Η εργασία με θέμα “Αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας” παρουσιάστηκε για το μάθημα Επιχειρησιακή Επικοινωνία στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας από τις φοιτήτριες Χέλη Χρυσούλα και Αντωνοπούλου Ελευθερία
Το 1977 πρωτοεμφανίστηκε μαζικά στα ταμεία των σούπερ-μάρκετ η πλαστική σακούλα και κάθε χρόνο η χρήση τους αυξάνεται. Με αυτόν τον τρόπο αυξανόταν και οι ποσότητα των ρύπων στον αέρα. Το περιβάλλον δεν μπορούσε να διασπάσει την πλαστική σακούλα και έτσι οι Κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών του πλανήτη πήραν την απόφαση να την καταργήσουν. Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από μέτρησης και έρευνες που είχαν κάνει. Τα αποτελέσματα των ενεργειών τους είναι πολύ ενθαρρυντικά και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των χωρών που ασπάζονται αυτή την ιδέα.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Κάθε τόσο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα βιβλία, στα περιοδικά και σε άλλα μέσα διαβάζουμε ή βλέπουμε διαφορές έρευνες μελέτες για προβληματισμούς που αφορούν το περιβάλλον. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγονται έντονα τα προβλήματα που δημιουργεί η πλαστική σακούλα και γενικά το πλαστικό. Αυτά δημιουργούνται από πολυαιθυλένιο το οποίο παρασκευάζεται από πετρέλαιο και είναι επιβλαβές για το περιβάλλον.
Ο άνθρωπος αύξησε έντονα την χρήση του πλαστικού καταργώντας την χρήση άλλων ειδών όπως γυαλί, ξύλο, μέταλλο τα τελευταία χρόνια. Έτσι δημιουργούνται πολλοί ρύποι που το περιβάλλον δεν μπορεί να τους διασπάσει. Το πρόβλημα εντάθηκε με την συνεχή χρήση της πλαστικής σακούλας αν και έγινε μικρότερη σε πάχος με την πάροδο των χρονών. Σε αυτό συνέβαλαν και οι λιανοπωλητές που την διανέμουν δωρεάν θέλοντας να αυξήσουν τον ετήσιο τσίρο τους κατά 0,3%.
Οι κυβερνήσεις μαζί με τους λιανοπωλητές και με την βοήθεια διάφορων οργανώσεων κατανόησαν το πρόβλημα που δημιουργεί το πλαστικό και η πλαστική σακούλα στο περιβάλλον και σταδιακά αποφάσισαν για την κατάργηση της.
1. «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
ΣΑΚΟΥΛΑΣ» ΕΙΠΕ Η ΕΛΛΑΔΑ
Το καλοκαίρι του 2007 η Ελλάδα δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα και αυτό έγινε εξ αιτίας των μεγάλων πυρκαγιών που υπέστη. Έτσι οξύνθηκε το πρόβλημα που υπήρχε με τους ρύπους του αέρα και αποφάσισαν να πάρουν δραστικά μετρά.
Μερικά από τα μέτρα τα οποία πήραν ήταν το να βάλλουν περισσότερους κάδους ανακύκλωσης και να ορίσουν πρόστιμα στην υπέρβαση χρήσης του νερού. Επίσης, αυξήθηκαν οι διαφημίσεις, τα σποτ και τα διαφημιστικά φυλλάδια για να ενημερώσουν και να ωθήσουν τους πολίτες προς την ανακύκλωση.
Ένα από τα πιο δραστικά μετρά τα οποία πήραν ήταν η κατάργηση της πλαστικής σακούλας και η αντικατάσταση της με σακουλές φιλικές προς το περιβάλλον όπως χάρτινες, πάνινες και σακουλές πολλαπλής χρήσης. Το 2001 είχε ψηφιστεί νόμος με στόχο την μείωση και επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση των πλαστικών τσαντών και γενικά περιορισμό της χρήση τους αλλά ουσιαστικά ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Εντέλει ο νόμος άρχισε να εφαρμόζετε το 2008 .
Πρωτεργάτης αυτής της ενέργειας ήταν ο δήμος Αθηναίων με την σύμπραξη του Δημάρχου κ. Νικήτα Κακλαμάνη και 9 μεγάλων σούπερ-μάρκετ οι οποίοι ξεκίνησαν το πρόγραμμα κατάργησης της πλαστικής σακούλας από της 14-4-2008. σκοπός μέχρι την 1 Ιουνίου να ξεκινήσει κανονικά η διάθεση των βιοδιασπώμενων σακουλών. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 5 χρονιά και στόχο έχει την αφομοίωση του από τους πολίτες και την ένταξη του στην καθημερινή ζωή τους εφ ορού ζωής. Επιπλέον , η συμμετοχή της Αθηνάς στο πρόγραμμα «40C» στοχεύει στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών αεριών στη πόλη.
Ο Δήμος Καλαμάτας ως πρωτοπόρος στην ανακύκλωση χαρτιού, μετάλλων, γυαλιών και πλαστικού ακολουθεί το παράδειγμα της Αθηνάς. Θα αντικαταστήσει στις υπηρεσίες του δήμου και στις δημοτικές επιχειρήσεις τις πλαστικές σακούλες με βιοδιασπώμενες και θα συνεργαστεί κι σε αυτό με αλυσίδες μεγάλων σούπερ μάρκετ για την κατάργηση των πλαστικών σακουλών.
Την ίδια πολιτική ακολούθησε και ο Δήμος Ναυπλίου ο οποίος έθεσε στόχο τη μείωση των πλαστικών σακουλών. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού αγόρασε μεγάλο αριθμό σακουλών φιλικές προς το περιβάλλον, πάνινες και διχτάκια και θα τα διανείμει δωρεάν στις λαϊκές αγορές της πόλης. Επίσης, θα μειωθεί ο δημοτικός φόρος στα καταστήματα που θα αποδεικνύουν με τιμολόγια ότι χρησιμοποιούν για την διακίνηση των εμπορευμάτων τους σακουλές φιλικές προς το περιβάλλον ή διχτάκια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει και πολλοί άλλοι δήμοι της Ελλάδας από το Κιλκίς μέχρι το Ηράκλειο σύμφωνα με συνέντευξη του προέδρου ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια της Ελλάδας είναι συλλογική για την προστασία του περιβάλλοντος μειώνοντας τη χρήση των πλαστικών τσαντών.
Τα τρία καινούργια είδη σακουλών είναι: η βιοδιασπώμενη με ειδικό ένζυμο που έχει χρόνο ζωής 18-24 μήνες και θα διανέμεται δωρεάν, η φιλική προς το περιβάλλον από άμυλο που θα κοστίζει 7 λεπτά και η πάνινη τσάντα η πολυχρησιμοποιούμενη.
2. Η ΕΥΡΩΠΗ «ΧΡΕΩΝΕΙ»
ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ
Οι πόλεις της Ελλάδας που συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάργησης ή περιορισμού της πλαστικής σακούλας επηρεάστηκαν από τις δραστηριότητες διαφόρων πόλεων ή χωρών της Ευρώπης. Αν και η Ευρώπη έχει υψηλό το αίσθημα της ανακύκλωσης αξιοσημείωτο είναι ότι λόγω του υψηλού κόστους ανακύκλωσης αποφάσισε τον περιορισμό της χρήση της με αυστηρά μέτρα. Τα μέτρα που έχουν λάβει μερικές από αυτές είναι:
1. Το Λονδίνο έχει ανακοινώσει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2009 θα χρεώνεται η πλαστική σακούλα, άλλα σκέφτεται το ενδεχόμενο σε 33 δήμους της Αγγλίας την πλήρη απαγόρευσή της .
2. Το Παρίσι καταργεί την χρήση της πλαστικής σακούλας από φέτος και μέχρι το 2010 σε όλη την χώρα.
3. Η Δανία φορολογεί την πλαστική σακούλα και τον φόρο τον αποδίδουν στο κράτος οι έμποροι και όχι οι καταναλωτές. Έτσι το κράτος προωθεί την χρήση σακούλας πολλαπλών χρήσεων.
4. Αντίθετα στο Βέλγιο ο καταναλωτής χρεώνεται την πλαστική σακούλα.
5.Το ίδιο και η Γερμάνια χρεώνει την πλαστική σακούλα σε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα και η τιμή περιλαμβάνει και φόρο.
6. Η Ιρλανδία έχει πάρει τα αυστηρότερα μέτρα από της υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2002 πήραν τα εξής μέτρα: α)ο καταναλωτής χρεώνεται 0,33 E την σακούλα και β) με το plass tax φορολογείτε η κάθε σακούλα περίπου 15 Ε.
7. Το ίδιο και η Σκωτία φορολογεί την πλαστική σακούλα 10 πένες.
8. Ακόμα ειδικό φόρο για της πλαστικές σακούλες εφαρμόζει και η Νορβηγία.
9. Η Ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών σακουλών έως το 2009 και ένα χρόνο αργότερα να απαγορευθούν και να αντικατασταθούν από βιοδιασπώμενες σακούλες
10. Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει ξεκινήσει τις πρώτες συζητήσεις για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών σακουλών.
Με αυτές τις ενέργειες των Ευρωπαϊκών χωρών καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχουν λάβει αρκετά αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό αλλά και την κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Ακόμη, μερικές από τις χώρες συγκεντρώνουν τα χρήματα που μαζεύουν από τις πλαστικές σακούλες και τα διαθέτουν σε άλλες δραστηριότητες για την προστασία του περιβάλλοντος π.χ. το «Πράσινο ταμείο» της Ιρλανδίας.
3. ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑ
Μια αναπτυγμένη βιομηχανικά χώρα όπως η Η.Π.Α. παίρνει και αυτή μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το πετυχαίνει με τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας και την αύξηση χρήσης της χάρτινης σακούλας.
Το σύστημα όμως της χώρας προβλέπει ότι η κάθε πόλη, πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να ξεκινήσει τις δικές της δράσεις που θα στοχεύουν στην μείωση και εξάλειψη της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Μερικά παραδείγματα της δράσεις αυτής είναι:
1. Ο δήμαρχος της Νέα Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει τις μεγάλες αλυσίδες πώλησης αγαθών να εφαρμόσουν πρόγραμμα ανακύκλωσης των πλαστικών σακουλών στο πλαίσιο των προσπαθειών της δημοτικής αρχής για βελτίωση της περιβαλλοντικής πολιτικής.
2. Το Σαν Φρανσίσκο είναι η πρώτη Αμερικάνικη πόλη που απαγόρευσε την χρήση μη βιο-διασπώμενων πλαστικών τσαντών.
3. Η Καλιφορνία ενέκρινε νόμο τον Ιούλιο, που προβλέπει ότι τα μεγάλα καταστήματα θα πρέπει να δέχονται επιστροφές πλαστικών τσαντών και να ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποίηση τους.
Εκτός από τις αναπτυγμένες χώρες τις Η.Π.Α. ανάλογα μέτρα έχουν αναλάβει και άλλες χώρες όπως:
1. Στην Αυστραλία ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Πίτερ Γκάρετ (Peter Garrett) ανακοίνωσε ότι εντός ενός έτους θα ληφθούν μέτρα για τις πλαστικές σακούλες. Η κυβέρνηση εξετάζει ή να βάλλει υψηλό φόρο στην χρήση της πλαστικής σακούλας ή να την απαγορεύσει εντελώς.
2. Η Ουγκάντα μείωσε τη χρήση των πλαστικών σακουλών και τα χρήματα που εξοικονομούνται μπαίνουν σ ένα ταμείο για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των άπορων παιδιών.
3. Η Κίνα ενεργοποίησε απαγορεύσεις για τη δωρεάν διανομή πλαστικών σακουλών από τις 9/1/2008. Οι απαγορεύσεις ξεκινούν από την 1 Ιουνίου και αφορούν δημόσιους χώρους, σταθμούς μέσων συγκοινωνίας και περιοχές φυσικού κάλλους. Επιπλέον, τα καταστήματα θα κοστολογούν ξεκάθαρα τη τιμή των σακουλών.
4. Το Χονγκ Κονγκ απαγορεύει στους εμπόρους να διαθέτουν δωρεάν πλαστικές σακουλών.
5. Η Ινδία απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες, οι οποίες δεν είναι λεπτότερες από 20 μικρό (δηλαδή 1.000.000 του μέτρου στη Βομβάη και στο Δελχί).
6. Στη Νότια Αφρική η κυβέρνηση προσπαθεί να απαγόρευση τη χρήση της πλαστικής σακούλας.
7. Η Ταϊβάν απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης.
8. Η πόλη Ντάκα του Μπαγκλαντές απαγόρευσε τη διακίνηση όλων των πλαστικών τσαντών από πολυαιθυλένιο.
Οι ενέργειες των παραπάνω χωρών μας δείχνουν την προσπάθεια που γίνεται από κάθε χώρα ξεχωριστά για τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Όμως, θα ήταν πολύ σημαντικό όλες οι χώρες του πλανήτη να συνεργαστούν ώστε να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα.
4. ΤΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ
ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ
ΣΑΚΟΥΛΩΝ
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά μόλυνσης του περιβάλλοντος και οι διάφοροι περιβαλλοντικοί οργανισμοί (WWF, Greenpeace κ.τ.λ.) προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες όλου του πλανήτη με διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες, ντοκιμαντέρ και συζητήσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ένα από τα θέματα που εστίασαν ήταν ο περιορισμός της χρήσης των πλαστικών τσαντών καθώς η επιβάρυνσή τους στο περιβάλλον είναι μεγάλη.
Διάφορα στοιχειά που συγκεντρώθηκαν από τους οικολογικούς οργανισμούς δείχνουν τα εξής αποτελέσματα:
1. 1,2 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταναλώνονται ετησίως παγκόσμια
2. 88,5 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταναλώνονται ετησίως στις Η.Π.Α.
3. 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χρησιμοποιούνται ετησίως για την κατασκευή πλαστικών σακουλών στις Η.Π.Α.
4. Στην Αμερική μια τετραμελής οικογένεια χρησιμοποιεί 1,460 πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο.
5. 11 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταναλώνονται την ημέρα στην Ελλάδα.
6. 500 δις πλαστικές σακούλες πωλούνται στους εμπόρους λιανικής πώλησης κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
7. 500 έως 1000 χρόνια απαιτούνται για την αποσύνθεση μιας πλαστικής σακούλας.
8. Λιγότερο από το 1% των πλαστικών σακουλών ανακυκλώνονται στις Η.Π.Α. ενώ στην Αυστραλία λιγότερο από το 3%.
9. Η Κίνα καταναλώνει 3 δις πλαστικές σακούλες την ημέρα.
10. Το 17% των αστικών απορριμμάτων αποτελείται από πλαστικό και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η πλαστική σακούλα.
11. Στην Ελλάδα καταναλώνονται 300.000 τόνοι πλαστικό το χρόνο, εκ των οποίων οι 60.000 τόνοι είναι από πλαστικό που χρησιμοποιείται μόνο μια φορά.
12. Κάθε ενήλικας χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 300 σακούλες το χρόνο δηλαδή περίπου μια σακούλα κάθε μέρα
Τα ποσοστά χρήσης πλαστικών σακουλών συνεχώς αυξάνονται και οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών έχουν ξεκινήσει τις πρώτες προσπάθειες για τη μείωση ή απαγορεύσει της χρήση των πλαστικών σακουλών. Συγχρόνως, οι οργανισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος εντατικοποιούνται και η πληροφόρηση των ανθρώπων έχει οξυνθεί.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Το 2008 είναι μια πολύ σημαντική χρόνια για το περιβάλλον. Αρκετές χώρες πήραν ή αύξησαν τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος γιατί συνειδητοποίησαν ότι το περιβάλλον δεν δημιουργεί απόβλητα άλλα ο άνθρωπος τα δημιουργεί.
Το δραστικότερο μέτρο που πήραν ήταν η κατάργηση των πλαστικών τσαντών με άμεσους ή έμμεσους τρόπους. Τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών είναι να την φορολογούν, να την πουλάνε ποιο ακριβά ή να την απαγορεύουν. Από έρευνες που έχουν γίνει διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες της θα την περιορίσουν στα επόμενα χρόνια. Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται ώστε μέχρι το 2050 να περιοριστούν οι εκπομπές CΟ2 έως 60%.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι κρίμα να καταστρέφουμε το περιβάλλον με τις πλαστικές σακούλες οι οποίες φτιάχνονται μέσα σε 1 δευτερόλεπτο, χρησιμοποιούνται 20 λεπτά και χρειάζονται για να λιώνουν 200 χρόνια.