Αφαίρεσαν το λόγο από τους Συλλόγους Γονέων

Κατά την πρόσφατη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2008, ζήτησε να παρέμβει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού, Πέτρος Γιάννου, μεταφέροντας επιστολή μελών των Συλλόγων Γονέων των σχολείων της Νέας Ερυθραίας. Με την αιτιολογία ότι δεν συντρέχει λόγος έννομου προσωπικού συμφέροντος του κ. Γιάννου και επικαλούμενος το Δημοτικό Κώδικα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Δημάκης δεν του έδωσε το λόγο.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένταση στην αίθουσα με αφορμή αυτήν την πρωτοφανή ενέργεια «λογοκρισίας» και αφαίρεσης ουσιαστικά του λόγου από τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων κατά την κατάρτιση του νέου δημοτικού προϋπολογισμού. Η επιστολή φέρει τα ονόματα των Γιώργου Μπαξεβάνη από το 2ο Νηπιαγωγείο, Πέτρου Γιάννου (πρόεδρος Συλλόγου Γονέων), Βίκυς Σαρρή και Παρασκευά Παρασκευά από το 1ο Δημοτικό, Γκαλίνας Πίσσαρη (πρόεδρος Συλλόγου Γονέων), Άντζελας Σφαντού και Κώστα Αξιώτη από το 2ο-3ο Δημοτικό, Τάσου Τσιλόγλου (πρόεδρος) και Τζένης Καυγαλάκη από το Γυμνάσιο, Ελένης Τουραλή (πρόεδρος) και Ευαγγελίας Καυγαλάκη από το Λύκειο. Απευθύνεται προς τη δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της Νέας Ερυθραίας και αναφέρει τα εξής:  
«Με την επιστολή μας αυτή και με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου μας για το έτος 2008 επιθυμούμε να εκφράσουμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο τα παρακάτω:
Για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, απουσίασε μια περίοδος διαβούλευσης της Διοίκησης με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της πόλης μας. Η απουσία αυτή έχει ως αποτέλεσμα δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά να μην αποτυπώνονται οι πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδεικτικό θεωρούμε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, από την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν έχει έρθει ακόμη σε επαφή με τους Συλλόγους μας. Ένα χρόνο τώρα οι Σύλλογοι Γονέων δεν έχουν καλεστεί από την Επιτροπή Παιδείας να εκθέσουν τις απόψεις τους για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας.
Με έγγραφο της Διοίκησης, για την σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος του 2008  αποστείλαμε ως Σύλλογοι Γονέων μια σειρά αιτημάτων, τα σημαντικότερα των οποίων διαπιστώνουμε ότι δεν συμπεριελήφθησαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα που πρόσφατα ψηφίσατε. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την ακαταλληλότητα των γυμναστηρίων του 1ου Δημοτικού και του Γυμνασίου, την απουσία προγραμματισμού για την κατασκευή ασφαλούς διάβασης των μαθητών από την οδό Χαλκηδόνος και Ι. Δρυμπέτη. Διαπιστώνεται επίσης η απουσία ιεράρχησης των αναγκών με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη σύντομα η πόλη μας. Υπό την έννοια αυτή δεν έχουμε αντιληφθεί γιατί δίνεται προτεραιότητα στην ανέγερση 3ου Βρεφονηπιακού σταθμού και όχι Νηπιαγωγείου. Ποια είναι τα επιχειρήματα που σας οδηγούν στην απόφαση ότι η ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου προηγείται αυτής νέου Γυμνασίου;
Από την ανάγνωση του Τεχνικού Προγράμματος προκύπτει ότι ο Δήμος μας τη χρονιά που πέρασε δαπάνησε από δικά του έσοδα  εξαιρουμένων των επιχορηγήσεων από Νομαρχία – ΣΑΤΑ) για την συντήρηση και επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων μας, για τις οποίες άλλωστε είναι υπεύθυνος, το ποσόν περίπου των 28.000 ευρώ, δηλαδή ούτε 3 ευρώ / παιδί.
Τα τελευταία 2 χρόνια οι Σύλλογοι Γονέων δεν έχουν λάβει την επιχορήγηση,  που δικαιούνται από την κατανομή του 1,5 % των τακτικών εσόδων του Δήμου, όπως ο νόμος ορίζει. Από ότι έχουμε αντιληφθεί και αυτή τη χρονιά η Δημοτική αρχή θα στερήσει από τους Συλλόγους Γονέων ένα ποσόν που δικαιούνται. Με την ευκαιρία δε αυτή θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κατανομή του παραπάνω ποσού με την αναλογία 80 20 % υπέρ των αθλητικών σωματείων υποβαθμίζει  τη σημασία του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από όλες τις συλλογικότητες της τοπικής μας κοινωνίας.
Δήμος, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά οφείλουμε να συναντηθούμε σε ένα κοινό τόπο, με στόχο την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του σχολικού περιβάλλοντος. Τον τόπο αυτό οφείλει και μπορεί να τον ορίσει η Δημοτική μας αρχή. Μπορεί να εμπνεύσει και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών, επιλύνοντας άμεσα τα προβλήματα των σχολείων, να εμπνεύσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μαθητών ανταποκρινόμενη στα αιτήματά και τις ανάγκες τους. Σε μια τέτοια προσπάθεια όλοι εμείς οι γονείς να είσθε σίγουροι ότι θα είμαστε συμπαραστάτες.   Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση πήραμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε  στην ίδρυση Ένωσης Γονέων στην πόλη μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.