paliagiannis 01

Σήμα κινδύνου για πιθανή ανέγερση υπεραγοράς σε αδόμητη περιοχή της Άνω Κηφισιάς έστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης, Ηλίας Σπυρόπουλος. Το θέμα έθεσε αρχικά στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Βάρσος, ρωτώντας για τις πρόσφατες εργασίες κατεδάφισης παλαιού οικήματος, σε οικόπεδο 12 στρεμμάτων, επί της οδού Μπακογιάννη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, σε μια προσπάθεια να προλάβει δυσμενείς εξελίξεις, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία το 2012 την επέκταση των ορίων του εγκεκριμένου Πολεοδομικού Σχεδίου Κηφισιάς, με χρήσεις αποκλειστικά κατοικίας, για τη συνολική έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη  και Μπακογιάννη, μια έκταση που εκτείνεται μέχρι και τα όρια του Δάσους Συγγρού.

Η πρόταση αυτή κρίθηκε ως απολύτως αναγκαία για την προστασία των περιοχών, καθόσον οι χρήσεις γης, οι οποίες εφαρμόζονται στα οικόπεδα των εν λόγω περιοχών σήμερα, αφορούν σε υπεραγορές, εμπορικές αποθήκες, εκπαιδευτήρια – πολιτιστικά κτίρια, νοσοκομεία – κλινικές, αθλητικές εγκαταστάσεις, τουριστικές εγκαταστάσεις, γραφεία, εμπορικά καταστήματα και, μάλιστα, με παρέκκλιση του συντελεστή δόμησης, έπειτα από απόφαση των αρμόδιων φορέων. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει, επίσης, να ζητηθεί αναστολή εκδόσεως οικοδομικών αδειών, πλην κατοικίας, στις συγκεκριμένες περιοχές, για το χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα επέκτασης των ορίων του ΓΠΣ Κηφισιάς.

Τίποτε, όμως, από τα παραπάνω δεν προχώρησε, όπως ενημέρωσε σχετικά ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης, καθώς οι προτάσεις του Δήμου Κηφισιάς και του Δημοτικού Συμβουλίου «σκόνταψαν» στον ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας), που αξίωσε να ενταχθεί η συγκεκριμένη τροποποίηση στη γενικότερη επέκταση του ΓΠΣ του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς.

«Υπάρχει μόνο άδεια κατεδάφισης για το παλαιό οίκημα, άλλοτε ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο, επί της οδού Μπακογιάννη. Αν όμως ζητήσει ο ιδιοκτήτης άδεια για υπεραγορά, εμείς δεν μπορούμε να μην τη δώσουμε, γιατί σήμερα δεν ισχύει καμία αναστολή οικοδομικών αδειών στην περιοχή και αυτές οι χρήσεις επιτρέπονται», απάντησε ο κ. Σπυρόπουλος και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τις παρακείμενες εκτάσεις, εκ των οποίων 33 στρέμματα ανήκουν στο ΙΚΑ.

Έπειτα και από την πρόταση της επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΗ ΦΩΣ, Αγγελικής Συνοδινού, ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης δήλωσε ότι το θέμα επανυποβολής της πρότασης για αναστολή οικοδομικών αδειών στην περιοχή θα έρθει το συντομότερο στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν επεξεργασίας από την αρμόδια υπηρεσία και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο, τοπικοί φορείς της Άνω Κηφισιάς, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας, είχαν εκφράσει την άποψη ότι με την απόφασή του να εντάξει στο σχέδιο την περιοχή αυτή των 200 στρεμμάτων, ο Δήμος δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για μια περιοχή «φιλέτο» και την οικοδόμηση ενός από τους τελευταίους ακάλυπτους χώρους, που συνορεύει με το Δάσος Συγγρού, χωρίς να υπάρχει τελεσίδικος χαρακτηρισμός από την αρμόδια δασική υπηρεσία. Επιπλέον, μεταξύ των ενδιαφερομένων για την αξιοποίηση των οικοπέδων τους, δεν είναι κάποιοι μικροϊδιοκτήτες, αλλά το ΙΚΑ που διαθέτει δεκάδες στρέμματα γης στην περιοχή, όπως και άλλοι μεγαλοϊδιοκτήτες του επιχειρηματικού, ακόμη και του πολιτικού χώρου.  Σύμφωνα πάντως με την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το 2012: Με την πρόταση για την ένταξη των ανωτέρω περιοχών εντός των ορίων του ΓΠΣ Κηφισιάς και με χρήση γης την κατοικία και μόνο, αποκλείεται η ανέγερση κτιρίων με τις ανωτέρω χρήσεις γης, οι οποίες ισχύουν σήμερα και οι οποίες θεωρούνται άκρως δυσμενείς για το περιβάλλον. Επισημαίνεται ότι στα οικόπεδα των περιοχών αυτών, μετά την ένταξή τους στα όρια του ΓΠΣ (έπειτα από τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού της περιοχής ως μη δασικής από την αρμόδια διεύθυνση Δασών του υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 998/1979) θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες με χρήση γης την κατοικία και μόνο και με συντελεστή δομήσεως σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ΠΗΓΗ: amarysia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.