Παρουσία του δημάρχου Ν. Χιωτάκη το ξεκίνημα ενός θεσμού με την ενθαρρυντική συμμετοχή νέων ανθρώπων

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία διοργανώθηκε τo 1ο Σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας την Παρασκευή 18 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου.
Διδάχτηκαν παραδοσιακοί χοροί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τη Δεσκάτη Γρεβενών με εισηγητή τον Χρήστο Γαλάνη, από τα Νότια Άγραφα Θεσσαλίας με εισηγητή τον Γιάννη Κατσή, από τη Λέσβο με εισηγητή τον Γρηγόρη Γρηγορίου και από την Πάρο με εισηγητή τον Φώτη Βελισσαρόπουλο. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 140 άτομα, μέλη χορευτικών συλλόγων από τις παραπάνω περιοχές, από τη Νέα Ερυθραία και άλλες περιοχές της Αττικής, κυρίως, νέοι άνθρωποι, γεγονός το οποίο επισημάνθηκε ιδιαίτερα από τους διοργανωτές.
Ο πρόεδρος Κυριάκος Μαρτάκης, καλωσόρισε όλους στο φιλόξενο χώρο της Ένωσης Μικρασιατών, αναφέρθηκε στους σκοπούς και το έργο τους τα τελευταία 25 χρόνια με απώτερο στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση της μικρασιατικής παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού, ενώ υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις του είδους, τονίζοντας και τα εξής: «Είμαι ευτυχής που βλέπω τόσα πολλά νιάτα σήμερα, καθώς είναι το παράπονό μας ότι δεν ακολουθούν πολλοί νέοι την παράδοση. Απώτερος στόχος μας είναι ο ελληνικός πολιτισμός, γι? αυτό και διατηρούμε επαφή και συνεργασία με 124 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, βάζοντας όλοι ένα λιθαράκι απέναντι στη λαίλαπα της δήθεν παγκοσμιοποίησης».
Τα σεμινάρια της Ένωσης Μικρασιατών χαιρέτησε ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος έδωσε το παρών και δεσμεύθηκε ότι ο δήμος θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. «Η Ένωση Μικρασιατών έχει βάλει για τα καλά τα σημάδια της στην παράδοση και την ιστορία του πολιτισμού σε αυτήν την πόλη. Ξεκινάει με αυτό το σεμινάριο να συνθέσει και άλλα κομμάτια από τον ελλαδικό χώρο. Καλωσορίζουμε σήμερα τους εκπροσώπους των συλλόγων στην πόλη μας. Θα προσπαθήσουμε να συνθέσουμε ακούσματα και πολιτιστικά στοιχεία μέσα από το χορό, για να μπορέσει να ξεκινήσει ένας θεσμός που θέλουμε να στηρίξουμε», δήλωσε ο κ. Χιωτάκης.
Ο πρόεδρος του νομικού προσώπου του δήμου «Δημήτριος Βικέλας» για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τη νεολαία, Μανώλης Κουρμαδιάς, συνεχάρη τους διοργανωτές και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους, που όπως είπε, «δείχνει το αντίθετο στην κοινή γνώμη ότι τελικά η νεολαία ασχολείται με τη μουσική παράδοση της χώρας μας, κόντρα και εναντίον της προσπάθειας που γίνεται για αλλοτρίωση της πολιτιστικής και εθνικής μας συνείδησης». Ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης παρέδωσε αναμνηστικές πλακέτες εκ μέρους της Ένωσης Μικρασιατών και του Δήμου Κηφισιάς στους εισηγητές από τις τέσσερις περιοχές της Ελλάδας.
Το βράδυ, μετά το τέλος των σεμιναρίων, ακολούθησε γλέντι με ορχήστρα Παριανών μουσικών και με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, όπως ήταν οι τσαμπούνες και τα τουμπάκια, όπου όλοι μαζί ξεδίπλωσαν τις χορευτικές τους ικανότητες. Προσφέρθηκαν φαγητά και ποτά, τα οποία είχαν φροντίσει να ετοιμάσουν οι κυρίες της Ένωσης Μικρασιατών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, επίσης, να ξεναγηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης, να δουν από κοντά τα 1380 εκθέματα, αυθεντικά κειμήλια από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας που έχουν διασωθεί και να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται για μαθητές και άλλους επισκέπτες.