Πώς ο δήμος θα αιτιολογήσει την επιχειρούμενη μεταβολή των χρήσεων γης προς το δυσμενέστερο τη στιγμή που το ΣτΕ έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά;

232-bomba.jpg«Βόμβα» στη δρομολογούμενη τροποποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Νέας Ερυθραίας και την πρόσφατη έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του Α΄ σταδίου της μελέτης αναθεώρησης, έπειτα από την πρόταση του γραφείου Σ. Τσαγκαράτου που την εκπόνησε και με τις διαφοροποιήσεις που κατέθεσε η σημερινή διοίκηση του δήμου, ρίχνει με σημερινό του τεκμηριωμένο άρθρο στη «Ν.Ε.» ο Κωνσταντίνος Πεχλιβάνογλου, συντοπίτης μας και ειδικός επιστήμονας στην Ανεξάρτητη Αρχή του «Συνηγόρου του Πολίτη».

Το Πολεοδομικό της Νέας Ερυθραίας ή «ο φούρνος του Χότζα» τιτλοφορείται και επικεντρώνεται στο γεγονός ότι με τα όσα δρομολογεί σήμερα η δημοτική αρχή, αγνοείται το Σύνταγμα και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΓΠΣ κατά το Σύνταγμα εκπονείται «για να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης», αλλά και για να διασφαλίσει τις επαγγελματικές δραστηριότητες στο μέτρο όμως που αυτές δεν έρχονται σε σύγκρουση με τις υπόλοιπες δραστηριότητες των δημοτών και δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία.
Όπως σημειώνει ο κ. Πεχλιβάνογλου, «είναι γνωστό από χρόνια ότι επιχειρήθηκε να τροποποιηθούν προς το δυσμενέστερο οι καθορισθείσες χρήσεις γης, που είχαν προβλεφθεί σε ορισμένα οικοδομικά τετράγωνα, κυρίως αμιγούς κατοικίας, εκατέρωθεν κύριων οδικών αξόνων που διέρχονται από το δήμο μας. Στην προσπάθεια αυτή αντέδρασε το ΣτΕ με την 495/2000 γνωμοδότησή του αλλά και μετά από προσφυγές δημοτών, οι οποίοι θεώρησαν ότι θίγονται εξαιτίας αυτής της ρύθμισης. Ο ίδιος ο δήμος παλαιότερα είχε χρησιμοποιήσει το ίδιο επιχείρημα, της μεταβολής των χρήσεων γης προς το δυσμενέστερο, κατά γνωστού επιχειρηματία προκειμένου να εμποδίσει την ανοικοδόμηση περιοχής του Μορτερού. Είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατόν αφενός να μην εφαρμόζεται από τη διοίκηση η προ ετών ληφθείσα απόφαση ενός Ανώτατου Δικαστηρίου, όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας που εκδίδεται κατ επίκληση του Συντάγματος και αφετέρου να επιχειρείται εκ νέου με πλάγια διαδικασία να προωθηθεί η ίδια ρύθμιση για την ίδια περιοχή του δήμου. Είναι αυτονόητο ότι εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική και βάσιμη αιτιολόγηση ενταγμένη στο σκεπτικό του ανώτατου δικαστή, θα έχει ως αποτέλεσμα, είτε κατά την επεξεργασία του προσχεδίου της αναθεώρησης είτε μετά από νέα ανάλογη προσφυγή, να ακυρωθεί όλη η προσπάθεια αναμόρφωσης και αναθεώρησης του ΓΠΣ της Νέας Ερυθραίας».
Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που ούτε η διοίκηση του δήμου, αλλά ούτε και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, κάνοντας σχέδια επί χάρτου και προβαίνοντας σε προτάσεις ανάμιξης και τροποποίησης των χρήσεων γης επί το χείριστον σε ίδια οικοδομικά τετράγωνα της πόλης. Η δήμαρχος, ελλείψει – θα πρέπει να σημειωθεί – γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας του δήμου, απάντησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι υπάρχει η πρόθεση να τεκμηριωθούν με περιβαλλοντική μελέτη οι προτάσεις για τη μεταβολή των χρήσεων προς το δυσμενέστερο και υποστήριξε ότι ο δήμος θα φτάσει μέχρι και την ολομέλεια του ΣτΕ, ελπίζοντας τελικά σε δικαίωση των θέσεών του. «Δηλαδή, εκ προοιμίου καθίσταται σαφές στους δημότες ότι είναι πιθανό για μια πενταετία περίπου το νέο πολεοδομικό σχέδιο να είναι σε εκκρεμότητα ενώπιον του ΣτΕ και όσες πράξεις γίνουν μέχρι τότε μπορεί να τιναχθούν στο αέρα», επισημαίνει ο κ. Πεχλιβάνογλου και αναφέρεται επίσης στην αγνόηση μιας σειράς δεσμεύσεων για το κυκλοφοριακό, στην τσιμεντοποίηση του μοναδικού εναπομείναντος ρέματος και την προώθηση μικροσυντεχνιακών απαιτήσεων ενόψει της επιχειρούμενης τροποποίησης του ΓΠΣ.
Με αφορμή το άρθρο του κ. Πεχλιβάνογλου για το μείζον αυτό θέμα που δείχνει να περνάει απαρατήρητο προς το παρόν, η «Ν.Ε.» καλεί τη διοίκηση του δήμου και τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση, δημοσιεύοντας τις απόψεις τους στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας.

TO ΑΡΘΡΟ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.