστώς κι ενώ οι χρήσεις γης εξεδίδοντο με Προεδρικό Διάταγμα αφού πρώτα γινόταν έλεγχος από το ΣτΕ με γνωμοδότηση ώστε να είναι σύμφωνες οι αλλαγές με τις συνταγματικές επιταγές, τώρα απλά θα ρυθμίζονται αυτές οι αλλαγές χρήσεις με νόμο.
Τι σημαίνει όμως αυτό; Απλά ένας υπουργός μέσα σε ένα νομοσχέδιο μπορεί να περάσει να γίνει αλλαγή χρήσης ίδρυσης πολυκαταστήματος π.χ. στην Εκάλη παρότι η περιοχή προστατεύεται με συνταγματικές ρυθμίσεις. Μέχρι να κάνουν προσφυγή οι κάτοικοι και ο Δήμος εναντίον του νόμου και να δικαιωθεί, εφόσον δικαιωθεί, το πολυκατάστημα θα μπορεί να λειτουργεί κανονικά τουλάχιστον για μια δεκαετία.
Να θυμίσουμε ότι το 2002, επί ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε Διάταξη, σύμφωνα με την οποία μία απλή υπουργική απόφαση μπορεί να εφαρμόσει διατάξεις σχετικές με την αλλαγή χρήσης γης, ενδεχομένως ακόμη καταστροφικές για το περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό έγιναν πολλές αντισυνταγματικές αλλαγές χρήσης στις Αδάμες, τις οποίες κατάφεραν οι κάτοικοι με δικαστικούς αγώνες χρόνων να ανατρέψουν. Παρόλα αυτά, ό,τι χτίστηκε τότε, ακόμα και όταν άλλαξε προς όφελος των κατοίκων ο νόμος, παρέμεινε. Το 2006 ύστερα από τις προσφυγές των κατοίκων καταργήθηκε αυτή η διάταξη που άλλαζε τις ζωές τους κατά το δοκούν, διάταξη όμως που επαναφέρεται τώρα με άλλο σχέδιο νόμου. Αν λοιπόν αυτό το σχέδιο νόμου τελικά ψηφιστεί θα επιβαρύνει τους όρους διαβίωσης των κατοίκων σε κάποιες συνοικίες όπως π.χ. των Αδαμών αλλά και άλλων συνοικιών του Δήμου μας προς το χειρότερο.
Εκεί που είχαμε ξεμπερδέψει με την προηγούμενη διάταξη για τις καινούριες αποφάσεις και είχαμε πει «δόξα τω Θεώ» έρχεται τώρα αυτός ο νόμος και λέμε «Βοήθα Παναγιά μου», μας είπε κάποιος κάτοικος της περιοχής Αδαμών. Άντε φτου και από την αρχή προσφυγές και κόντρα προσφυγές και παραστάσεις για να προστατευτούν τα αυτονόητα.
Ασφαλώς, πρόσθεσε κάτοικος της περιοχής, αποτελεί προσδχέδιο νόμου και μας παρέχει τη δυνατότητα να τρέξουμε για να προλάβουμε να διατυπώσουμε τις ενστάσεις μας στο ΥΠΕΚΑ αλλά και να ενημερώσουμε τους βουλευτές της Περιφέρειάς μας μήπως γίνει τίποτα, αλλά με τη φόρα που έχουν πάρει να ξεπουλάνε τα πάντα όλα είναι πιθανά. Γι’ αυτό ας είμαστε σε επιφυλακή για άλλη μια φορά!

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΗΦΙΣΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.