Έρχεται ο «Καλλικράτης» για τη νέα «αρχιτεκτονική των δήμων»


Ο «Καλλικράτης» έρχεται, αλλά άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του.Η κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση το κείμενο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, αν και ο νέος χάρτης με τους λιγότερους από τους 370 δήμους που θα διαμορφωθούν πανελλαδικά, παραμένει προς το παρόν το «κρυφό χαρτί».Η συζήτηση ξεκίνησε θεωρητικά αλλά «στα τυφλά» και δίχως όρια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διαρροές με ζητούμενο τη συναίνεση για τη? συνένωση.

«Καλλικράτης» -το όνομα ενός εκ των δύο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα – είναι η κωδική ονομασία για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τις βασικές αρχές της οποίας παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στόχος είναι η νέα «αρχιτεκτονική» των δήμων να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο, ώστε οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 να γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες που θα προκύψουν.

Ωστόσο, για το μείζον θέμα της χωροθέτησης και της γεωγραφικής κατανομής, που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει και τις περισσότερες αντιδράσεις, η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξακολουθεί να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η χωροθέτηση θα πραγματοποιηθεί στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιο των συνενώσεων των δήμων, επιχειρώντας να απορροφηθούν και τυχόν κραδασμοί που ήδη εκδηλώνονται σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι ενώ είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν διαρροές για το νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης, σε μια προσπάθεια να προσμετρηθούν και οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και το πολιτικό κόστος που ενδέχεται να υπάρξει από τις συνενώσεις των δήμων.
Το κείμενο διαβούλευσης (και όχι νόμου) που περιλαμβάνει τις αρχές της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι ο αριθμός των δήμων σε όλη τη χώρα, με την εφαρμογή των κριτηρίων συνενώσεων, περιορίζεται δραστικά και δεν θα υπερβαίνει τους 370, από τους 1034 που υπάρχουν σήμερα. Μάλιστα, σε αυτή τη λογική, η μείωση του αριθμού των δήμων συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά και το σύνολο της Αττικής (σήμερα 102 δήμοι και 20 κοινότητες) και της Θεσσαλονίκης (45 δήμοι).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν.Ε.» από κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, οι πρώτες σκέψεις για τους δήμους της βόρειας Αθήνας περιλαμβάνουν τις εξής συνενώσεις: Γαλάτσι με Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια με Νέα Χαλκηδόνα και Αγίους Αναργύρους, Νέο Ηράκλειο με Μεταμόρφωση και Λυκόβρυση, Μαρούσι με Πεύκη,  Χαλάνδρι με Βριλήσσια. Συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο, δεν υπάρχει προς το παρόν για τους βορειότερους δήμους της περιοχής μας (Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Μελίσσια, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη).
Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, η νέα αρχιτεκτονική αφορά και τα δύο επίπεδα Αυτοδιοίκησης τα οποία προσεγγίζονται συνολικά και ενιαία. Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και στη θέση των 76 νομαρχιών δημιουργούνται δεκατρείς αιρετές περιφέρειες. Εκτός από τον περιορισμό των δήμων σε λιγότερους από 370, τα περίπου έξι χιλιάδες νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν σε δύο χιλιάδες. Επιπλέον, θα θεμελιωθούν επτά γενικές διοικήσεις που θα αντικαταστήσουν τις δεκατρείς σημερινές κρατικές περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες, την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει στο Σύνταγμα. Οι γενικές διοικήσεις θα έχουν όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν να παραχωρηθούν από το Σύνταγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ευαίσθητες αρμοδιότητες, όπως τη μετανάστευση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αιρετός περιφερειάρχης
Με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και εκείνος του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει το «όχημα» για την πράσινη ανάπτυξη. Θα αναλάβει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας, θα διαχειρίζεται πόρους των ΠΕΠ και ΕΣΠΑ και θα αντιμετωπίζει τα περιφερειακά προβλήματα, ενώ ειδικά για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για ζητήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα. Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μόνο 213 δήμοι έχουν πιστοποίηση για διαχειριστική επάρκεια των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, 250 δεν διαθέτουν ούτε ένα οικονομολόγο, και 500 περίπου λειτουργούν με ένα μόνο μηχανικό, ενώ στην Αττική επιβιώνουν 20 κοινότητες.
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και ανακοίνωσε ότι οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν εφεξής με το ΦΠΑ, έτσι ώστε η Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και αυτή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα υπάρξει, επίσης, αλλαγή του τρόπου ελέγχου των πόρων της Αυτοδιοίκησης, όπως και υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο, ενώ θα συσταθεί και αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ. Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται για να στηριχθεί η αλλαγή αυτή, αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται, είπε ο κ. Ραγκούσης.
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η «έξυπνη» κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες. Τέλος, θα δημιουργηθεί διοικητική «βοήθεια στο σπίτι» για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο «δημοτικός ανταποκριτής», δηλαδή ο πολυδύναμος υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.
Σύμφωνα με το κείμενο διαβούλευσης, οι νέοι και ισχυροί δήμοι αναλαμβάνουν νέες αρμοδιότητες, μαζί με τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που προέρχονται  από την καταργούμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, όπως: η πρόνοια και η προστασία της δημόσιας υγείας, η ανέγερση σχολικών κτιρίων, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η ένταξη των μεταναστών, οι πολεοδομικές εφαρμογές, ο υγειονομικός έλεγχος, η προστασία της παιδικής και της τρίτης ηλικίας, οι λαϊκές αγορές, οι αδειοδοτήσεις και ο έλεγχος πολλών τοπικών, οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, η πολιτική προστασίας, με την ένταξη των δήμων στον εθνικό σχεδιασμό με συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες.

Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, εκτελεστική επιτροπή, δημοτικό συμβούλιο
Ο δήμαρχος ασκεί τις καταστατικές και τις εκτελεστικές του αρμοδιότητες, συνεργαζόμενος με την εκτελεστική επιτροπή, στην οποία μετέχουν οι θεματικοί και τοπικοί Αντιδήμαρχοι. Ως πρόεδρός της αλλά και της δημαρχιακής επιτροπής, θα έχει και πάλι βασικό ηγετικό ρόλο για το συντονισμό των δράσεων του δήμου. Οι αντιδήμαρχοι κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: τους θεματικούς και τους τοπικούς αντιδημάρχους, οι ρόλοι των οποίων μπορεί να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο. Οι αντιδήμαρχοι επιλέγονται μεταξύ των δημοτικών συμβούλων από τον δήμαρχο. Οι θεματικοί αντιδήμαρχοι μπορούν να αντιστοιχούν στη συγκρότηση των βασικών τομέων της διοίκησης. Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές του δήμου που ταυτίζονται με τους δήμους που
συνενώνονται. Αυτοί α αναλαμβάνουν κυρίως το συντονισμό των τοπικών διοικητικών υπηρεσιών, του τοπικού ΚΑΠΗ, παιδικού σταθμού κ.λπ., την υποστήριξη και τον συντονισμό των τοπικών συμβουλίων κ.ά.
Καθιερώνεται ένα νέο όργανο, η εκτελεστική επιτροπή, ως συλλογικό  επιχειρησιακό-εκτελεστικό όργανο στους δήμους. Συμμετέχουν, εκτός από τον δήμαρχο ως πρόεδρο, όλοι οι θεματικοί και τοπικοί αντιδήμαρχοι, καθώς επίσης (χωρίς δικαίωμα ψήφου) και ο γενικός γραμματέας του δήμου.  Ως συλλογικό όργανο με επιτελικό ρόλο, η εκτελεστική επιτροπή αναλαμβάνει και αρμοδιότητες που αφορούν το δημοτικό προγραμματισμό και ενδεικτικά: την ευθύνη για την κατάρτιση και την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, το οποίο και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, την κατάρτιση και εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου και την ευθύνη της υλοποίησής του, την εναρμόνιση των προτάσεων των υπηρεσιών του δήμου ως προς τον προϋπολογισμό και την υποβολή σχετικής γνώμης προς τη δημαρχιακή επιτροπή πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού, την υποβολή, προς το δημοτικό συμβούλιο, ετήσιας έκθεσης
Πεπραγμένων, την ευθύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, την παρακολούθηση, αξιολόγηση και συντονισμό των δράσεων των νομικών προσώπων του δήμου, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές εισηγήσεις των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων.
Το δημοτικό συμβούλιο παραμένει το βασικό όργανο με το τεκμήριο αρμοδιότητας εντός του δήμου. Ο επιτελικός και ελεγκτικός του ρόλος ενισχύεται, μέσω της αναβάθμισης των επιτροπών, και ταυτόχρονα ενισχύεται η θέση της αντιπολίτευσης (π.χ. στη δημαρχιακή επιτροπή). Δεδομένης της μείωσης του αριθμού των δήμων, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του αριθμού των μελών των τοπικών συμβουλίων,
οδηγούμαστε σε δραστικό περιορισμό του συνολικού αριθμού των αιρετών. Αυτό επιτρέπει την αύξηση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων.
Ενόψει της προτεινόμενης αύξησης των μελών του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και των πιεστικών αναγκών για αποσυμφόρηση της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου, ιδίως στους μεγαλύτερους δήμους, ενισχύονται αποφασιστικά οι επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίες έχουν ανάλογη προς το δημοτικό συμβούλιο σύνθεση και μπορούν να έχουν, με βάση τον σχετικό κανονισμό ή και σχετική ειδική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, και αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Η Αυτοδιοίκηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση
Κατ? αρχήν σύμφωνοι για την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης εμφανίστηκαν οι συνδικαλιστικοί φορείς της Αυτοδιοίκησης. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), τα περισσότερα μέλη της συμφώνησαν επί της αρχής. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρός της και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να ικανοποιεί τρεις προϋποθέσεις: την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, τη διευκρίνηση ως προς τους αναγκαίους πόρους που απαιτούνται για ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς και την υλοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού, που κατά τον κ. Κακλαμάνη πρέπει να γίνει έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Ο κ. Τέγος, της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, ενώ ο κ. Γκορτσόπουλος του Συνασπισμού ζήτησε την αναβολή του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου, ώστε να υπάρξει διάλογος για τα επί μέρους θέματα αυτής της μεταρρύθμισης.
Κλίμα συναίνεσης καταγράφηκε και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης με την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), αναφορικά με το σχέδιο «Καλλικράτης» για τις αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας. Ο Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε το σχέδιο εθνική υπόθεση και επανέλαβε ότι η πορεία για την υλοποίηση του νομοσχεδίου θα γίνει από κοινού και σε συνδιαμόρφωση τόσο με την ΕΝΑΕ όσο και με την ΚΕΔΚΕ ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ανθρώπινο δυναμικό της Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν στελέχη έτοιμα και ώριμα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Από την πλευρά τους οι νομάρχες έβαλαν στο τραπέζι του διαλόγου ζητήματα που αφορούν τους πόρους, τις αρμοδιότητες και τη στελέχωση των υπηρεσιών.
Γενική Συνέλευση των δημάρχων και των προέδρων κοινοτήτων Αττικής, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο, εν όψει του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, με κύριο θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση, βάσει του κειμένου δημόσιας διαβούλευσης του υπουργείου Εσωτερικών. Οι επικεφαλής των παρατάξεων, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, συμφώνησαν σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς παραμένει σχετικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εδώ και πολλά χρόνια, είχε δε συζητηθεί διεξοδικά κατά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το 2007, όπου είχαν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Σε αυτές τις αποφάσεις εμμένει έως σήμερα η πλειονότητα των μελών της ΤΕΔΚΝΑ, προκειμένου να στηριχθεί η διαδικασία.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Καλογερόπουλος, το 90% των δημοτικών συμβούλων στους δήμους της Αττικής θα αντιταχθούν στη διαδικασία, αν δεν εφαρμοστούν όσα έχουν αποφασιστεί στο Συνέδριο της Κυλλήνης. Τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων της Αττικής είναι οι νέες αρμοδιότητες και η οικονομική τους κάλυψη, καθώς και η αποπληρωμή των ποσών, που οφείλει η κεντρική διοίκηση στους ΟΤΑ, όπως π.χ., οι παρακρατημένοι πόροι, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ποιος ήταν ο Καλλικράτης

Ετυμολογία:Καλλι- (προέρχεται από το καλός = ωραίος) & -κράτης (προέρχεται από το κράτος)
Καλλικράτης: Αρχιτέκτων και εργολήπτης που άκμασε κατά το 2ο ήμισυ του Ε΄ αιώνα π.Χ. στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο (Βίος Περικλέους) συνεργάσθηκε με τον Ικτίνο στην οικοδομία του Παρθενώνα (447-438 π.Χ.), η σχέση του όμως με τον Ικτίνο και ο βαθμός συνεργασίας των δύο αρχιτεκτόνων παραμένει ασαφής.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, ο Κλλικράτης είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου από πλευράς τεχνικής, ενώ ο Ικτίνος είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια των εργασιών.
Το κύριο έργο του στο οποίο μπορούμε να διακρίνουμε τη συμβολή του είναι ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, στο Δυτικό άκρο της Ακρόπολης, επειδή το μνημείο σώθηκε σχεδόν στο σύνολό του. Από επιγραφικά κείμενα γνωρίζουμε ότι περί το 448 π.Χ., με πρόταση του Ιππονίκου, ανηψιού του Κίμωνα και υιού του Καλλίου, αποφασίσθηκε η οικοδομή ναού, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του οποίου ανατέθηκε στον Καλλικράτη. Οι εργασίες όμως διακόπηκαν λόγω των άλλων μεγάλων εργασιών του Περικλή στην Ακρόπολη και κυρίως των Προπυλαίων του Μνησικλέους (437-432 π.Χ.), καθώς και λόγω του Πελοποννησιακού πολέμου, και ολοκληρώθηκε κατά την Νικείον ειρήνη (421 π.Χ.).
Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Καλλικράτης ανέλαβε την κατασκευή του νοτίου σκέλους των Μακρών τειχών , το οποίο εξασφάλιζε την επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Πειραιά, κατόπιν εισήγησης του Περικλή, και εκτελέσθηκε μεταξύ 446 και 443 π.Χ.
Σε άλλη επιγραφή αναφέρεται ότι ο Καλλικράτης εργάσθηκε στην επισκευή των τειχών της Ακρόπολης και των περιφερειακών τειχών της Αθήνας (γ΄ τέταρτο του 5ου π.Χ. αιώνα)
Στον Καλλικράτη αποδίδεται επίσης η κατασκευή του ιωνικού αμφιπρόστυλου ναού στον Ιλισό, που θα πρέπει να ταυτιστεί με το Ναό της Αρτέμιδος Αγροτέρας ή με το Μητρώο εν Άγραις. Επίσης του αποδίδονται το ιωνικό πτερό του Ναού της Αθηνάς Σουνιάδος (460-450 π.Χ.), οι Ναοί του «αρχιτέκτονα του Θησείου» (Ηφαίστειο, Ναός Νεμέσεως στον Ραμνούντα, Ναός Ποσειδώνος στο Σούνιο, Ναός Άρεως στις Αχαρνές

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σύμφωνα με την Καθημερινή 17-1-2010

  Αυτή τη στιγμή στην Αττική, μόνο 22 από τους 122 δήμους και κοινότητες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους για εθελοντικές συνενώσεις, ενώ 42, δηλαδή ένας στους τρεις δήμους, έχουν ταχθεί κατά της συνένωσης. Οι υπόλοιποι δεν έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Δημ. Καλογερόπουλος.

  Όσοι αντιμάχονται τις συνενώσεις των δήμων, αντιτείνουν ότι η χώρα μας μετά τον «Καποδίστρια» ανήκει στις χώρες της Ευρώπης, με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης κατοίκων ανά δήμο.

  Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών συνεργατών της ΚΕΔΚΕ, ο μέσος όρος κατοίκων ανά δήμο είναι 10.200, όταν
  στη Γαλλία είναι 1.600,
  στη Γερμανία 5.900,
  στην Αυστρία 3.400,
  στην Ισπανία 4.900,
  στην Ιταλία 7.100.

  Μήπως θα έπρεπε να ζητηθεί δημοψήφισμα έστω και σε τοπικό επίπεδο για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που δεν αφορά μόνον όσους ψήφισαν την παρούσα κυβέρνηση, η οποία προχωρεί τις συνενώσεις επειδή ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις της.

  Ας μη μας διαφεύγει πως στις εκλογές του 2009 το 58% των ψηφοφόρων δεν ψήφισαν το κόμμα της παρούσης κυβέρνησης, άρα δεν έχει την πλειοψηφία του λαού, αλλά μόνο της βουλής.

 2. το θεμα δεν ειναι κομματικο, μου θυμιζει το ανεκδοτο για το δημοψιφησμα για τους μεταναστες….

  το ζητημα ειναι οι οικονομικες κλιμακας και η καλυτερη δημοσια διοικηση…δες για παραδειγμα την εκαλη…ειναι αυτος δημος; τι υπηρεσιες εχει; ποιος ο λογος το κρατοςνα συντηρει 20 ατομα στο δημο (ας μην πουμε πως μπηκαν στο δημο) για 2-3 απλες διαδικασιες που γινονται και σε ΚΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.