Την περασμένη Κυριακή 8/5 το μεσημέρι, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, ο θόρυβος ήταν 70 ντεσιμπέλ, όσο η ομιλία με δυνατή φωνή. Ήταν ο δρόμος άδειος; Όχι! Πάνω από 10.000 ποδηλάτες περνούσαν, και περνούσαν και περνούσαν… αλλά το μόνο που ακουγόταν ήταν τα… χαμόγελά τους, τα κουδουνάκια τους και οι ξέγνοιαστες βόλτες χιλιάδων πεταλιών που κατέκτησαν, για μια ακόμη μέρα, τους δρόμους της πόλης.
Κάθε χρόνο περισσότεροι, κάθε χρόνο πιο αγανακτισμένοι με τα αδιέξοδα του αυτοκινήτου και την πολιτική που προωθεί την χρήση του (νέοι αυτοκινητόδρομοι, απόσυρση, μείωση τέλους ταξινόμησης, εγκατάλειψη των δημόσιων συγκοινωνιών) ποδηλάτες σε 34 πόλεις, έλαβαν μέρος στην 4η πανελλαδική ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας περισσότερο χώρο για το ποδήλατο και τους πεζούς, αναβαθμισμένα μέσα μεταφοράς, ανθρώπινες πόλεις.
Οι διεκδικήσεις αυτές, όσο αυτονόητες κι αν είναι, δε θα χαριστούν. Γι αυτό, παίρνοντας δύναμη από τέτοιες επιτυχημένες συλλογικές δράσεις, οι ποδηλάτες πρέπει με πείσμα να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.
Στην Αθήνας, οι ποδηλάτες, ξεκίνησαν το πρωί την πορεία τους από το Πεδίον του Άρεως. Στόχος τους είναι η διεκδίκηση “μιας αξιοπρεπής ποιότητας ζωής στις πόλεις, που θα βασίζεται στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τις μετακινήσεις”.
Όπως υποστηρίζουν οι συμμετέχοντες, “το ποδήλατο, σε συνδυασμό φυσικά με τις συγκοινωνίες, μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή. Η σημερινή κατάχρηση του αυτοκινήτου είναι αποδεδειγμένα καταστροφική τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Ως εκ τούτου κάθε πολιτική που συμβάλλει ή διατηρεί την κατάχρηση αυτή μας βρίσκει αντίθετους”.
Στη Θεσσαλονίκη, 1.500 ποδήλατα «πλημμύρισαν» τους δρόμους της πόλης, το μεσημέρι, στο πλαίσιο της σημερινής Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας. Ποδηλάτες όλων των ηλικιών ξεκίνησαν από το άγαλμα του Βενιζέλου και αφού διέσχισαν με το ποδήλατο τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατέληξαν στον Λευκό Πύργο, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες για ασφαλή μετακίνησή τους.
Η επέκταση των ποδηλατοδρόμων, οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις για την αγορά και τη χρήση ποδηλάτου, η ελαχιστοποίηση της χρήσης Ι.Χ., οι ασφαλείς χώροι στάθμευσης, η μεταφορά των ποδηλάτων με τα μέσα μαζικής μετακίνησης, ήταν μερικά μόνο από τα αιτήματά τους.
Ποδηλατοπορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες 32 πόλεις της Ελλάδας.
Π.Μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.