Μουσική, τραγούδι, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολή ντοκιμαντέρ, αθλητικές δραστηριότητες, ξεναγήσεις, όλα με σημείο εκκίνησης τις αλησμόνητες πατρίδες, περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις μνήμης «Αλλοτινές Πατρίδες» που διοργανώνει και φέτος το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Νέας Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) του Δήμου Κηφισιάς και οι μικρασιατικοί σύλλογοι της περιοχής, από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Για τις φετινές εκδηλώσεις των «Αλλοτινών Πατρίδων» ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, τόνισε σε δήλωση του ότι: «Ο Δήμος Κηφισιάς φιλοξένησε τους πρώτους Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1914 στην Κηφισιά και αργότερα μετά τη μικρασιατική καταστροφή στη Νέα Ερυθραία έπεσε ο πρώτος σπόρος της μεταφύτευσής των ηθών και του πολιτισμού τους, στα χώματα της περιοχής μας. Η σημερινή Νέα Ερυθραία του Δήμου Κηφισιάς είναι το περήφανο Μικρασιατικό στοιχείο αναφοράς του Δήμου μας. Κάθε χρόνο θυμάται και ξαναδιαβάζει την πανάρχαια ιστορία των Μικρασιατικών Πατρίδων. Οι πληγωμένες μνήμες παραμένουν άλικες και η μνήμη τους τιμάται στις “Αλλοτινές Πατρίδες”. Φάρος της Μικρασιατικής Ερυθραίας του Δήμου μας το ΚΕΜΜΕ με άξιο προεδρείο του υπό την κα Έφη Κούτση και θεματοφύλακες οι μικρασιατικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Οι “Αλλοτινές Πατρίδες” προσφέρουν και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με μουσική, τραγούδια και χορούς που διατηρούν ακοίμητη τη φλόγα που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Μικρασιατικής Ερυθραίας, Έφη Κούτση, επεσήμανε ότι: «Κάθε εορτασμός που τιμά μια ανάμνηση είναι και μια γιορτή ελπίδας. Η ελπίδα συγκροτεί τη βάση μιας συνέχειας δυναμικής και αποφασιστικής. Με αυτή τη συνέχεια, ως Έλληνες και ιδιαίτερα Μικρασιάτες, επιδιώκουμε να πυροδοτούμε τις ενέργειές μας για να επιτύχουμε τον μεγάλο στόχο μας. Το ΚΕΜΜΕ με τις “Αλλοτινές Πατρίδες” στοχεύει να δηλώνει κάθε χρόνο, όπως και φέτος, πως οι πατρίδες της Μικράς Ασίας ζουν και θα ζουν για πάντα».

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων των «Αλλοτινών Πατρίδων 2017»:

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

 • 10:00 – Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν. Ερυθραίας: Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
 • 10:30 – Μνημείο Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας: Κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο και τους φορείς της πόλης. Ακολουθεί παραδοσιακό κέρασμα από την Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας.
 • 18:00-19:30 – Μουσείο της Ένωσης Μικρασιατών: Ξενάγηση στο μουσείο της Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας
 • 20:00 – Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας: Ομιλία της φιλολόγου Λίλας Παπαδημητρίου με θέμα «Σμύρνη, η Νύμφη του Αιγαίου». Διοργάνωση: Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας.

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

 • 19:00 – Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας: Ομιλία του φιλόλογου Θοδωρή Κοντάρα με θέμα «Η περιοχή του Τσεσμέ της Ερυθραίας». Διοργάνωση: Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμύρνης «Οι Ταξιάρχες».

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

 • 19:00 – Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας: Παρουσίαση βιβλίου από τον φιλόλογο Θοδωρή Κοντάρα «Η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ», συγγραφέας Γιάννης Δ. Αικατερίνης. Αποσπάσματα διαβάζει η Δέσποινα Μουστάκη. Τραγουδούν οι γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Ν. Ερυθραίας.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

 • 18:30 Δημοτικό Στάδιο Ν. Ερυθραίας «Φώτης Βαρδαξής»: Ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων Πανερυθραϊκός – ΑΕΚ. Συντονιστής: Γιάννης Γαϊτανίδης.
 • 19:30 Πνευματικό Κέντρο Ν. Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) – Βίλλα Κώστα: Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η σιωπή της Μικράς Ασίας». Παρουσίαση – έρευνα – κείμενα: Ελένη Κωνσταντινίδου. Ακολουθεί κέρασμα.
  Διοργάνωση: Αδελφότητα Αλατσατιανών Ν. Ερυθραίας.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

 • 19:30 – Δημοτικό Θέατρο Ν. Ερυθραίας: Ομιλία του Νίκου Καραφωτίου με θέμα «Γεώργιος Διλβόης, ο Ερυθραιώτης εθνικός ήρωας των ΗΠΑ».
 • Ακολουθεί καλλιτεχνικό δρώμενο από τη Θεατρική Ένωση Ερυθραίας «Ανάδραση 13» με τίτλο «Και με λίγο Βοριά, λίγο Λεβάντε κύμα το κύμα, να γυρίσεις πίσω».

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

20:30 – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου Ν. Ερυθραίας: Βραδιά μικρασιατικών χορών. Χορεύουν: Χορευτικός Όμιλος Ν. Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ), Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Επίλεκτο χορευτικό τμήμα του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

 • 17:00 – Κλειστό Γυμναστήριο Ν. Ερυθραίας «Στέλιος Καλαϊτζής»: Φιλικός αγώνας βόλεϊ κορασίδων Αμαζόνες Ν. Ερυθραίας (ΑΟΝΝΕ) – Ίωνες Ν. Ιωνίας (ΑΣΠ). Συντονιστής: Πέτρος Γεωργόπουλος.
 • 20:30 – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου Ν. Ερυθραίας: «Σμυρναίικο Μινόρε» με τη Γλυκερία, τη Ντιλέκ Κοτς και την Αρετή Κετιμέ. Ένα οδοιπορικό από τη Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη. Η Γλυκερία, μία και μοναδική, ερμηνεύει τα μικρασιάτικα τραγούδια Μαζί της η διάσημη Τουρκάλα τραγουδίστρια Ντιλέκ Κοτς, γνωστή από την ερμηνεία της στα τραγούδια της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα» και η Αρετή Κετιμέ που, εκτός από το τραγούδι, καθιερώθηκε στον χώρο και για το μεγάλο ταλέντο της στο σαντούρι.

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

 • 9:00 – Ιερός Ναός Αγ. Ματρώνας Ν. Ερυθραίας: Θεία λειτουργία. Ακολουθεί κέρασμα από τον Εξωραϊστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Λυθριού «Η Αγία Ματρώνα».
 • 17:00 – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου Ν. Ερυθραίας: Οι ποδηλάτες τιμούν τη Μικρασία. 1ος αγώνας ποδηλατοδρομίας.
  Ποδηλατικός γύρος στους δρόμους της Ν. Ερυθραίας με ελεύθερη συμμετοχή. Συντονιστής: Γιώργος Ρηγούτσος.
 • 20:15 – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου Ν. Ερυθραίας: Ο Άθως Δανέλλης με τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών παρουσιάζει την κωμωδία «Ο Καραγκιόζης και το στοιχειό της Σμύρνης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.