ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

του Γιώργου Μαθόπουλου

Φτάσαμε στην τελευταία ημέρα του 2012 και στο μυαλό μας λίγες είναι οι κυρίαρχες σκέψεις, για τη νέα χρονιά του 2013 που από τα μεσάνυχτα ξεκινάει.

Αυτές δεν είναι παρά, να έχουμε τα προς το ζην στην καθημερινότητά μας, να είμαστε αλληλέγγυοι, να έχουμε καλή υγεία και μια καλή χρονιά σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό, για το άτομό μας, την οικογένειά μας, για τη χώρα μας και για όλον τον κόσμο.

Ίδιες περίπου σκέψεις και ευχές κυριάρχησαν την ίδια ημέρα του προηγούμενου χρόνου του 2011.

Το τι επεφύλαξε το 2012 στη καθεμιά και στον καθένα προσωπικά ή οικογενειακά και σε επίπεδο κοινωνίας και ανάπτυξης στη χώρα, πλέον όλοι το γνωρίζουμε.

Η τεχνητή διόγκωση της οικονομικής κρίσης, για την περίπτωση της χώρας μας, είναι πλέον το αυταπόδεικτο γεγονός.

Οι στρατιές ανέργων, το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, η έλλειψη της φροντίδας υγείας, η επισφαλής εργασία και το ξεπούλημα των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του δημόσιου πλούτου της χώρας μας, είναι το αποτέλεσμα της τεχνητής διόγκωσης της κρίσης, που επιβαρύνει τη μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών.

Αυτή η τεχνητή διόγκωση της οικονομικής κρίσης, εξυπηρετεί μόνο μια μικρή κάστα εγχώριων καιροσκόπων και κερδοσκόπων και των πολυεθνικών τους διασυνδέσεων και οι οποίοι επί πολλές δεκαετίες, λυμαίνονται ανεμπόδιστοι, την πολιτική και την οικονομία της χώρας.

Δεν είναι η στιγμή να καταλογιστούν ευθύνες σε όλους εκείνους που στήριξαν και γιγάντωσαν στις προηγούμενες δεκαετίες όλη αυτή την εκφυλιστική για το λαό και τη χώρα κοινωνική και οικονομική στρατηγική, όπως την εφάρμοσαν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις της χώρας, με τις πολιτικές τους.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα, υπήρξαν θύματα του ίδιου του εαυτού τους.

Είναι τώρα η στιγμή για τη δική τους αντίδραση και αντίσταση, για την ανατροπή όσων τους συμβαίνουν, παρά τη θέλησή τους.

Είναι τώρα η ώρα εκείνων που επικαλούνται το εναλλακτικό, να περάσουν στην πράξη του δικού τους λόγου, της δικής τους σκέψης, του δικού τους απογαλακτισμού και να αναδείξουν τις δυνατότητές τους πέρα από εμμονές, νόρμες και αγκυλώσεις του χθες, οι οποίες δίχασαν και ταλαιπώρησαν το λαό και τον τόπο.

Σε τούτο τον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία, που εργάστηκε για την  ελευθερία, για την ατομική και την κοινωνική δημιουργία, οφείλουμε όλοι να εργαστούμε περισσότερο, για να γίνουν παρελθόν εκείνες οι πρακτικές, που επέτρεψαν την επικράτηση των επιτηδείων και των καιροσκόπων στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Οφείλουμε τώρα και όχι μετά, να καταστήσουμε διακριτές στην πράξη όχι στα λόγια, τις εναλλακτικές δυνατότητες της κοινωνίας και του τόπου.

Να αναπτύξουμε τον ειλικρινή διάλογο, την αντικειμενική σκέψη, την διαφορετική άποψη, να σεβαστούμε την νεανική θεώρηση και πρωτοβουλία χωρίς περιορισμούς, να δώσουμε στην πρωτοπορία χώρο να αναπτυχθεί χωρίς υστεροβουλία, χωρίς αποκλεισμούς ή υπεκφυγές.

Οφείλουμε όλες και όλοι στο 2013, να είμαστε αλληλέγγυοι, οι καθοδηγητές των επιλογών της ζωής μας.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Όπως επισημαίνεται πρέπει να ακουστεί η ολοκληρωμένη, πειστική, εναλλακτική πρόταση/αντιπρόταση. Αυτή πράγματι μπορεί να φέρει την υπέρβαση . Όχι λόγια, όχι παλιοί τακτικισμοί, όχι λαϊκισμοί, όχι τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα υπό νέο σχήμα και άλλα χρώματα. Όχι σε μεσσίες και μάλιστα ιμιτασιόν.

  • Εκεί που δεν αφήνονται χώροι, εκεί που ανοίγει ο διάλογος, εκεί που τα λόγια γίνονται πράξη, εκεί που η δημοκρατία δεν κάνει διακρίσεις, εκεί που η συμμετοχή γίνεται δημιουργία, εκεί που η ελεύθερη έκφραση δεν κινδυνεύει, τα όχι περιττεύουν.
   Στην ίδια όχθη ζητούμενο δεν είναι το τι λες, ζητούμενο είναι τι σε κάνει να το λες.
   ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 2. Αλληλέγγυοι ναι με την κοινωνία. Ομως και να προτείνουμε λύσεις για την διακυβέρνηση της χώρας. Μην αναμασάμε το τι τραβήξαμε μέχρι τώρα, αλλά τι μέλλει γενέσθαι.

  • “Να προτείνουμε λύσεις για τη διακυβέρνηση”, ως κοινωνία ή ως άλλο τι και ως τι?
   Ως δομή και έκφραση κοινωνικής διάστασης που δεν περιορίζει?
   Ως αυτοσχέδια επινόηση μορφών συσχετισμού που δεν αφήνεται και δεν ερίζει?
   Ως δομή και έκφραση ιδεολογίας που αναγεννιέται στη σύγχρονη καθημερινότητα?
   ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.