Εκλεισα για λίγο την τρομο-υστερία της ΤV. Κάθομαι ανάμεσα στους ήχους της φύσης κι αναρωτιέμαι πόσο γρήγορα άλλαξαν τα πάντα. Θα έχει η κοινωνία την ωριμότητα να ξεπεράσει αυτό το σκόπελο; Η ταινία του Αιζενστάιν «que viva mexico» ανοίγει με ένα πλάνο ευδαιμονικής χαλάρωσης, όπως ήταν η ζωή μας πριν από λίγους μήνες, για να κορυφωθεί σε μια σκηνή θαμμένων ζωντανών μεξικανών με τα κεφάλια να προεξέχουν για να ποδοπατηθούν από ιππείς. Η ωμότητα και η σκληρότητα της σκηνής με έβγαλε αυτοστιγμεί έξω από την αίθουσα προβολής. Τότε ήμουν νέα. Σήμερα η ωμότητα, η σκληρότητα, ο κυνισμός και η διαφθορά έχουν αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη των εταίρων μας και μονάχα μεμονωμένες φωνές ακούγονται οργισμένα να λένε «δώστε στους Έλληνες το χρόνο να ανακάμψουν». Όχι, δεν τους αδικώ τους «εταίρους» μας. Σε καλύτερους καιρούς, οι οσφυοκάμπτες πολιτικοί μας δεν αξίωναν την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων από τους Γερμανούς για να μην τα χαλάσουν μαζί τους. Οι Γερμανοί όμως, σε χαλεπούς για μας καιρούς, όχι μόνο δεν προσφέρθηκαν στα οφειλόμενα(γιατί αυτό θα ονομάζαμε ιδεώδες της φιλίας) αλλά απέσπασαν υποσχέσεις για εξοπλισμούς και γύρευε τί άλλο, για τις άχρηστες, όπως αποδείχθηκε, εγγυήσεις τους. Και δεν σταμάτησαν εκεί. Μας υπέβαλλαν στο οικείο τους μαρτύριο του κρεμασμένου που πατά σε πάγο που λιώνει, για να αρχίσουν να τρέχουν όλοι μαζί όταν ένιωσαν ότι ο βρόγχος μπερδεύτηκε και στο δικό τους λαιμό. Αυτά για τους «φίλους» μας που μας θεωρούν κλέφτες, απατεώνες και εσχάτως επαίτες.
Όμως ο λαός μας έχει ένα μεγάλο σύμμαχο, τους λαούς της Ευρώπης, που θα καταλάβουν ότι η οικονομία μας είναι πολύ μικρή για να προξενήσει όλο αυτό το κακό, και ότι πραγματικός αίτιος όλων των δεινών είναι οι δομικές αμαρτίες του καπιταλισμού που αδυνατεί να αυτορρύθμιση, έχει χάσει κάθε έλεγχο και αδηφάγος εξορμά να σπαράξει λαούς και κράτη. Είναι ανάγκη να ανθέξουμε. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαικούς λαούς που ήδη νιώθουν να σφίγγει ο ίδιος κλοιός γύρω τους. Να τους καλέσουμε σε βοήθεια και να θυμηθούμε τα οφέλη της αλληλεγγύης των λαών.
Ο Ελληνικός λαός θα μπορέσει. Όχι γιατί το είπε κάποιος ξύλινος πολιτικός, αλλά γιατί πάντα στα δύσκολα τον ξελάσπωνε αυτός ο Διόνυσος που κουβαλάει μέσα του, η ένθεη τρέλα που τον έκανε να πολεμά σαν θεός και να νικά τον κάθε Γολιάθ. Αυτό το χάρισμα, που αποκοιμιόταν μέσα του από τα χρόνια της μεταπολίτευσης, αφυπνίζεται σιγά – σιγά. Ο κοινός κίνδυνος θα μας βρει μαζί, αλληλέγγυους, δυνατούς, και αρκετά τρελούς για να μας βγάλουμε όλους στον αφρό. Ίσως να είναι και ευλογία για την Ευρώπη που βρήκε πρώτα εμάς τους Έλληνες το κακό(γιατί γαμώτο κάθεται πάντα σε μας η μπίλια;). Γιατί στην ιστορία πολλές φορές αποδείχθηκε ότι χάρη στους Έλληνες κρίθηκαν πόλεμοι και σώθηκε η ανθρωπότητα. Τότε είχαν πει «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Σήμερα ζητούν από τους ήρωες Έλληνες να πετύχουν την παγκόσμια πρώτη της μείωσης του ελλείμματος 10% σε χρόνο αστραπή, με αβέβαια βήματα, σε ένα ομιχλώδες και δυσοίωνο αύριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.