του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΟΡΜΟΥΣΗ 

Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού του τελευταίου εφταημέρου. Το νότιο πέρασμα της ψυχρής διαταραχής Σκανδιναβικής προέλευσης και οι πολύ ψυχρές μάζες που την συνόδευαν ήταν η αιτία για την σημαντική υποχώρηση του υδραργύρου από το Σάββατο και από Βορά προς Νότο.Τα φαινόμενα πάντως όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν λίγα και περιορίστηκαν σε περιοχές της Ανατολικής Ηπειρωτικής χώρας. Αξιοσημείωτο πάντως για την περιοχή μας, ήταν η πρώτη ουσιαστικά φθινοπωρινή μπόρα που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε από έντονα ηλεκτρικά φαινόμενα δίνοντας την μορφή μιας δυνατής καταιγίδας η διάρκεια της οποίας δεν ήταν όμως πάνω από μισή ώρα και η συγκομιδή σε ύψος βροχής ήταν 8 χιλιοστά .

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής άρχισε και εδώ να γίνεται αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σάββατο η μέγιστη θερμοκρασία στην πόλη μας άγγιξε του 25c ενώ την Κυριακή δεν ξεπέρασε τους 18 και την Δευτέρα τους 13 βαθμούς Κελσίου.
Από την Τρίτη πάντως η θερμοκρασία σημείωσε σταδιακή μικρή άνοδο που συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες.

Πως διαμορφώνονται οι συνθήκες όμως για την συνέχεια;


ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Η εισροή ιδιαίτερα ψυχρών μαζών στην κεντρική Ευρώπη ήδη από την Πέμπτη δημιουργεί ένα χειμωνιάτικο σκηνικό με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές μέχρι και τα βόρεια σύνορα της Ιταλίας.
Η ψυχρή αυτή εισβολή που συνδυάζεται και με μία ανώτερου στρώματος ατμοσφαιρική διαταραχή είναι η αιτία της δημιουργίας διαδοχικών συστημάτων στην περιοχή της Μεσογείου κοντά στην Σικελία και την Τυνησία, η ανατολική βορειοανατολική κίνηση των οποίων θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας τις προσεχείς ημέρες.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι έντονες καταιγίδες κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές και τα κατά τόπους μεγάλα ύψη βροχής. Φαίνεται μάλιστα να επηρεάζονται και οι ευαίσθητες περιοχές της Πελοποννήσου που επλήγησαν το καλοκαίρι από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Έτσι λοιπόν για την Παρασκευή αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την Δυτική Ηπειρωτική χώρα βροχές που κατά την διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν και θα κινηθούν ανατολικότερα έτσι ώστε το Σάββατο να εκδηλώνονται παρόμοια φαινόμενα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Την Κυριακή ο βροχερός καιρός θα παραμείνει ενώ σιγά σιγά θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της ηπείρου και της Μακεδονίας.
Την Δευτέρα ο καιρός θα παραμείνει άστατος άλλα τα φαινόμενα θα είναι σχετικά περιορισμένα και κυρίως στα Δυτικά Ηπειρωτικά. Η αστάθεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάντως παραμένει σχεδόν όλη την εβδομάδα οπότε και δεν αποκλείονται τοπικά φαινόμενα στα ηπειρωτικά.
Για την περιοχή μας οι βροχές που θα εκδηλωθούν το Σαββατοκύριακο φαίνεται να έχουν την μορφή δύο εξάρσεων η πρώτη περίπου στις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και η δεύτερη τις απογευματινές με βραδινές ώρες της Κυριακής.
Την Δευτέρα δεν αποκλείονται κάποια φαινόμενα κατά διαστήματα στην αρχή της ημέρας ενώ πιθανότητα για νέες βροχές υπάρχει από την Πέμπτη.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει από την Κυριακή πτώση που θα συνεχιστεί και την Δευτέρα χωρίς όμως να είναι σημαντική και σε αυτά τα επίπεδα θα κυμανθεί μέχρι και τα μέσα της εβδομάδος.

Αυτή είναι η γενική καιρική εικόνα για το προσεχές διάστημα (η οποία και είναι αρκετά ευμετάβλητη λόγω της εποχής) βάση των στοιχείων που έχουμε στην διάθεσή μας και τα οποία συλλέγουμ .Η καιρική ανάλυση αποτελεί μια προσωπική -ερασιτεχνική προσέγγιση των συνθηκών ενώ πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι επίσημος και αρμόδιος φορέας για την πρόγνωση του καιρού στην Ελλάδα είναι η Ε.Μ.Υ και καλό θα είναι όσοι που έχουν να πραγματοποιήσουν κάποια δραστηριότητα που επηρεάζεται άμεσα από την εξέλιξη του καιρού να ενημερώνονται από τα αναλυτικά καθημερινά δελτία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.