Σε 22 περίπου εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις και στις τρεις δημοτικές κοινότητες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης. Ένα τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει νέα έργα από ίδιους πόρους του Δήμου  ύψους 4.585.200 ευρώ, νέες μελέτες ύψους 162.900 ευρώ, συνεχιζόμενα έργα ύψους 1.891.495 ευρώ και χρηματοδοτούμενα συνεχιζόμενα έργα ύψους 14.789.823 ευρώ.

Τη «μερίδα του λέοντος» σε ό,τι αφορά στα νέα έργα από πόρους τους Δήμου Κηφισιάς καταλαμβάνουν

 • Κατασκευή Ηλεκτροφωτισμού 2017 (330.000 €),
 • 47η Κατασκευή Εξωτερικών Διακλαδώσεων (300.000 €),
 • Συντήρηση Ασφαλτικών Οδοστρωμάτων 2017 (300.000 €),
 • Διανοίξεις Οδών 2017 (300.0000 €),
 • Κατασκευή Δημοτικού Γηροκομείου στο οικόπεδο Μπόβαλη (300.000 €),
 • Κατασκευή Πεζοδρόμων-Πεζοδρομίων & Κοινοχρήστων Χώρων 2017 (250.000 €),
 • Επισκευή-Συντήρηση Πεζοδρομίων & Κοινοχρήστων Χώρων 2017 (200.000 €),
 • Ολοκλήρωση Αγωγών Ακαθάρτων Δ.Ε. Εκάλης 2017 (200.000 €),
 • Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού 2017 (200.000 €),
 • Επισκευές-Συντηρήσεις Δημοτικών Κτιρίων 2017 (150.000 €),
 • Διαμόρφωση πλατείας περιοχής Αδαμών Δ.Ε. Κηφισιάς ( 100.000 €).

Μεταξύ των χρηματοδοτούμενων έργων που επανέρχονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 βρίσκονται

 • Κατασκευή Αθλητικών Εγκαταστάσεων στην περιοχή Τριγώνου Φραγκοπούλου (10.964.067,41 € προγραμματική σύμβαση με Περιφέρεια Αττικής),
 • Aποχέτευση Αακαθάρτων στην περιοχή Αδάμες του Δήμου Κηφισιάς   (1.700.403,28 € χρηματοδοτούμενο από ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Αττικής),
 • Ανάπλαση-Αναδιαρρυθμίσεις διατηρητέου και προσθήκη πτέρυγας 1ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς  (1.442.388,16 € προγραμματική σύμβαση με ΟΣΚ),
 • Περιφράξεις Παιδικών Χαρών Δήμου Κηφισιάς (300.000 € Υλοποίηση Προγραμματικής Σύμβασης με Περιφέρεια Αττικής),
 • Ανακαίνιση και Εκσυγχρονισμός Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας Δήμου Κηφισιάς (120.000 € Υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Κηφισιάς και Περιφέρεια Αττικής),
 • Αντικατάσταση Ελαστικού Τάπητα (ΤΑΡΤΑΝ) του Ζηρινείου Σταδίου Κηφισιάς (133.878,41 € Υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου – Γενική Γραμματεία Αθλητισμού & Δήμου Κηφισιάς).

Η εισήγηση του δημάρχου

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου, της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος προηγήθηκαν οι Συνοικιακές Συνελεύσεις, οι οποίες βοήθησαν στην αξιολόγηση των αναγκών των έργων σε κάθε γειτονιά του Δήμου αλλά και οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης. Βασική κατεύθυνση του νέου Τεχνικού Προγράμματος είναι η κατασκευή έργων που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνονται μελέτες και έργα σε δύο κατηγορίες, αυτά που είναι συνεχιζόμενα από προηγούμενα έτη και αυτά που εμφανίζονται ως νέα για πρώτη φορά.

Σημαντική θέση έχουν εύλογα τα έργα που αφορούν διανοίξεις, ασφαλτοστρώσεις και κατασκευές/συντηρήσεις πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων, καθώς επίσης και έργα κατασκευής αγωγών ακαθάρτων και κατασκευές εξωτερικών διακλαδώσεων, δηλαδή, συνδέσεων στο αποχετευτικό δίκτυο. Τα δίκτυα ομβρίων αποτελούν επίσης προτεραιότητα, τόσο ως μελέτες όσο και ως έργα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στον Δήμο Κηφισιάς.

Η επισκευή/συντήρηση σχολικών και δημοτικών κτιρίων είναι πάγια ανάγκη που επίσης καλύπτεται στο πρόγραμμα των παλαιών και των νέων έργων. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς, τέλος, έχουν ενσωματωθεί και τα έργα του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού που ανέρχονται σε 330.000 ευρώ και αφορούν έργα και παρεμβάσεις μικρής ή μεσαίας κλίμακας που αποφάσισαν οι πολίτες με άμεσα δημοκρατικό τρόπο για δεύτερη χρονιά.

Ωστόσο, στην εισήγηση του δημάρχου κυριάρχησε η σοβαρή καταγγελία του για εργολάβο ο οποίος, με σειρά «εκδικητικών ενστάσεων», καθυστερεί την υλοποίηση έργων στον Δήμο Κηφισιάς. Μια καταγγελία που αγγίζει και την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Θωμάκος: «Βλέπουμε ρεκόρ δημοπρατήσεων (16 έργα μεγάλης και μεσαίας κλίμακας) σε σχέση με τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων. Γιατί καθυστερεί η υλοποίησή τους; Το 90% των δημοπρατηθέντων έργων δέχθηκαν ενστάσεις από συγκεκριμένο εργολάβο που ελέγχει 4-5 εταιρείες και συμμετέχουν σε όλες τις δημοπρασίες. Στη διάρκεια των τριών προηγούμενων δημοτικών περιόδων συγκέντρωνε όλα τα έργα του Δήμου Κηφισιάς, όπως γίνονταν οι δημοπρατήσεις είτε εντός είτε εκτός αιθούσης και ο νοών νοείτω. Αυτό έχει σταματήσει σήμερα με διαυγή τρόπο και προσήλωση στη νομιμότητα των δημοπρατήσεων. Πρόκειται για σειρά εκδικητικών ενστάσεων. Είναι εμπαθείς και εκδικητικές συμπεριφορές που προκαλούν ζημιά στον Δήμο και κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει καθοδήγηση και υποκίνηση».

Καταψήφισε η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Παναγιώτης Κανακάκης και Γιάννης Τσαγκάρης καταψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017. Ο κ. Τσαγκάρης ως εισηγητής της παράταξης έκανε λόγο για «καθυστερημένη και με το σταγονόμετρο» παροχή στοιχείων στους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και για «απαξίωση των Τοπικών Συμβουλίων και του Δημοτικού Συμβουλίου». Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Η χωρίς εισήγηση, αξιολογική έκθεση και χωρίς στοιχεία υλοποίησης του περσινού προγράμματος δείχνει μια διάθεση αιφνιδιασμού των δημοτικών συμβούλων από τη διοίκηση του Δήμου. Εκτιμούμε ότι το ποσοστό υλοποίησης με ίδιους πόρους είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα είναι σαφώς χαμηλότερο από το περσινό κατά 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το 20,88% αφορά σε νέα έργα και το 0,74% σε νέες μελέτες». Ο κ. Τσαγκάρης, επίσης, τόνισε την απουσία προβλέψεων για την επισκευή και επέκταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας, αλλά και σχεδίου τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, Παναγιώτης Κανακάκης έκανε λόγο για «αποκλεισμό των δημοτικών παρατάξεων από τη διαδικασία κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος και ζήτησε από τη Διοίκηση να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικό κανονισμό.

Η περίπτωση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας

Μεγάλη κουβέντα έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, κατά τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017, σχετικά με την πρόβλεψη κονδυλίου για την επιδιόρθωση και επέκταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας. Το θέμα έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Τσαγκάρης, Γ. Παπαδόπουλος και Π. Κανακάκης.

Απαντώντας ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, έκανε λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση» του θέματος και έδωσε την είδηση: «Με έγγραφό της στις 4/11 για το θέμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας, η ΚΤΥΠ Α.Ε. απάντησε ότι όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες και μετά τον έλεγχό τους, θα προχωρήσουμε στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης,  την ένταξή του στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και στη δημοπράτηση του έργου. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει ολοκληρώσει όλες τις μελέτες που θα αποσταλούν στην ΚΤΥΠ Α.Ε. μετά και την τυπική έγκρισή τους από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ωστόσο, αν σκοντάψει οποιαδήποτε στιγμή το θέμα, ο Δήμος Κηφισιάς θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το έργο με ίδιους πόρους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.