moystaki_katerina.jpg

Όταν ξεκινάω από το σπίτι μου πεζή κάνω περισσότερο από δυο ώρες για να διανύσω μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων όπου συνήθως είναι ο προορισμός μου.
Τις τελευταίες ημέρες  που ο καιρός ήταν καλός βοήθησε  σε σχεδόν καθημερινές τέτοιες «βόλτες» μου. Στο δρόμο συναντώ διάφορους γνωστούς και φίλους που εκτός από τους συνήθεις χαιρετισμούς βρίσκουν ευκαιρία να εκφράσουν τα παράπονα τους για τα όσα συμβαίνουν στη πόλη μας.
Πολλές φορές μου μιλούν στο δεύτερο πληθυντικό «εσείς εκεί στο Δήμο, δεν τα κάνετε καλά, κοιτάχτε εδώ αυτό το χάλι με το κυκλοφοριακό, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».
Προσπαθώ να τους εξηγήσω ότι «εμείς» δεν είμαστε «εκεί στο Δήμο» και δυστυχώς δεν συναποφασίζουμε με την παράταξη που διοικεί και ό,τι όλα αυτά τα έχουμε επανειλημμένα θέσει στο δημοτικό συμβούλιο και καταψηφίζουμε κάποιες ενέργειες της διοικούσας παράταξης που κατά την άποψή μας βλάπτουν την πόλη.
Δυστυχώς τα τεκτενόμενα στο δημοτικό συμβούλιο όπου δίνονται «οι μάχες» ελάχιστα φτάνουν στα αυτιά του κόσμου μια και οι συνεδριάσεις που γίνονται σπάνια παρακολουθούνται από τους δημότες, εκτός εξαιρέσεων. Οι  λόγοι; Πολλοί και διάφοροι. Ας μη τους αναλύσουμε τώρα.
Θα μπορούσε όμως η συμμετοχή των κατοίκων να γίνει καταλύτης για την μορφή, την ουσία, την σκοπιμότητα και την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται κάθε φορά. Έτσι ο ίδιος ο λαός να συμμετέχει αφ? ενός αλλά και να ελέγχει και να κρίνει αυτούς που ψήφισε, είτε βρίσκονται στην συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση, αφ? ετέρου. Ώστε και ολοκληρωμένη γνώση θα αποκτήσει και σίγουρα θα γνωρίσει από κοντά και επί τω έργω ποιόν και γιατί τον ψηφίζει. Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια εμπειρία θα απεκάλυπτε αδυναμίες και θα γκρέμιζε από τα βάθρα τους πολλούς
Τα παράπονα, με τον καιρό, πυκνώνουν. Ακόμη και την ημέρα της γιορτής μου μαζί με τα «χρόνια πολλά» και με την ευκαιρία της επαφής, μού εξέφραζαν  όσα δεν μπορούσαν να ανεχθούν. Κάποιος φίλος για «τα κακόμοιρα τα δενδράκια που φύτεψαν στους ποδηλατοδρόμους, και που από κάτω έχει τσιμέντο πως θα φυτρώσουν, μου λες; Πεσ? τους τα, σε παρακαλώ»
Τους τα είπα και λοιπόν;
«Ο εργολάβος έχει την ευθύνη» μου απήντησαν.
Μάλιστα! Ο εργολάβος έχει την ευθύνη για έξη μήνες.
Τα έργα συνήθως παραλαμβάνονται μετά από δυο ή τρία χρόνια επίσημα, οπότε έχει παρέλθει, προπολλού η κατά νόμον ευθύνη. Δηλαδή, χάνουμε την ουσία και μας μένουν οι κακοτεχνίες, επειδή κάποιοι δεν ξέρουν τι σημαίνει επίβλεψη και εξακολουθούν να συντάσσονται συγκριτικοί πίνακες ώστε να πληρωθούν οι εργασίες τμηματικά. Αν πρέπει και αν έχουν εκτελεστεί σωστά θα φανεί μετά το εξάμηνο.
Τον τελευταίο καιρό, την πρωτιά στα παράπονα έχουν κατασκευές που αφορούν στους «ποδηλατοδρόμους» και στις επιπτώσεις τους στο κυκλοφοριακό, στις μετακινήσεις, στη ποιότητα ζωής των κατοίκων και κυρίως των καταστημάτων, που με διάφορους τρόπους θίγονται από την παράταση της κατασκευής τους αφ? ενός και από την χωρίς άλλες υποδομές υποστήριξης για τη λειτουργία τους, αφ? ετέρου.
Όλα αυτά τα παράπονα των κατοίκων και οι όποιες διαμαρτυρίες τους, έχουν αποδέκτες τις περισσότερες φορές και εμάς.
Προσπαθώ να εξηγήσω ότι είμαστε στην αντιπολίτευση και ο λόγος μας δεν περνάει, ό,τι και να πούμε ό,τι και να προτείνουμε πέφτει στο κενό. «Φωνή βοόντος εν τη ερήμω». Μας αντιμετωπίζουν εκ των προτέρων ως αντιπάλους, δεν ενδιαφέρονται για την γνώμη μας, δεν τους απασχολεί η συναίνεση και αν δεν είχανε υποχρέωση από το νόμο να φέρουν τα θέματα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, θα αποφασίζανε μόνοι τους, ως μοναδικοί γνώστες της αλήθειας
Πριν από δεκαπέντε ημέρες στο δημοτικό συμβούλιο ζήτησα να φύγει η διαφημιστική ταμπέλα που πρόσφατα τοποθετήθηκε στη συμβολή της Γ. Παπανδρέου και Κ. Βάρναλη στην πλατεία Διλβόη.
Ο λόγος είναι προφανής. Η ορατότητα για τον οδηγό που κινείται στην Γ. Παπανδρέου προς την πλατεία, είναι σχεδόν μηδενική. Ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα είναι αυξημένος όταν μάλιστα στο σημείο υπάρχει ποδηλατόδρομος και αναγκαστική διασταύρωση του. Παρατήρησα ακόμη ότι είναι μια παράνομη πινακίδα, αφού δεν υπάρχει πρόσφατη απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Η δεδομένη θέση δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή των ποδηλατοδρόμων. Η απάντηση που μου δόθηκε ότι υπήρχε εγκεκριμένη θέση στην πλατεία Διλβόη δεν ευσταθεί, επειδή κάθε φορά προσδιορίζεται επ? ακριβώς  σε ποιο σημείο πρόκειται να τοποθετηθεί και ποιο είδος διαφημιστικής πινακίδας, και το συγκεκριμένο σημείο δεν υπήρχε στην τότε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Και στο παρελθόν και στο παρόν αλλά και στο μέλλον η θέση μου για τις διαφημιστικές κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους με βρίσκουν τελείως αντίθετη. Το ίδιο αρνητική είμαι με την τοποθέτηση τους στις ταράτσες των κτηρίων ακόμα και στις όψεις τους απαιτούν προσοχή, επειδή επηρεάζουν αισθητικά τα κτήρια και την πόλη κατ? επέκταση.
Όλες οι διαφημιστικές κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους μιας πόλης, αποτελούν «ρύπους» κάθε είδους. Από λειτουργικής πλευράς αποσπούν την προσοχή των οδηγών με αποτέλεσμα να καθίστανται, συχνά, φονικά όργανα.
Αν ρωτήσει κάποιος τους γονείς των παιδιών που χάσανε την ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, καταλήγοντας με το αυτοκίνητο τους, πάνω σ? αυτές τότε θα πάρει την απάντηση ότι πρόκειται για «φονικές» κατασκευές που πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν.
«Τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Μαζί με το γιό μου έχουν σκοτωθεί σε ταμπέλες άλλοι 25 άνθρωποι?
Πολλές φορές η οικογένεια και οι φίλοι μου είπαν: σταμάτα, έχεις άλλο ένα παιδί!. Δεν θα σταματήσω, αν δεν βγουν όλες?» λέει ο κ. Μ . Σταυρουλάκης*, ο άνθρωπος που πάλεψε και παλεύει με τα θηρία, μέχρι να δικαιωθεί.
«Είναι πολλά τα λεφτά» που παίζονται στο χρηματιστήριο της υπαίθριας διαφήμισης. Θέλει κότσια για να τα βάλει κάποιος μαζί τους.
Πιστεύω και ελπίζω στην παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, και  ότι θα σκύψουν το κεφάλι σ? αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχει εισβάλει καταστροφικά στο περιβάλλον και στην αισθητική των πόλεων μας.
Όσο με αφορά δεν έχω εγκρίνει στο δημοτικό συμβούλιο ποτέ την εγκατάσταση διαφημιστικών πινακίδων, στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης και ούτε στο μέλλον πρόκειται να το κάνω.

_______________

* «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» Eβδομάδα 19/11/2009

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.