ΠNEYMATIKO ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ? «ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ 2010»

Θαυμάσια και άκρως ενδιαφέρουσα υπήρξε η ομιλία της διακεκριμένης φιλολόγου Χρυσούλας Αθηνάκη με θέμα «Ο Γ. Σεφέρης και η Μικρασιατική Καταστροφή», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο της Αγροτικής Τράπεζας, στο Καστρί. Την ομιλία διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας, μέσα στο πλαίσιο των φετινών ??Αλλοτινών Πατρίδων??.
Η Χρ. Αθηνάκη, με καταγωγή από τα Σούρμενα του Πόντου και τα Βουρλά της Ερυθραίας, εκτός από την πολυετή δόκιμη θητεία της στη μέση εκπαίδευση, είναι βασικό στέλεχος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) του Δήμου Ν. Ιωνίας και γραμματέας της Ενώσεως Σμυρναίων Ν. Ιωνίας.
Για πολύ καιρό μελέτησε το έργο του Σεφέρη και μας παρουσίασε με τρόπο γλαφυρό και λόγο μεστό τα βιώματα της προσφυγιάς που υποφώσκουν στην ποίηση του μεγάλου ποιητή. Ως γνωστόν, ο Σεφέρης, που κατάγεται από τη Σμύρνη και τα Βουρλά, δεν έζησε άμεσα την τραγωδία του ?22, γιατί η οικογένειά του από το 1914 διέμενε στην Αθήνα και στο Παρίσι.
Όμως έμμεσα η Καταστροφή τον πλήγωσε βαθιά κι άφησε τα σημάδια της διάσπαρτα στην ποίησή του, άλλοτε ολοφάνερα κι άλλοτε επιμελώς κρυμμένα σε βαθυστόχαστους στίχους και σε υπονοούμενα. Ο ποιητής δεν ξέχασε ποτέ την ξένοιαστη ζωή που περνούσε τα καλοκαίρια στη Σκάλα των Βουρλών, στα σπίτια των παππούδων και των θείων του. Δεν έπαψαν ποτέ να τον στοιχειώνουν, κατά κάποιο τρόπο, τα φαντάσματα του παρελθόντος: η ρημαγμένη Μικρασία, η πυρπολημένη Σμύρνη, ο χαμένος βουρλιώτικος παράδεισος, οι τρισάθλιοι πρόσφυγες που πλημμύρισαν την Αθήνα ή ο έξοχος ιωνικός λόγος των αμόρφωτων αμπελουργών και ψαράδων του Βουρλά.
Η ομιλία διανθίστηκε με την προβολή διαφωτιστικών φωτογραφιών από διάφορες εποχές του ποιητή και στιγμιοτύπων από την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963.
Καθοριστική για την άρτια παρουσίαση του θέματος υπήρξε η συμβολή της εξαίρετης ηθοποιού Όλγας Δαμάνη, που με ιδιαίτερα υποβλητικό τρόπο μάς διάβασε αποσπάσματα του σεφερικού λόγου, ποιήματα ή πεζά.
Το κοινό, γοητευμένο από την όμορφη λογοτεχνική βραδιά, σίγουρα αποχώρησε πλουσιότερο πνευματικά. Αναμφίβολα η εκδήλωση αυτή ήταν η καλύτερη και η πιο ουσιαστική των φετινών ??Αλλοτινών Πατρίδων??, μεστή περιεχομένου και εντελώς ανέξοδη.
Δυστυχώς όμως αυτού του είδους οι εξαίρετες εκδηλώσεις δεν λένε απολύτως τίποτε σε πολλούς δημότες μας, που ??περί άλλα τυρβάζουσιν??. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν ούτε υποκρισίες του στυλ «δεν το ξέραμε», επειδή χιλιάδες προγράμματα για τις Αλλοτινές Πατρίδες μοιράστηκαν σε όλη τη Νέα Ερυθραία από τα τέλη Αυγούστου. Ποιος τα διαβάζει όμως;
Πενήντα δύο (52) όλοι κι όλοι ήταν οι τυχεροί ακροατές που παρακολούθησαν την ωραία ομιλία – ανάμεσά τους οι δυο υπάλληλοι του Πνευματικού Κέντρου και μόνο δύο από τα μέλη από του Δ. Σ., οι κυρίες Μενδωνίδου και Σόρογκα. Αν είχε γνωστοποιηθεί ότι θα ακολουθούσε δεξίωση ή φαΐ μετά την ομιλία, είμαι σίγουρος ότι θα πλάκωναν στίφη και ορδές, ως συνήθως?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.