Ο υποψήφιος δήμαρχος Κηφισιάς με τον συνδυασμό «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ – ΕΚΑΛΗΣ» Γιώργος Θωμάκος σε συνέντευξή του στο EnetTV κάνει λόγο για ένα δεσμευτικό πλαίσιο κοινωνικών δράσεων ( υγείας, εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού κ.α.) αφ’ενός εκ μέρους του δήμου και αφ’ετέρου την ενθάρρυνση οριζόντιας αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών, αλλά και την συμμετοχή τους σε ευέλικτα προγράμματα χορηγιών.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Περάσατε κ. Θωμάκο στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Αν οι πολίτες επιλέξουν την «Δύναμη Ελπίδας» για το Δήμο, ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητες σας;
Θέλουμε να ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας που μας έδωσαν τη Δύναμη να προχωρήσουμε στη ανατροπή και τη βαθιά ανανέωση της διοίκησης του Δήμου. Η Ελπίδα είναι εδώ. Μπροστά μας είναι η  Κυριακή της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών και της μεγαλύτερης προσέλευσης στις κάλπες. Οι πολίτες της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης αποφασίζουν την Κυριακή μόνο για δήμαρχο. Στον πρώτο γύρο επέλεξαν δημοτικούς συμβούλους που ήταν φίλοι, συγγενείς και άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Τώρα είναι η κρίσιμη επιλογή. Τα ποσοστά θα προσγειωθούν εκεί που είναι η δημοτικότητα και η ικανότητα του καθενός.
Προτεραιότητα μας είναι ασφαλώς το Πρόγραμμα των τριών πρώτων μηνών, που έχουμε ήδη ανακοινώσει και  περιλαμβάνει :
Απελευθέρωση  πεζοδρομίων από παράνομα εμπόδια και θάμνους. Τέλος στα αδιάβατα πεζοδρόμια.
Ανάδειξη των πινακίδων σήμανσης της τροχαίας (κρυμμένα από κλαδιά , ξεβαμμένες ) και των εξαφανισμένων διαγραμμίσεων.
Παρεμβάσεις και επισκευές, προς άρση επικινδυνότητας και ανθυγιεινών καταστάσεων σε όλα τα σχολεία.
Κατέρχεστε για Δήμαρχος σε έναν από τους πιο εύρωστους Δήμους της Αττικής. Ποια θεωρείτε πως είναι τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα;  
Ευκατάστατοι δημότες και κάτοικοι, αν και αυτά πλέον στις ημέρες μας είναι απολύτως αμφισβητήσιμα, δεν σημαίνουν αυτομάτως και πλούσιος Δήμος . Σε κάθε περίπτωση όμως τα πλεονεκτήματα του ενιαίου Δήμου μας είναι τρία :
1) Η προίκα από τον Θεό και τη φύση, της πόλης πρασίνου και κηπούπολης.
2) Η αναπτυγμένη εμπορική αγορά που πρέπει επειγόντως να τονωθεί και αναδειχθεί .
3)  Το πλήθος των διακεκριμένων συμπολιτών μας, στην οικονομία, στην πολιτική, στα γράμματα και στις τέχνες, που πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσουμε.
Αντίστοιχα, ποια τα μειονεκτήματά του και ποια τα προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν; 
Ως προβλήματα που όμως δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα άμεσα, ξεχωρίζω: Ελλιπής ηλεκτροφωτισμός, Συνεχείς αδειοδοτήσεις και χρήσεις που υποβαθμίζουν τις κατοικίες και αλλοιώνουν την φυσιογνωμία της πόλης, κυκλοφοριακά προβλήματα σε ορισμένες συνοικίες  και έλλειψη χώρων στάθμευσης, καθυστερήσεις ακόμη και αδιαφορία στην διεκπεραίωση αιτημάτων των δημοτών.
Στις προγραμματικές σας θέσεις, δίδετε σημασία στο συνεχή διάλογο με το Δημότη. Θεωρείτε πως  η νυν δημοτική αρχή, δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στα θέλω των Δημοτών της;
Ασφαλώς, υπάρχει σημαντικό έλλειμμα συμμετοχικών διαδικασιών. Η σημερινή διοίκηση είναι αυτοκρατορική. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τα κοινοτικά (τοπικά ) συμβούλια ειδικά της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης περιθωριοποιούνται . Η Επιτροπή Διαβούλευσης έχει ήδη γίνει διακοσμητική. Ο δημότης κι ο κάτοικος νιώθουν ξεκομμένοι από τον Δήμο τους. Οι γειτονιές τρέχουν αναστατωμένες στο Δημαρχείο , όταν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, αφού είναι πολύ σπάνιο η διοίκηση να τους ενημερώσει, ή να ζητήσει από πριν την γνώμη τους . Σε αυτή την κατάσταση, ο Συνδυασμός μας αντιτάσσει και δεσμεύεται για: Τοπικά Δημοψηφίσματα, Συμμετοχικό Προϋπολογισμό, Συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια με άτυπη ψήφο πολιτών επιλεγμένων με κλήρωση, Αναβίωση Συνοικιακών Συμβουλίων, Λειτουργία Επιτροπών Γειτονιάς, Τακτικές  Συνοικιακές   Συνελεύσεις στους Σχολικούς χώρους.
Στις προγραμματικές σας δηλώσεις κάνετε επίσης λόγο και για τη δημιουργία «κοινωνικής συμφωνίας» με τους πολίτες. Τι εννοείτε; 
Η  «κοινωνική συμφωνία» με τους δημότες, σημαίνει την διακήρυξη και δημοσιοποίηση ενός δεσμευτικού πλαισίου  κοινωνικών δράσεων ( υγείας, εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού κ.α.) αφ’ενός εκ μέρους του δήμου, που θα προσπαθήσουμε μάλιστα να είναι καινοτόμες και αφ’ετέρου  την ενθάρρυνση οριζόντιας αλληλεγγύης  (μεταξύ των πολιτών), αλλά και την συμμετοχή τους σε ευέλικτα προγράμματα χορηγιών που θα ξεκινούν από μικρά ποσά.
Υπάρχει η εντύπωση πως η τοπική αυτοδιοίκηση και δη οι Δήμοι αποτελούν το «μακρύ χέρι» των εκάστοτε κυβερνώντων, με τους δημότες να φαίνεται πως έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους τοπικούς άρχοντες.  Τι θα πράξετε ως Δήμαρχος για να αλλάξετε αυτήν την αρνητική εικόνα που έχουν οι Δημότες; 
Ένας πραγματικά Ανεξάρτητος Συνδυασμός όπως ο δικός μας , θα σταθεί εντελώς αντίθετα από εξουσιαστικές πρακτικές  και συμπεριφορές και με το δημόσιο ήθος μας και το παράδειγμα διοίκησης και ζωής μας θα προσφέρουμε κοινωνικό υπόδειγμα.
Στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής, των ακραίων μέτρων λιτότητας και των επιβεβλημένων από την τρόικα απολύσεων, οι Δήμοι αποτελούν τη μια από τις δεξαμενές για το μέτρο της διαθεσιμότητας και μετά των απολύσεων. Ποια η δική σας θέση; Μπορούν οι Δήμοι να αναπτύξουν τις πολιτικές τους μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο;  
Στο κέντρο της πολιτικής μας θα είναι ο άνθρωπος και όχι τα νούμερα . Θα ενισχύσουμε με κάθε διοικητικό και νομικό τρόπο την θέση των εργαζομένων στον Δήμο και μάλιστα θα φροντίσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας , ειδικά ορισμένων ειδικοτήτων. Οι διαθεσιμότητες δεν βασίζονται σε τεκμηριωμένες μελέτες και δεν αποσκοπούν στην βελτίωση των υπηρεσιών . Είναι μάλιστα κατά τη νομική άποψη μου αντισυνταγματικές. Ακόμη όμως κι αν συμβεί εργαζόμενοι να εξαναγκαστούν από κεντρικές πολιτικές να οδηγηθούν στην έξοδο, η νέα Διοίκηση θα προωθήσει κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) που θα τους απορροφήσουν και θα τους αποκαταστήσουν.
Όσο κι να το πλαίσιο δεν ευνοεί, η γνήσια Αυτοδιοίκηση οφείλει και μπορεί, με ευρηματικότητα, φαντασία και σκληρή δουλειά, να βρίσκει τους τρόπους να επιτελεί το έργο της, χωρίς να τα «φορτώνει» όλα στα μνημόνια και στον «Καλλικράτη».
Ποια είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους δημότες της Κηφισιάς  δύο μέρες πριν τις εκλογές;   
Να μας εμπιστευτούν. Εμείς δεσμευόμαστε πως θα είμαστε δίπλα τους. Οι πολίτες δείχνουν πως δεν επιθυμούν τα 12 χρόνια της σημερινής διοίκησης να γίνουν 17. Βαραίνει πάρα πολύ καθώς δεν ήταν και τόσο καταπληκτικές οι επιδόσεις της διοίκησης. Οι πολίτες επιθυμούν την ποιοτική ανανέωση και την αλλαγή. Στην περίπτωση που εμείς θα είμαστε διοίκηση μπορούμε να προσφέρουμε αυτή την «φρεσκάδα» με ξεκούραστα, άφθαρτα πρόσωπα που μάλιστα διαθέτουν και μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στους χώρους που δραστηριοποιούνται. Θα είμαστε μια νέα διοίκηση όπου από τα 25 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της παράταξής μας, οι 19 θα είναι νεοεμφανιζόμενοι. Επίσης, όπως οι πολίτες γνωρίζουν, διαθέτουμε πρόγραμμα απολύτως μετρήσιμο και υλοποιήσιμο που επικεντρώνεται στον άνθρωπο και τα προβλήματα της καθημερινότητας του. Η «Δύναμη Ελπίδας» είναι «Δύναμη νίκης»! Στον επόμενο γύρο πάμε για τη ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, για να γυρίσουμε σελίδα, κάνοντας στροφή στο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.