Το σχέδιο δράσης για την επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμικού φαινομένου βρέθηκε στο επίκεντρο του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Βόρειου Τομέα Αθηνών που συνεδρίασε, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Καραμέρου.

Ειδικότερα, δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες που σχετίζονται με τους πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους δημόσιων κτηρίων, την επικαιροποίηση των χώρων καταφυγής και καταυλισμού των πολιτών, τη μετεγκατάσταση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών, την καταγραφή τόσο των υποδομών ζωτικής σημασίας, όσο και των διαθέσιμων πόρων σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, ενώ αποφασίστηκε η διοργάνωση άσκησης ετοιμότητας στη βόρεια Αθήνα τον προσεχή Νοέμβριο.

«Η πρόληψη και ο συντονισμός είναι τα κλειδιά για να αντιμετωπίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις από φυσικές απειλές και κινδύνους» επισήμανε στην εισαγωγική του παρέμβαση ο αντιπεριφερειάρχης. «Στην κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε, «προσαρμόζουμε διαρκώς τους σχεδιασμούς μας με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία και τα επιτεύγματα των επιστημόνων».

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός αποτελεσματικού συστήματος επικοινωνίας και ροής πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων παραγόντων και υπηρεσιών. Για τον σκοπό αυτό, όπως τόνισε, η περιφερειακή Αρχή πρόκειται να συνεργαστεί με τους ραδιοερασιτέχνες. Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα ένα σύγχρονο σχέδιο «Ξενοκράτης» για τα σεισμικά φαινόμενα που θα διέπεται από αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο και θα περιλαμβάνει ενιαίους και κωδικοποιημένους κανόνες οργάνωσης και διαχείρισης.

Στη συνεδρίαση επικαιροποιήθηκε και η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής περιπατητών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές όταν είναι υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα ο καθαρισμός ιδιωτικών οικοπέδων εντός των σχεδίων πόλεων με πρωτοβουλία των οικείων δήμων με χρέωση της σχετικής δαπάνης στους αδιαφορούντες ιδιοκτήτες όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος Φώτης Χρυσικός, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, αρχιπύραρχος Μιχάλης Ανδριόπουλος, διοικητές Πυροσβεστικών Σταθμών του Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο δασάρχης Πεντέλης και υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων διάσωσης, της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, των νοσοκομείων, των αστικών συγκοινωνιών, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων της Βόρειας Αθήνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.