ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Περάσαμε πλέον σε νέα πολιτική σελίδα. Ξαφνικά, απρόσμενα για πολλούς, φυσιολογικά και αναγκαία για άλλους. Από αυτή τη στήλη είχα ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν θα είχε χρόνο ζωής πέρα των δεκαοκτώ μηνών. Λάθεψα είναι η αλήθεια πέφτοντας έξω κάποιους μήνες.
Η κυβέρνηση Καραμανλή, νομοτελειακά οδηγήθηκε σε πολύ μεγάλη ήττα, υπό το βάρος της ανάλγητης πολιτικής του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού, σε μια χώρα χωρίς βαριά βιομηχανία και με ναυτιλία χωρίς «πυξίδα». Χωρίς σχέδιο στρατηγικής για αξιοποίηση και ανάπτυξη των πόρων, των δυνατοτήτων και του παραγόμενου πλούτου της. Μια χώρα αγροτική και τουριστική που στερείται ενιαίου αγροτικού και τουριστικού σχεδιασμού. Μια χώρα που επί 365 ημέρες το χρόνο τη λούζει ο ήλιος, αλλά λειτουργεί τις παραγωγικές μηχανές της με πετρέλαιο, που το διακινούν ανά τον κόσμο πολύ συγκεκριμένα γνωστά, όχι φιλολαϊκά ή έστω «φιλοεθνικά» συμφέροντα.
Ας περισσέψουν οι λεπτομέρειες και οι τεχνοκρατικοί αριθμοί, για να αποχτήσει επιτέλους λόγο, μόνο η πολιτική που υπηρετεί τους πολλούς. Εδώ μόνο αυτή η πολιτική σκέψη έχει θέση και προοπτική. Εδώ, μόνο μέσα από αυτή την πολιτική σκέψη παράγεται ο όποιος λόγος. Ο ακριβής και ολοκληρωμένος. Ο ανακριβής και ελλειπτικός. Τούτο ας το καταλάβουν επιτέλους και οι πολλοί, ώστε αντί να καταψηφίζουν (σωστά το έπραξαν) την κυβέρνηση Καραμανλή και να υπερψηφίζουν την κυβέρνηση Παπανδρέου (το σκέφτηκαν καλά ) να ενδιαφερθούν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Όσοι επιχαίρουν και όσοι θλίβονται για τη «νίκη» της 4ης Οκτωβρίου 2009, σήμερα πως ακριβώς σκέφτονται την επόμενη μέρα Θα συνεχίσουν να «υποτάσσονται», όπως σε κάθε εκδοχή της πολιτικής εξουσίας στη χώρα έχουν κάνει ή θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του πρωθυπουργού, που ζήτησε από όλους τους έλληνες όχι την ανοχή, αλλά τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό έργο
Αν επιλέξουν τη δεύτερη εκδοχή της πρόσκλησης του κ. πρωθυπουργού, ας γνωρίζουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πρώτα και πάνω απ όλα την κυβερνητική ειλικρίνεια στην πράξη. Αποφεύγοντας εδώ μια βιαστική εκτίμηση δίνοντας περίοδο χάριτος, αποδέχομαι την πρόσκληση του κ. πρωθυπουργού να συμμετέχω χωρίς ανοχή, ωστόσο με τη δική μου πολιτική θεώρηση και σκέψη. Είναι αλήθεια πως η νέα κυβέρνηση, σε ένα κλίμα εφορίας στην πρώτη εβδομάδα εξουσίας της, εμφάνισε επικοινωνιακή εικόνα. Εντυπωσίασε η παρουσία του συνηγόρου του πολίτη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Τι πραγματικά μετέφερε ο συνήγορος Τι κατέγραψαν οι υπουργοί Τι να περιμένουν οι χωρίς ανοχή ψηφοφόροι, από την ενημέρωση αυτή
Παρατηρώντας διεισδυτικά και τολμώντας από τούτη την πρώτη ώρα τη μεταφορά της σκέψης σε ανεξίτηλο λόγο, διακρίνω ήδη μια σημαντική ανακολουθία λόγου, προθέσεων και πράξης. Αναρωτιέμαι καλοπροαίρετα, τι ακριβώς εννοεί ο κ. πρωθυπουργός με τη δημόσια φράση του, περί άριστων και όχι απλώς αρεστών. Γεννιέται εδώ ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Ποιος και με ποια κριτήρια επιλέγει τους άριστους και αποκλείει τους αρεστούς
Πως θα αξιολογηθεί η αριστεία και θα διασφαλιστεί η αξιοκρατική δικαιοσύνη των επιλογών συγκρότησης της νέας κυβερνητικής εξουσίας και πως θα κατανοηθεί το πως και γιατί, άριστο της πολιτικής να θεωρείται εκείνο το υποκείμενο, που διαθέτει τεχνοκρατικούς τίτλους, αντί εκείνου που διαθέτη έμφυτη «σοφία» και κοινωνικά, μια πλατιά πλουραλιστική πολιτιστική σκέψη
Έναν τέτοιο «αποκλεισμό» διέκρινα ήδη στις επιλογές του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Όμως είναι νωρίς και οφείλω όπως ο κάθε υποψιασμένος, τούτη την ώρα να ευχηθώ στη νέα κυβέρνηση να πετύχει στην εφαρμογή των προεκλογικών της υποσχέσεων, γιατί τελικά μόνο αυτές γνωρίζω, αφού προεκλογικά δεν δημοσιοποίησε κανένα ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα.


1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Ομολογώ κύριε πρωθυπουργέ, πως όταν εξέφραζα την καλή μου πρόθεση και σας ευχόμουν επιτυχία, στο μυαλό μου είχα τη νέα πολιτική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι τούτη την τεχνοκρατική δική σας.

  Έκανα τότε αυτό το μικρό λάθος και τώρα αναγκάζομαι να αναρωτηθώ, αν υπάρχει ακόμα στα πολιτικά πράγματα της χώρας, αυτό το “κίνημα λαού” γιατί δεν το είδα ακόμα να κινη(μα)τοποιείται.

  Κάποιοι βέβαια που τους ξέρω από παλιά και οι ίδιοι δηλώνουν “ακόμα” δικοί σας μου είπαν πρόσφατα, εκεί μπροστά από τη ΓΣΕΕ που έκανα και βόλτες! μια και οι δικοί τους οι πολλοί δεν ήτα εκεί όταν μιλούσε ο πρόεδρός της, (αυτός που κάποιοι ανεγκέφαλοι τον γιαούρτωσαν προχθές στο σύνταγμα), αν δεν πετύχει η πολιτική σας ως το τέλος του έτους, εκείνοι θα το διασπάσουν το ΠΑΣΟΚ.

  Αλλά αυτά τα έχω πολλές φορές ακούσει, όμως και εσείς δεν τα μετράτε και ούτε σας αγγίξουν, εγώ το ξέρω εκείνοι ονειρεύονται δυστυχώς, ή πιστεύουν πως αυτά ήθελα να ακούσω και νομίζουν πως έτσι με απέφυγαν.

  Όσο για εσάς τι να σας πω ξανά. Να σας ρωτήσω που πήγαν τα λεφτά? Δεν έχετε πλέον λόγο να μου απαντήσετε. Ένας απλός, “προνομιούχος μισθωτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα είμαι” και μάλιστα ο μόνος εργαζόμενος στην οικογένειά μου.

  Οι τεχνοκράτες σας να είναι καλά, οι κερδοσκόποι τους, καθώς και τα παπαγαλάκια σας που έχουν αναλάβει εργολαβικά την προώθηση απαξίωσης της πολιτικής και των κοινωνικών αξιών και κατακτήσεων, όπως και τον ευτελισμό της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.