Το πρώτο Τοπικό Συμβούλιο Νέων εκλέχθηκε στην πόλη μας και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πρώτο πυρήνα παρέμβασης και διεκδίκησής τους στα κοινά

255-tosyn_ne.jpg

Μειωμένο ήταν το ενδιαφέρον των νέων της πόλης μας για την ανάδειξη του Τοπικού Συμβουλίου τους, αν και όσοι συμμετείχαν, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν έναν πρώτο πυρήνα για να προσελκύσουν και τους συνομηλίκους τους σε μια προσπάθεια παρέμβασής τους στα κοινά και διεκδίκησης των θεμάτων που τους απασχολούν. Ποια είναι αυτά; Αθλητικοί χώροι, πολιτιστικές δραστηριότητες, καλύτερα σχολεία, απόδοση δημόσιου χώρου στη νεολαία, πέρα από τον «εγκλεισμό» τους στις ανθούσες καφετέριες της Νέας Ερυθραίας που τους επιφυλάσσουν όσοι αποφασίζουν για το μέλλον τους, χωρίς να τους ρωτούν. «Πρέπει επιτέλους να ακουστεί και η φωνή της νεολαίας στο δημοτικό συμβούλιο», λένε σήμερα στη «Ν.Ε.» οι πέντε που απαρτίζουν το Τοπικό Συμβούλιο Νέων της Νέας Ερυθραίας.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για την ανάδειξη του Τοπικού Συμβουλίου Νέων είχαν άτομα ηλικίας από 15 έως 28 ετών που ήταν εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του δήμου. Ωστόσο, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, έπρεπε προηγουμένως να καταθέσουν αιτήσεις εγγραφής στο μητρώο των νέων, γεγονός που όπως επισημαίνουν, έδρασε αποτρεπτικά για τη συμμετοχή τους στις εκλογές. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το δημοτολόγιο, οι συγκεκριμένες ηλικίες ξεπερνούσαν τα 2.000 άτομα, στο μητρώο εγγράφηκαν μόλις 35, ενώ ψήφισαν τελικά οι 18. Από αυτούς εκλέχθηκαν οι 5 πρώτοι σε σταυρούς που θα απαρτίσουν το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και θα συγκροτηθούν σύντομα σε Σώμα. Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, το Συμβούλιο συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του και μέσω αυτού προωθεί όλες τις απόψεις, τα θέματα και τα ενδιαφέροντα των νέων της περιοχής στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την όλη διαδικασία, Νίκος Καραφωτίου, «ο δήμος έχει ήδη διαμορφώσει τον κατάλληλο χώρο για τις συνεδριάσεις τους, όπου μπορούν να συμμετέχουν, εκτός του πενταμελούς συμβουλίου, όλοι οι νέοι της πόλης, ανεξαρτήτως αν ψήφισαν ή όχι, προκειμένου να κάνουν στο δημοτικό συμβούλιο τις παρεμβάσεις τους και να χαραχθεί μια πολιτική νεολαίας στον δήμο μας».

Το πενταμελές Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας μίλησε στη «Ν.Ε.» και παρακάτω εκφράζουν τις απόψεις τους για το νέο θεσμό και πώς βλέπουν το ρόλο τους σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο.

petrova_alexandra.jpg«Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σε αυτή την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια συμμετοχής των νέων στα κοινά. Όπως τη βλέπω, είναι ελπιδοφόρα και ξεκινά με αισιοδοξία και προοπτικές. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μικρή συμμετοχή νέων. Αυτό δείχνει τη γενικότερη τάση απαξίωσης στην άσκηση πολιτικής και συμμετοχής στα κοινά από μεγάλο μέρος των πολιτών. Και εδώ πιστεύω θα παιχτεί το παιχνίδι! Πρώτος στόχος μας θα είναι να γνωρίσουμε και να μας γνωρίσουν τα παιδιά του δήμου μας. Η ισχύς βρίσκεται στην ένωση και όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Πιστεύω στο θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων και νομίζω πως με τον καιρό θα δικαιωθώ».

karafotiou_dimitrios.jpg«Ήθελα να ασχοληθώ με τα κοινά γιατί έχω ελεύθερο χρόνο και με ενδιαφέρουν τα θέματα που απασχολούν τους νέους στον δήμο μας. Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων τα βλέπω ως μια ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις απόψεις μου ως νέος άνθρωπος. Η μικρή συμμετοχή που παρατηρήθηκε ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτές οι εκλογές δεν ήταν υποχρεωτικές. Οι νέοι δεν παρακινήθηκαν γιατί έχουν και πολλές άλλες ασχολίες, μαθήματα, σπουδές, φροντιστήρια κ.α. Το γεγονός ότι υποχρεωνόμαστε βάσει του νόμου να εγγραφούμε σε ένα μητρώο νέων για να έχουμε δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, πιστεύω ότι δεν χρειαζόταν, αλλά πάντα υπάρχει γραφειοκρατία σε αυτά τα θέματα. Ίσως την επόμενη φορά να μη χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο. Έστω και με αυτή τη μικρή συμμετοχή, εμείς σκοπεύουμε να δημιουργηθεί ένας πυρήνας ώστε να προσελκύσουμε και άλλους νέους στην πόλη μας να ασχοληθούν και να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί και οι πέντε που εκλεχθήκαμε, έχουμε πολύ φαντασία και όρεξη. Πιστεύω ότι τα θέματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν και να τα θέσουμε ως πλαίσιο διεκδίκησης, είναι η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων, πολλές μουσικές εκδηλώσεις, η φιλία, η επικοινωνία και οι καλές μας σχέσεις, όπως και η δημιουργία αθλητικών χώρων και υποδομών. Όσο μεγαλώνουν οι αθλητικές υποδομές, τόσο μειώνονται οι παραβατικές συμπεριφορές των νέων στον δήμο μας και γενικότερα. Αλλά είναι και μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας».

pyrenis_kostis.jpg«Η μικρή συμμετοχή των νέων ήταν γεγονός. Αν βάλεις ένα φίλτρο αναζήτησης στον υπολογιστή θα σου βγουν κατευθείαν οι 2.000 νέοι της Νέας Ερυθραίας. Το να τους βάλεις να τρέχουν στο δημαρχείο για να κάνουν αίτηση, αυτό ήταν τελείως περιττό και αποτρεπτικό. Ίσως να ψήφιζαν πολλοί περισσότεροι σε διαφορετική περίπτωση. Αλλά και από τον δήμο μια τυπική ανακοίνωση βγήκε. Με το να είμαστε νέοι δε σημαίνει ότι είμαστε και… υπό. Ελπίζω να μας δώσουν κάποια σημασία στο μέλλον. Από την άλλη βλέπουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν ενδιαφέρεται κιόλας να συμμετέχει. Έβλεπα και φίλους μου που τους έλεγα, πάμε να κάνουμε κάτι και μου απαντούσαν, έλα τώρα, πήγαινε εσύ και θα μας εκπροσωπήσεις. Πού να τρέχουμε το πρωί στο δημαρχείο, έχουμε να βγούμε το βράδυ. Για να τρέχω στις δημοτικές εκλογές νιώθω λίγο μικρός να το κάνω, οπότε τα Τοπικά Συμβούλια Νέων είναι πιο κοντά μας. Ελπίζω πάντως να προσελκύσουμε και άλλους νέους ανθρώπους. Ίσως να ανεβάσουμε και κάποια ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο για να επικοινωνούμε και με τα άλλα συμβούλια των νέων. Προσωπικά ενδιαφέρομαι πολύ για τη Νέα Ερυθραία και την ίδια στιγμή νομίζω ότι υπάρχει μεγάλης ηλικίας κόσμος που ενδιαφέρεται πολύ λιγότερο. Θέλω να βοηθήσω να φτιαχτεί για παράδειγμα ένα σωστό γήπεδο μπάσκετ που τόσο μάς λείπει. Αυτό το γήπεδο που υπάρχει τώρα στο Μορτερό, ούτε για καρτ δεν κάνει λόγω . Άσε που συνήθως είναι κλειστό. Αλλά παρατήρησα επίσης ότι ήρθαν και αστυνομικοί και έδιωξαν κάποια παιδάκια που έπαιζαν μπάλα δίπλα. Θα πρέπει να δούμε και να διεκδικήσουμε θέματα των σχολικών κτιρίων, αλλά και απόδοσης δημόσιων χώρων στη νεολαία, πέρα από την καφετέρια που εύκολα μας προσφέρουν στη Νέα Ερυθραία. Πηγαίναμε για παράδειγμα στο πάρκο της Αγίας Ματρώνας παλιότερα, αλλά τώρα δεν υπάρχουν ούτε παγκάκια. Το να κάναμε ένα μουσικό στέκι, όπου θα ανταλλάζαμε τις ιδέες μας ως νέοι άνθρωποι, να ακούμε μουσική ή να παίζουμε κάποιο μουσικό όργανο, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα καλλιτεχνικό φυτώριο στον δήμο μας».

theodoropoulou_xristina.jpg«Η συμμετοχή των νέων για τα Τοπικά τους Συμβούλια δεν ήταν μεγάλη. Πίστευα ότι οι νέοι στον δήμο μας είναι περισσότερο μέσα στα πράγματα. Τελικά, ίσως δεν ενημερώθηκαν για το τι είναι αυτός ο θεσμός και δεν έψαξαν να μάθουν κάτι παραπάνω ή απλώς μπορεί να μην ενδιαφέρθηκαν. Αλλά αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Ίσως σε δυο χρόνια να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή, καθώς φέτος ήταν η πρώτη φορά που ψηφίσαμε. Προσωπικά, εξ αρχής όταν έμαθα ότι πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, ήθελα να συμμετάσχω. Πιστεύω ότι θα δημιουργήσουμε έναν πυρήνα και από τα λίγα που έχουμε συζητήσει με τους υπόλοιπους, είπαμε πως θα κάνουμε κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως και στα σχολεία. Αλλά κι εμείς ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές μας. Αλλά σίγουρα μας δίνεται η δυνατότητα και το βήμα να εκφράσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας ως νέοι άνθρωποι. Πιστεύω ότι μέσα από το Τοπικό Συμβούλιο θα γνωρίσω καλύτερα την τοπική κοινωνία, να δω πιο αναλυτικά τα προβλήματα που μας απασχολούν και να ασχοληθώ με αυτά. Θα προσπαθήσουμε να τα αναδείξουμε. Επειδή ήμουν αθλήτρια, η δημιουργία αθλητικών χώρων και υποδομών είναι ένα σημαντικό θέμα για τον δήμο μας και ιδιαίτερα για τους νέους. Ως νέοι άνθρωποι, για παράδειγμα, πάντα λέγαμε και αναρωτιόμαστε, γιατί να μην υπάρχει και στην πόλη μας ένα κολυμβητήριο; Όπως πιστεύω ότι και για το θέμα των σχολικών υποδομών θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά. Αυτές θα είναι κάποιες προτάσεις που θα κάνουμε σιγά-σιγά. Αν πίστευα ότι ο ρόλος μας θα είναι διακοσμητικός, δεν θα συμμετείχα. Μπορούν να γίνουν πράγματα, αλλά αυτό θα το δείξει η πορεία. Πρέπει επιτέλους να ακουστεί και η φωνή της νεολαίας στο δημοτικό συμβούλιο».

guvailas-alkis.jpg«Η χαμηλή συμμετοχή των νέων δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της Νέας Ερυθραίας. Αυτό το βλέπω και στο Πανεπιστήμιο όπου σπουδάζω ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι πολύ μικρή. Η κύρια ευθύνη για μένα πέφτει καθαρά στους νέους. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όταν έχουν τόσες πολλές ασχολίες, δεν έχουν και όρεξη να ασχοληθούν με τα κοινά. Όλοι ασχολούμαστε, όταν το πρόβλημα αγγίξει εμάς τους ίδιους. Όταν δεις ότι το δικό σου βύσμα είναι μικρότερο από του διπλανού σου, αρχίζεις να λες ότι υπάρχει αναξιοκρατία και σε τι χώρα ζούμε. Αλλά, όταν δεν έχεις κάνει τίποτα τόσα χρόνια, μην περιμένεις να αλλάξει κάτι. Το γεγονός ότι μας ανάγκασαν να εγγραφούμε σε ένα μητρώο νέων, σίγουρα έδρασε αποτρεπτικά ως προς τη συμμετοχή, αλλά θεωρώ ότι ήταν καλύτερο, γιατί οι 35 που γραφτήκαμε σίγουρα κάναμε μια προσπάθεια και δείξαμε ένα ενδιαφέρον, οπότε μπορούμε να πούμε ότι σίγουρα θα δώσουμε κάτι παραπάνω. Είμαι σίγουρος ότι θα δημιουργήσουμε έναν πυρήνα ώστε να προσελκύσουμε και άλλους νέους να συμμετέχουν. Αυτό το διαπιστώνουμε ήδη στις παρέες μας και τους καλούμε να έρθουν μαζί μας. Το κύριο θέμα που θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε είναι ο αθλητισμός στην πόλη μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της νεολαίας και με αφορμή και τις υποθέσεις ντόπινγκ που βλέπουμε, είναι τα ναρκωτικά. Πώς θα μπορέσεις να αποσπάσεις τη νεολαία από αυτά; Με τον αθλητισμό και φυσικά το διαχωρίζω από τον πρωταθλητισμό. Επίσης θωρώ ότι οι νέοι θα πρέπει να έχουν παιδεία, εκτός της μόρφωσης. Θα δείξει στο μέλλον αν θα μπορέσουμε να πετύχουμε στις παρεμβάσεις μας στα κοινά οι νέοι μέσω του Τοπικού Συμβουλίου μας. Εμείς θα τους δείξουμε στο δημοτικό συμβούλιο τα προβλήματά μας και όσα μας απασχολούν. Αν συμφωνήσουμε, έχει καλώς, αν διαφωνήσουμε, τότε θα υπάρξει ρήξη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.