bar_nisi
Εξάμηνη αναστολή χορήγησης νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές της Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, στην προηγούμενη συνεδρίαση, την Τετάρτη 31 Ιουλίου. Πρόκειται για Κανονιστική Απόφαση του Δήμου Κηφισιάς, που θα εφαρμοστεί άμεσα, λόγω υπερκορεσμού και υπερσυγκέντρωσης τέτοιων καταστημάτων στη Ζώνη ΙΙ του παραδοσιακού κέντρου Κηφισιάς, αλλά και στο Ο.Τ. 346 του εμπορικού κέντρου Νέας Ερυθραίας, (Χαρ. Τρικούπη, Στροφυλίου και Ελ. Βενιζέλου), όπως και στα οικοδομικά τετράγωνα εκατέρωθεν της Χαριλάου Τρικούπη, από τη συμβολή των Λ. Κηφισίας και Ελ. Βενιζέλου και έως την Λ. Τατοΐου.
Η εξάμηνη αναστολή αφορά σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σνακ μπαρ (ζυθοπωλεία, μπιραρίες, ουζοπωλεία, ουζερί), ψητοπωλεία, οβελιστήρια, καφετέριες, αναψυκτήρια και καταστήματα με καθίσματα. Εξαιρούνται από την αναστολή όσοι έχουν υποβάλει νομίμως αίτημα προεγκρίσεως και πλήρη φάκελο με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μέχρι την ημερομηνία λήψεως της απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και όσες περιπτώσεις  εντάσσονται στις διατάξεις περί διατηρητέων κτηρίων.
Η εγκατάσταση, χωροθέτηση και λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στις περιοχές της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας, αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα που καλείται να αντιµετωπίσει σήµερα η δηµοτική αρχή και κατά την παραδοχή της. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν συστηµατικά πηγή όχλησης των κατοίκων και αιτία προστριβών και αντιθέσεων µεταξύ των τελευταίων και των καταστηµαταρχών ή και των θαµώνων των σχετικών χώρων, δημιουργώντας προβληματικές τάσεις τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία της πόλης.

Δυσλειτουργίες και «παρατράγουδα»
Εμπρός σε αυτήν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, ο Δήμος Κηφισιάς θέλει να βάλει έναν προσωρινό «φραγμό» στην περαιτέρω ανάπτυξη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.
Ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης είχε προαναγγείλει την παραπάνω εξέλιξη και με δική του εισήγηση το θέμα απασχόλησε πρώτα τα Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων, την Επιτροπή Διαβούλευσης και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πριν να εισαχθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για το Παραδοσιακό Τμήμα της Κηφισιάς, όπου βάσει Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας, καθορίζονται ειδικές ζώνες χρήσεων γης, προβλέπεται αιτιολογημένη απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου και της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, φαίνεται πως οι «εξαιρέσεις» που προβλέπει ο νόμος, έχουν γίνει ο κανόνας στο κέντρο της Κηφισιάς, που κατακλύζεται από πληθώρα τέτοιου είδους καταστημάτων.
Ποια είναι τα «παρατράγουδα» αυτής της ιδιότυπης ανάπτυξης, που ευνόησε τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Κηφισιάς και προσπάθησε να περιορίσει έπειτα, με την έκδοση Κανονιστικής Απόφασης (πέρυσι το καλοκαίρι), προσδιορίζοντας ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος; Καθημερινά υποβάλλονται βεβαιώσεις παραβάσεων από τις ελεγκτικές αρχές, έπειτα από καταγγελίες και μηνύσεις κατοίκων, αλλά και του ίδιου του Δήμου.
Στην πλειονότητά τους, αφορούν σε παραβίαση των ωρών κοινής ησυχίας, λόγω χρήσης µουσικής ή µουσικών οργάνων άνευ αδείας ή καθ’ υπέρβαση της αδείας, την οχλαγωγία από τη συγκέντρωση ανθρώπων σε πεζοδρόµια, πεζοδρόµους και οδούς κατά τις βραδινές και µεταµεσονύκτιες ώρες. Επίσης, στην παράνοµη αλλαγή χρήσης λειτουργίας ορισµένων καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος (π.χ. από παραδοσιακό καφενείο σε µπαρ), καθώς και την παράνοµη κατάληψη του δηµόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσµατα ή και παρανόµως σταθµευµένα αυτοκίνητα.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους κύριους παράγοντες υποβάθµισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αυτής που ο ∆ήµος οφείλει να προστατεύσει και να φέρει σε ισορροπία, μάλιστα, με το δικαίωμα του «επιχειρείν». Ένα «επιχειρείν», ωστόσο, «κακώς εννοούμενο» από κάποιους επαγγελματίες, όπως παραδέχονται ακόμη και δημοτικοί παράγοντες «υπέρμαχοι» αυτού του τύπου της ανάπτυξης.

Στην Κηφισιά
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία (μειοψήφισαν ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Παναγιώτου και η επικεφαλής της ΠΟΛΗΣ ΦΩΣ Αγγελική Συνοδινού) την παρακάτω εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, για τη Ζώνη ΙΙ του Παραδοσιακού Τμήματος Κηφισιάς:
Α. Την κήρυξη της περιοχής της Ζώνης Ειδικών Χρήσεων ΙΙ ( Ζώνη ΙΙ στη συνέχεια) του Παραδοσιακού Τμήματος του Δήμου Κηφισιάς, σύμφωνα με το Π.Δ. 1035/1987 όπως έχει τροποποιηθεί στη συνέχεια με τα Π.Δ. 517/1990 και Π.Δ. 837/1994, ως κορεσμένης περιοχής, εξαιτίας της διαπιστωμένης υπερσυγκέντρωσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και μάλιστα υπερμεγεθών, με σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και της διαβίωσής τους και την σημαντική επιβάρυνση των εν γένει λειτουργιών της πόλης.
Β. Δεν επιτρέπεται λόγω υπερκορεσμού η χορήγηση νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Κ.Υ.Ε., στην περιοχή της Ζώνης Ειδικών Χρήσεων ΙΙ (Ζώνη ΙΙ στη συνέχεια) του Παραδοσιακού Τμήματος του Δήμου Κηφισιάς, σύμφωνα με το Π.Δ. 1035/1987 όπως έχει τροποποιηθεί στη συνέχεια με τα Π.Δ. 517/1990 και Π.Δ. 837/1994, με αλλαγή χρήσης, για τα ακόλουθα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: κέντρα διασκεδάσεως, μπαρ, open bar, σνακ μπαρ (ζυθοπωλεία, μπιραρίες, ουζοπωλεία, ουζερί), ψητοπωλεία, οβελιστήρια, καφετέριες και αναψυκτήρια καταστήματα με καθίσματα.
Γ. Την εξαίρεση από την αναστολή και μη έκδοση νέων αδειών κατά τα ανωτέρω, όσων έχουν υποβάλει, νομίμως και προσηκόντως, αίτημα προεγκρίσεως και πλήρη φάκελο με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μέχρι την ημερομηνία λήψεως της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου και όσων καταστημάτων λειτουργούν ήδη και ζητούν αντικατάσταση της άδειας λειτουργίας σύμφωνα με το άρθρο 6 της Α1β/8577/1983 Υγειονομικής Διατάξεως και υπό τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, στις περιπτώσεις εκείνες που ζητείται αντικατάσταση της άδειας λειτουργίας Κ.Υ.Ε., σε καταστήματα τα οποία έχουν αλλάξει χρήση σε Κ.Υ.Ε., μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμφωνη γνώμη της ΕΠΑΕ, δύναται να αντικατασταθεί η άδεια λειτουργίας τους, με την προϋπόθεση ότι τόσο η χρήση όσο και η δραστηριότητα της επιχείρησης που έχει αποδοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει ίδια και δεν αλλάζει χαρακτήρα.
Δ. Η χρονική διάρκεια  των αδειών περί τη χρήση και τη λειτουργία μουσικής ή των μουσικών οργάνων ορίζεται ετήσια, δηλαδή το εκάστοτε ημερολογιακό έτος και σε κάθε περίπτωση είναι ισόχρονη με την διάρκεια που θα έχει και η αντιστοίχως προσκομισθείσα από τον ενδιαφερόμενο και υπόχρεο επιχειρηματία – χρήστη μουσικής, συμφωνά με το άρθρο 63 παρ. 2 του Ν. 2121/93, άδεια δημόσιας εκτέλεσης του Ο.Σ.Δ. περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας  (άρθρα 14 και 63 παρ. 2 Ν 2121/93).    
Ε. Την ισχύ της παραπάνω απόφασης αναστολής έκδοσης νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για έξι (6) μήνες από την λήψη της, διάστημα κατά το οποίο δεν θα εκδίδονται νέες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των προαναφερόμενων Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
Σε ψηφοφορία τέθηκε και η πρόταση να ισχύσει και για τα διατηρητέα κτήρια της Ζώνης ΙΙ η αναστολή χορήγησης νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αν και η ψηφοφορία διαμορφώθηκε σε  17 υπέρ και 13 κατά, η συγκεκριμένη πρόταση δεν τίθεται σε ισχύ, καθώς θα έπρεπε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, τουτέστιν 21 ψήφους.

 Στη Νέα Ερυθραία

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ενέκρινε, επίσης, κατά πλειοψηφία (μειοψήφισαν οι αντιδήμαρχοι Στάθης Κύρλος, Τηλέμαχος Τσιλιγκίρης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Μαραζιώτης, Αντώνης Μπιτσάνης, Βαγγέλης Σιδέρης, Λεωνίδας Ψυχόπαιδας, Αγγελική Συνοδινού), την παρακάτω εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, για το εμπορικό κέντρο Νέας Ερυθραίας:
1. Την κήρυξη της περιοχής στο οικοδομικό τετράγωνο 346 και στα οικοδομικά τετράγωνα εκατέρωθεν της Λεωφ. Χαριλάου Τρικούπη, που βρίσκονται από τη συμβολή των Λεωφ. Κηφισίας και Ελ.Βενιζέλου και έως τη Λεωφ. Τατοΐου, στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς, ως κορεσμένης περιοχής, εξαιτίας της διαπιστωμένης υπερσυγκέντρωσης Κ.Υ.Ε. και μάλιστα υπερμεγεθών, με σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και της διαβίωσής τους και την σημαντική επιβάρυνση των εν γένει λειτουργιών της πόλης.
2. Δεν επιτρέπεται λόγω υπερκορεσμού η χορήγηση νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Κ.Υ.Ε. στο οικοδομικό τετράγωνο 346 και στα οικοδομικά τετράγωνα εκατέρωθεν της Λεωφ. Χαριλάου Τρικούπη, που βρίσκονται από τη συμβολή των Λεωφ. Κηφισίας και Ελ.Βενιζέλου και έως τη Λεωφ. Τατοΐου, στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς, για τα ακόλουθα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: κέντρα διασκεδάσεως, μπαρ, open bar, σνακ μπαρ (ζυθοπωλεία, μπιραρίες, ουζοπωλεία, ουζερί), ψητοπωλεία, οβελιστήρια, καφετέριες και αναψυκτήρια καταστήματα με καθίσματα.
3. Την εξαίρεση από την αναστολή και μη έκδοση νέων αδειών στο οικοδομικό τετράγωνο 346 και στα οικοδομικά τετράγωνα εκατέρωθεν της Λεωφ. Χαριλάου Τρικούπη, που βρίσκονται από τη συμβολή των Λεωφ. Κηφισίας και Ελ.Βενιζέλου και έως τη Λεωφ. Τατοΐου, στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς, κατά τα ανωτέρω, όσων έχουν υποβάλει, νομίμως και προσηκόντως, αίτημα προεγκρίσεως και πλήρη φάκελο με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μέχρι την ημερομηνία λήψεως της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου και όσων καταστημάτων λειτουργούν ήδη και ζητούν αντικατάσταση της άδειας λειτουργίας σύμφωνα με το άρθρο 6 της Α1β/8577/1983 Υγειονομικής Διατάξεως και υπό τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, στις περιπτώσεις εκείνες που ζητείται αντικατάσταση της άδειας λειτουργίας Κ.Υ.Ε., δύναται να αντικατασταθεί η άδεια λειτουργίας τους, με τη προϋπόθεση ότι τόσο η χρήση όσο και η δραστηριότητα της επιχείρησης που έχει αποδοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει ίδια και δεν αλλάζει χαρακτήρα.
4. Η χρονική διάρκεια  των αδειών περί τη χρήση και τη λειτουργία μουσικής ή των μουσικών οργάνων ορίζεται ετήσια, δηλαδή το εκάστοτε ημερολογιακό έτος και σε κάθε περίπτωση είναι ισόχρονη με την διάρκεια που θα έχει και η αντιστοίχως προσκομισθείσα από τον ενδιαφερόμενο και υπόχρεο επιχειρηματία – χρήστη μουσικής, σύμφωνα με το άρθρο 63 παρ. 2 του Ν. 2121/93, άδεια δημόσιας εκτέλεσης του Ο.Σ.Δ. περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας  ( άρθρα 14 και 63 παρ. 2 Ν 2121/93). 
5. Την ισχύ της παραπάνω απόφασης αναστολής έκδοσης νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για έξι (6) μήνες από την λήψη της.
Σε ψηφοφορία τέθηκε και η πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για την ένταξη στην κήρυξη ζώνης αναστολής έκδοσης νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Κ.Υ.Ε., των ακινήτων που έχουν πρόσοψη επί της Ελ. Βενιζέλου, από τη συμβολή της με τη  Χαρ.Τρικούπη έως τη συμβολή της με τις οδούς Χαλκηδόνος και Φλέμινγκ, η οποία αν και υπερψηφίστηκε (15 υπέρ και 14 κατά), δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 21 θετικών ψήφων, που χρειαζόταν ως Κανονιστική Απόφαση.
Υπερδιπλασιασμός αιτημάτων για νέες άδειες καταστημάτων
Η πολιτική απόφαση για τη διαμόρφωση ενός κέντρου διασκέδασης στο Παραδοσιακό Κέντρο της Κηφισιάς, βαραίνει ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης:
61 ένα νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έλαβαν άδειες λειτουργίας τα δυο τελευταία χρόνια στο Παραδοσιακό Κέντρο της Κηφισιάς.
Το 2013, ειδικότερα, τα αιτήματα έχουν υπερδιπλασιστεί. Οι άδειες τραπεζοκαθισμάτων που έχουν δοθεί στη Ζώνη ΙΙ ανέρχονται συνολικά σε 7.129 εσωτερικές και 7.126 εξωτερικές. Την ίδια στιγμή, βάσει της μελέτης του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης, οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται μόλις σε 333, εκ των οποίων οι 280 χαρακτηρίζονται ως μόνιμες θέσεις κατοίκων. 
Επιπρόσθετα, στο εμπορικό κέντρο  Νέας Ερυθραίας έχουν δοθεί 28 άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος το 2011, 48 άδειες το 2012 και 17 άδειες το 2013, τα οποία και διαθέτουν 824 εξωτερικές και 969 εσωτερικές θέσεις τραπεζοκαθισμάτων, τη στιγμή που οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης είναι μόλις 65.
Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικόν Συμβούλιο Κηφισιάς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Βάρσος, τάχθηκε υπέρ της εισήγησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου «να μπει ένα φραγμός» στην ανάπτυξη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία.
Η επικεφαλής της ΠΟΛΗΣ ΦΩΣ, Αγγελική Συνοδινού, η οποία ψήφισε κατά των δυο αποφάσεων περί της εξάμηνης αναστολής χορήγησης νέων αδειών, έκανε λόγο για «πυροτέχνημα του δημάρχου και προεκλογική ευαισθησία, που δίνει αξία τελικά σε παραβατικές επιχειρήσεις».
Ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, Παναγιώτης Κανακάκης, αν και υπερψήφισε την εξάμηνη αναστολή, εξέφρασε τις αμφιβολίες του ως προς τη νομιμότητα της απόφασης και επισήμανε την «αντίφαση στην εισήγηση, από τη μια πλευρά   να γίνεται λόγος για κορεσμό και από την άλλη να εξαιρούνται όσοι έχουν καταθέσει αιτήσεις». Όπως τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Για τη σημερινή κατάσταση θα πάρουμε απόφαση; Θα πρέπει να τελειώσουμε με τη μαφία που έχει έρθει στην Κηφισιά, αν θέλουμε να λεγόμαστε Τοπική Αυτοδιοίκηση». 
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Παναγιώτου, ο οποίος  είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του στην εισήγηση του δημάρχου -και με προηγούμενο άρθρο του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ- ψήφισε κατά της εξάμηνης αναστολής  για τη Ζώνη ΙΙ του Παραδοσιακού Τμήματος της Κηφισιάς, τονίζοντας ότι «υπάρχουν κακοί χρήστες και όχι κακές χρήσεις», ενώ υπεραμύνθηκε της συνύπαρξης κατοικιών και καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο της πόλης.
Τέλος, ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, απάντησε ως εξής: «Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα που καλείται να αντιµετωπίσει σήµερα η δηµοτική αρχή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες αντιδράσεις προέρχονται από συμβούλους της πλειοψηφίας. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 10 αποφάσεις σφράγισης τέτοιων καταστημάτων, οι οποίες δεν εκτελούνται, καθώς τα δικαστήρια όπου προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι, αναιρούν τις περισσότερες αποφάσεις του δημάρχου με προσωρινλές διαταγές. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει άλλο ‘‘όπλο’’, παρά την αναστολή αδειών για έξι μήνες και  εφόσον χρειαστεί, θα επανέλθουμε».
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ 

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κατοικώ στην Ηρώων Πολυτεχνείου!!! Επί τέλους κάτι να γίνει!! Είναι τραγικό!!Δεν μπορούμε να μπούμε ή να βγούμε από το σπίτι μας!!..κάποιος θα έχει κλείσει το garage!! Σπασμένα ποτήρια βρίσκουμε στο τοίχο του κήπου καθημερινά!!Φεύγουν από τα μπαρ και κατουράνε όπου βρούν (στη γωνία του Καραμανώλη..στο ξυλάδικο του Σταματέλου..και όπου αλλού βρεθούν)! Κάθονται στα πεζοδρόμια μιλούν δυνατά έως και τσακώνονται κάποιες φορές!! ΒΑΛΤΕ ΤΑΞΗ!!!

  2. Από τη μία ο Χιωτάκης κι από την άλλη η προηγούμενη ανεκδιήγητη δήμαρχος Ερυθραίας κατάντησαν την περιοχή άντρο παρανομίας προφανώς τσεπώνοντας μίζες. Τώρα ο Χιωτάκης κάνει τον καλό και αναστέλλει για 6 μήνες. Πού τα πουλάτε αυτά ρε πουλημένοι;!!!!

  3. To πρόβλημα με τα μαγαζιά, που ξεφύτρωσαν, υφίσταται 2 χρόνια τώρα. Οι προηγούμενοι στη διοίκηση του Δήμου έχουν σταματήσει από το 2010. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι… να αποδίδονται…

  4. Μόνο δύο χρόνια υπάρχει η αναρχία στο γνωστό κομμάτι της Ερυθραίας; Μη λέμε ό,τι θέλουμε!

  5. Aγαπητέ φίλε ναι είναι 2 χρόνια το πρόβλημα με τα μαγαζιά. Οι παροικούντες το γνωρίζουμε καλά αυτό… Το 2010 δεν υπήρχαν απλά και μπορείς πολύ εύκολα να το διαπιστώσεις από τις άδειες, αν ασχοληθείς. Όλα ξεκίνησαν σα μόδα από ένα συγκεκριμένο χωμένο μαγαζί και μετά μαζευτήκαν και οι άλλοι τριγύρω του. Αυτά…

  6. Το χωμένο μαγαζί του οποίου το όνομα για αγνώστους σε μένα λόγους δεν τολμάτε να πείτε ήταν μόνο ένα το 2011; Πότε ήρθατε στην Ερυθραία;…

  7. Δεν είσαι πιο παλιός από μένα, ούτε ξέρεις παραπάνω πράγματα. Σου είπα τι γίνεται από εκεί και πέρα ότι πιστεύεις είναι δικιά σου δουλειά…

    • Σιγά ρε μεγάλε! Λες και γνωριζόμαστε. Υπερασπίζεσαι κάποιους; Μόνον έτσι εξηγείται. Καλός χάλιας είσαι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.