«Η κατάσταση των σχολείων μας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς περιγράφεται παραστατικά στις θετικότατες εκτιμήσεις όλου του διδακτικού προσωπικού, οι οποίες μάλιστα διατυπώθηκαν σε πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας σας. Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμη η αναλυτική ενημέρωση των γονέων και γενικότερα των δημοτών για τη συμμετοχή του δήμου στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών λειτουργίας τους στη νέα εκπαιδευτική περίοδο 2008 2009» ισχυρίζεται ο αντιδήμαρχος κ. Καραφωτίου στην πρόσφατη συνέντευξη του.
Όμως στο «μονόλογο» του   αφήνει αναπάντητα στα παιδιά και τους γονείς του 1ου Δημοτικού σχολείου τα ερωτήματα :
Γιατί το γυμναστήριο παραμένει κλειστό ;
Γιατί λειτουργεί αίθουσα παράνομα στο υπόγειο του σχολείου;
Γιατί ακόμη ο δήμος δεν έχει προχωρήσει στο αίτημα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων που βρίσκονται στο χώρο του 1ου Δημοτικού και στην αίτηση αύξησης κατ εξαίρεση του συντελεστή δόμησης ;
Γιατί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ( ΟΣΚ ) στις 4/8/2008 διενήργησε διαγωνισμό με θέμα «Γεωτεχνική μελέτη για το έργο Προσθήκη Αιθουσών στο 1ο Δημοτικό Ν. Ερυθραίας» ;
Γιατί τελικά αφού δεν επιθυμεί να κάνει όλα τα παραπάνω η διοίκηση του δήμου δεν ακυρώνει τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον ΟΣΚ από την προηγούμενη διοίκηση για την προσθήκη νέων αιθουσών στο χώρο του 1ου Δημοτικού, ύψους δαπάνης 450.000 ευρώ ;
Και τέλος σε ποια από τα αιτήματα που έχει καταθέσει ο σύλλογος γονέων στη σχολική επιτροπή και στη διοίκηση του δήμου από τις αρχές του χρόνου (βλέπε syllogos1dim.gr ) έχει δοθεί λύση  ;

Άμεση και αναγκαία κρίνεται η ανέγερση 3ου Νηπιαγωγείου και Γυμνασίου. Οι προτεραιότητες αυτές έχουν ιεραρχηθεί από τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων στην πόλη μας. Σημειώνει μεταξύ άλλων η  διευθύντρια του γυμνασίου ( Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ – 19/09/2008 ) «Η ανέγερση νέου Γυμνασίου πρέπει να προηγηθεί στις προτεραιότητες του δήμου γιατί σχολείο με 13 τμήματα και 40 καθηγητές είναι ένα σχολείο μαμούθ ».
Αναπάντητα λοιπόν μένουν τα ερωτήματα :
Που και πότε θα κτιστεί το 2ο Γυμνάσιο κ. αντιδήμαρχε και πρόεδρε της Επιτροπής παιδείας;
Γιατί ο μοναδικός διαθέσιμος χώρος, χαρακτηρισμένος ως  χώρος εκπαίδευσης,  διατίθεται για την ανέγερση νέου Δημοτικού και όχι Γυμνασίου, όπως οι ανάγκες επιβάλουν;
Γιατί εδώ και 18 περίπου μήνες που έχει επισημανθεί το πρόβλημα με το Νηπιαγωγείο δεν κάνατε απολύτως τίποτε ;

Έχει δαπανήσει ο Δήμος συνολικά περίπου 140.000 ευρώ  μας ενημερώνει ο κ. αντιδήμαρχος. Αναλογούν δηλαδή περίπου 115 ευρώ ανά παιδί στη Ν. Ερυθραία, ποσόν που ισοδυναμεί με τη γραφική ύλη που δαπανά στην αρχή της σχολικής χρονιάς  μόνο για τη γραφική του ύλη.  Δεν υπάρχουν χρήματα θα μας πείτε.
Και όμως στην ίδια συνέντευξη ομολογεί ότι η διοίκηση αδυνατεί να εισπράξει 2.320.000 ευρώ μόνο από οφειλές της ύδρευσης. Αδυνατεί να εισπράξει 200.000 ευρώ  οφειλές από μαγαζάτορες που δεν αποδίδουν το φόρο που εισπράττουν για λογαριασμό του δήμου.
Τον περσινό χρόνο η διοίκηση του δήμου επιχορήγησε τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας με το ποσόν των 160.000 ευρώ. Τα τελευταία όχι μόνο έχουν αποκτήσει την κυριότητα όλων των αθλητικών χώρων, αλλά και με μια αδρή εκτίμηση εκταμιεύουν από τα νοικοκυριά της πόλης μας περίπου το ποσό των 170.000 ευρώ το οκτάμηνο (τα έσοδα από τα γήπεδα αντισφαίρισης δεν έχουν εκτιμηθεί). Γιατί τα παιδιά σε αυτή την πόλη όπως είναι γνωστό εάν δεν πληρώσουν, δεν παίζουν.
Λιγότερα χρήματα εάν δεν έχετε καταλάβει δώσaατε και για τις ανάγκες των σχολείων κ. αντιδήμαρχε.
Για να αντιληφθούμε περίπου το μέγεθος του παραπάνω ποσού αρκεί να σημειώσουμε ότι :
Με 70.000 περίπου ευρώ  τοποθετούνται σε κάθε τάξη των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 5 υπολογιστές ( 1 περίπου υπολογιστής / 4 μαθητές).
Με  30.000 ευρώ περίπου το χρόνο  όλες οι σχολικές βιβλιοθήκες λειτουργούν με βιβλιοθηκονόμο.
Με 60.000 ευρώ το χρόνο οργανώνεται τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε Γυμνάσιο και Λύκειο.
Με 20.000 ευρώ το χρόνο οργανώνεται αθλητικό πρόγραμμα μετά το τέλος των μαθημάτων με μεταφορά των μαθητών στους αθλητικούς χώρους με πούλμαν.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων παιδείας εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής ενός δήμου. Ο ρόλος του τελευταίου μπορεί να είναι ουσιαστικός προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός εμπλουτισμένου σχολικού περιβάλλοντος. Η διοίκηση όμως του δήμου μας, εγκλωβισμένη σε μια στείρα διαχειριστική αντίληψη, νιώθει ικανοποιημένη όταν καταφέρει  να βάψει τους τοίχους των σχολείων.
Το πρόβλημα θα ήταν ασήμαντο εάν αποτελούσε τοπικό φαινόμενο, γίνεται όμως σημαντικό όταν οι προσδοκίες ολόκληρης της κοινωνίας φαίνεται να εξαντλούνται στα αυτονόητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.