authereta_01

Τσουχτερά πρόστιμα αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για αυθαίρετες κατασκευές «μοίρασε» η Πολεοδομία Βορείου Τομέα Αθήνας σε καταστήματα επί της Λεωφόρου Θησέως, στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Ερυθραίας – Εκάλης.

Αφορμή για την «επιδρομή» της Πολεοδομίας στάθηκε η καταγγελία του Δήμου Κηφισιάς από τον προηγούμενο Αύγουστο για σούπερ μάρκετ, το οποίο λειτουργεί χωρίς άδεια, έπειτα από συνένωση καταστημάτων, μια οχλούσα και παράνομη χρήση για την οποία έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με την ενημέρωση του αντιδημάρχου Νέας Ερυθραίας Στάθη Κύρλου στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Πολεοδομία προχώρησε σε αυτοψία μόλις τον προηγούμενο Μάρτιο και επέβαλε πρόστιμα σε όλα τα καταστήματα που βρίσκονται στο τρίγωνο των οδών Ελ. Βενιζέλου – Θησέως, Δελβίνου και Ρόδων, στο Ο.Τ. 142.

Συγκεκριμένα:

  • Πρόστιμο ύψους 957.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ για αυθαίρετες κατασκευές και 157.000 ευρώ ετησίως για τη διατήρησή τους.
  • Πρόστιμο ύψους 257.000 ευρώ σε κατάστημα εμπορίας ποδηλάτων για αυθαίρετες κατασκευές και 24.700 ευρώ ετησίως για τη διατήρησή τους.
  • Πρόστιμο ύψους 470.000 ευρώ σε κατάστημα εμπορίας στρωμάτων, επίσης για αυθαίρετες κατασκευές και 44.800 ευρώ ετησίως για τη διατήρησή τους.
  • Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αυθαίρετες παρεμβάσεις χωρίς να έχει εκδοθεί η απαιτούμενη οικοδομική άδεια.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέας Ερυθραίας είχε δώσει κατ’ αρχάς προέγκριση, με μια κατά πλειοψηφία απόφασή του, για τη λειτουργία του εν λόγω σούπερ μάρκετ, καθώς πρόκειται για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς πάντως να επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση στην περιοχή. Τόσο στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Νέας Ερυθραίας, όσο και στην πρόσφατη τροποποίησή του που προωθείται για ΦΕΚ, στο Ο.Τ. 142 προβλέπονται χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να αναπτυχθούν καταστήματα τοπικής σημασίας μέχρι 50 τ.μ.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης δεν υπέγραψε την οριστική άδεια λειτουργίας του και, μάλιστα, η Δημοτική Αστυνομία προχώρησε δυο φορές στη σφράγιση του σούπερ μάρκετ, το οποίο όμως εξακολουθεί να λειτουργεί, καθώς ο ιδιοκτήτης του πέτυχε με προσωρινή δικαστική διαταγή την αναβολή της σφράγισής του. Μια απόφαση που η δημοτική αρχή χαρακτηρίζει ως «πρωτοφανή», αφού ο Δήμος δεν κλήθηκε καν να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις, ενώ έχει υποβάλλει μηνύσεις για την παράνομη αποσφράγιση του καταστήματος και έχει προσφύγει στην ειδική επιτροπή του άρθρου 152 «κατά της σιωπηρής απόφασης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής».

Έπειτα και από τις πιέσεις που άσκησαν οι περίοικοι, οι οποίοι έχουν μαζέψει γύρω στις 150 υπογραφές, διαμαρτυρόμενοι και για την προηγούμενη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την ανάκληση της προέγκρισης λειτουργίας του σούπερ μάρκετ. Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως στο Ο.Τ. 142 λειτουργούσαν επί δεκαετίες εμπορικές χρήσεις και αν και σε καθεστώς Αμιγούς Κατοικίας, αναπτύχθηκαν πολύ περισσότερες μέχρι σήμερα. Ο Δήμος Κηφισιάς καλείται τώρα να λύσει το «γόρδιο δεσμό» των εμπορικών χρήσεων μέσα σε περιοχές κατοικίας, ένα μείζον θέμα το οποίο δεν αποτελεί αποκλειστικά και μόνο «προνόμιο» του συγκεκριμένου πολεοδομικού τριγώνου.

ΠΗΓΗ: amarysia.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. To super market κάνει τη δουλειά του. Δίνει δουλειά σε κόσμο, εξυπηρετεί και δεν είναι δα και καμιά τρελή όχληση . Το πρόστιμο αυτό είναι εξοντωτικό.Πρέπει να βρεθεί μιά κοινή συνισταμένη. Στο άλλο τετραγωνάκι που αγγίξατε στη Θησέως υπάρχουν και άλλα μαγαζιά στην άκρη του δρόμου πέρα για πέρα παράνομα.

    Για τα άλλα τα μαγαζια στο τετράγωνο νέο μπουρνάζι θα γίνει καμία σύσταση να μαζέψουν κάνα τραπεζοκάθισμα και γενικά να μαζευτούνε λίγο?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.